Onze FRANKRIJK Pagina

Wij zijn redelijk ervaren Frankrijk vakantie gangers. Op deze pagina vindt U informatie die wij prettig en praktisch vinden en ook voor ons zelf bewaren. Het is een samenraapsel van onze ervaringen en anderen.

Op de eerste plaats raden wij twee forums aan, namelijk
1 Het Hurktoilet van Peter van het Hurktoilet
2 Camping Frankrijk van webmaster Johan.

-------------------------
Deze link heb ik al zoveel keer gezocht, daarom begin ik er mee. Zo verschrikkelijk mooi is ie. Vrijwel alle kusten van Frankrijk staan hierop, allemaal uit de lucht en in te zoomen tot op strand.
Luchtfoto's van Franse kusten.

-----------------------------
De tolpoorten op de Franse snelwegen.
Als je in Frankrijk op de snelwegen gaat, ga je door een poortje en links komt een kaartje uit de automaat. Neem die mee, want die heb je nodig als je de snelweg weer gaat verlaten en moet betalen.
Als de tolpoorten voor je opdoemen en het is een groot station, dan moet je kiezen welk poortje je neemt en je magneetstrip pakken.


Bovenstaand zijn 8 poortjes zichtbaar. Op grote peages kan jer wel 30 tot 40 treffen en elk poortje heeft zijn eigen mogelijkheden. Helemaal rechts zijn de poorten voor vrachtwagens en bussen waarvoor vaak meerdere poorten zijn gereserveerd. In deze link kan je alle mogelijkheden even bekijken. Hierna volgen onze ervaringen.
De poorten waar boven een grote groene pijl naar beneden staat zijn toegankelijk voor alle soorten verkeer. Je kan, bij de grote groene pijl, in alle gevallen met contant geld betalen. Als er een afbeelding van een auto of vrachtwagen bijstaat is die poort met voorkeur bedoeld voor voertuigen die op de afbeelding staan.
Er zijn ook poorten met extra afbeeldingen zoals CB of t, als daar een groene pijl bijstaat kan je daar ook doorheen en cash of met creditcard betalen. Verder zie onder.

Hier links een duidelijke foto van réservé 'CB' en 'Réservé t' poortjes.
In het réservé 'CB' (Carte Bancaire) poortje kan je alleen met goedgekeurde credit card of brandstofmaatschappij card betalen.
Er staat geen groene pijl bij, dus er zit niemand en je kan alleen met je CB betalen. Let wel op de aangegeven hoogte; voor caravans vaak niet toegankelijk.
De poort inrijden en als het 1 leesapparaat is eerst je tolkaartje erin met de pijl naar voren,bedrag wordt zichtbaar,creditkaart erin met de CHIP naar voren en naar boven,knopje recu in drukken,credit kaart eruit en klaar.(Geen handtekening en geen pin)

Zijn het twee lezers dan als volgt te doen.
In de eerste kaartlezer stop je je magneestripkaart en in de tweede lezer je CB kaart. Geen pin, op de knop recu drukken en in 10 seconden klaar.
Het 'Réservé t' poortje is voorbehouden aan 'Liber T Badge' kaarthouders als frequente weggebruikers. Als je die kaart niet hebt kan je niet door deze poorten.
Pas op: Helmaal rechts waar de vrachtwagens en bussen door de poorten rijden zitten ook vaak 'Réservé t' poortjes. Ga daar niet als argeloze chauffeur, (al dan niet met aanhanger) tussen staan, want de chauffeurs laten echt wel merken dat je verkeerd staat.

-----------------------------
Een zeer informatieve site is Anita's vakantie homepage.

-----------------------------
We zijn ook al menig maal Parijs gepasseerd. Richting Bretagne is de kustweg een alternatief maar vele wegen gaan door Parijs.
Wij kiezen uit ervaring meestal de A3/A86 route. De 'La Francilieen' neemt als regel een uurtje extra en de drukte van Parijs is ook wel weer leuk.
De A3/A86 vraagt doordeweeks overigens ook een uurtje extra door de drukte en files.
Terug rijdend (noordwaarts) constant links blijven rijden. Alle op en afritten van rechts vertragen alleen maar en links rijdt iets sneller door.

Musea in Normandie.
De Duitse Kustbatterij in Blonville-Melville geven geen prijzen; het Musée des Troupes Aéroportées (Museum van de Luchtlandingstroepen): 5 Euro; Musée pour la paix (Museum voor de vrede) in Caen….. op z'n minst 10 Euro. Wat is er nog de moeite waard? Bénouville (museum, Pegasus-Bridge), Bayeux (Brits militair kerkhof, 4868 graven; memoriaalmuseum), Arromanches (Landingsmuseum, rest kunstmatige haven), Port-en-Bessin (museum v.d. scheepswrakken), Colleville-Saint-Laurent (Amerikaanse begraafplaats, 9386 graven), La Cambe (Duitse militaire begraafplaats, 21160 doden, zeker doen, alleen al om het verschil te zien tussen een Amerikaans en een Duits kerkhof), Grandcamp-Maisy (Rangersmuseum, monument) Britse en Canadese begraafplaatsen: de voornaamsten zijn Ranville, Bayeux en Banneville-la-Campagne.
Websites:
National-Day Memorial Foundation www.dday.org/start.html D-day on the web www.isidore-of-seville.com/d-day/ Alles over Operatie Overlord http://users.skynet.be/fa101291/operaties/overlord/menu.htm foto's, plattegronden, e.d. http://search.eb.com/normandy/ foto's D-day kustlijn www.dday04.com D-day American Experience www.pbs.org/wgbh/amex/dday/ World War 2 D-Day met links www.ww2dday.com/ National Geographic D-Day http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0206/feature1/index.html#links D-day Museum Omaha Beach www.musee-memorial-omaha.com Website "Normandie Mémoire" www.normandiememoire.com/NM60Anglais/accueil.php foto-archief Roy Stevens www.vahistory.org/WWII/image_archive/image_archive.php?subject=22&page=image_archive


HOME