Huidkanker

 

Huidkanker komt heel veel voor in Nederland, en de leeftijd waarop het ontdekt wordt, is al jonger. Jaarlijks komen er ca 25.000 nieuwe gevallen bij. Daarvan hebben ca 80% het basaalcelcarcinoom. Dit komt mede omdat wij zonminnende mensen zijn. Ultravioletstralen, die in de zon zitten, zijn namelijk de grootste boosdoeners, deze beschadigen namelijk de huid maar er wordt nu inmiddels ook een link gelegd met de mogelijkheid dat roken bepaalde vormen van huidkanker kan veroorzaken.

Huidkanker kun je onderverdelen in verschillende soorten, maar onderstaande komen het meest voor.

  • Basaalcelcarcinoom
  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Melanoom

Ik wil verder gaan met Basaalcelcarcinoom de meest voorkomende vorm van Huidkanker. Het is een kwaadaardige vorm van huidkanken, doch  niet levensbedreigend. Dit omdat deze vorm alleen lokaal ingroeit (meest "op" de huid ligt) zich niet uitzaait en langzaam groeit is het in bijna 100% van alle gevallen goed te genezen.

Je kunt het dus goed behandelen door het carcinoom in zijn geheel te verwijderen. Het liefst zo snel mogelijk, daar het dan nog om een kleine carcinoom gaat, die eenvoudiger te verwijderen is, dan wanneer deze groter geworden is. Dan moet er vaak huidtransplantatie aan te pas komen en wordt de operatie ook weer iets ingewikkelder, daar er dan vaak meer weggenomen wordt. En des te groter het litteken dan ook wordt.

Het basaalcelcarcinoom heeft vaak de vorm van een huidkleurig bultje. Soms ziet het er ook wat glazig-glanzend uit en er zijn kleine bloedvaatjes zichtbaar. Het kan ook stuk gaan en een vorm van een zweertje aan nemen. Ook zijn er varianten waarbij het vlak blijft, maar toch te herkennen valt aan kleurveranderingen, roodheid of schilferig.

De diagnose wordt vaak gesteld d.m.v. een biopt (een stukje weefsel wegnemen onder plaatselijke verdoving, wat onderzocht wordt in het laboratorium. Wanneer de diagnose luidt: Basaalcarcinoom, dan zijn de volgende behandelingswijzen mogelijk:

  • Chirurgie   (dat is nog steeds de meest gewilde en gedane vorm, omdat men kan onderzoeken of inderdaad alles goed is weggehaald. Als vormen van chirurgie zijn o.a. Ovaalvormige excisie. De tumor wordt verwijderd onder locale verdoving wat er ovaalvorming uitgehaald wordt, zodat de wond beter gesloten kan worden bijvoorbeeld door hechtjes. Of de transplantatie, dit vooral wanneer de tumor te groot is voor een ovaalvormige excisie en dan wordt de tumor er uitgehaald en vervolgens wordt elders van het lichaam een dun laagje huid gehaald wat over de wond gelegd wordt en gehecht)
  • Bestraling (Dit geld voor bepaalde vormen van bacaalcelcarcinoom en heeft als nadeel dat je nooit met zekerheid weet of het allemaal verwijderd is)
  • Curretage (Hier wordt met een scherpe metalen lepel de tumor van de huid weggeschraapt. De bodem wordt dan vervolgens gebrand om het bloeden te stelpen en eventuele restjes van de tumor te verwijderen. Ook hier geld weer, men weet niet of de tumor in zijn geheel verwijderd is.
  • Bevriezen (Hier wordt de tumor met speciale vries-apparatuur bevroren, de behandeling is gemiddeld 2x20 seconde, en ook bij deze methode bestaat weer de twijfel of de gehele tumor is verwijderd. Hierbij is ook nog eens enkele weken sprake van een nattende wond waar de behandeling heeft plaatsgevonden)
  • Fotodynamische therapie ( deze methode is een nieuwe ontwikkeling in de behandeling van basaalcelcarcinoom dit is een creme met een fotoactieve stof die op de tumor wordt aangebracht, dit geeft uiteindelijk een bepaald proces (uitwerking) op de tumor en deze zal vernietigd worden, maar ook hier geldt weer, dat men niet zeker weet of de tumor in zijn geheel verwijderd is.)

Wanneer de tumor verwijderd is, blijft men evengoed nog gedurende 5 jaar onder controle van de dermatoloog. Het eerste jaar vaak drie maal, het tweede jaar 2 maal en dan nog drie maal eens per jaar.

Wanneer je eenmaal basaalcelcarcinoom hebt gehad, loop je het risico het nog eens te krijgen, het is daarom van belang dat je in ieder geval niet meer in de zon gaat, en wanneer het wel zo is, dan met goede zonnebrandcrème insmeert en vooral gezicht afdekt door middel van een hoed of zonnenklop en natuurlijk beschermende kleding dragen. (en zo wie zo niet tussen 11 uur en 16 uur in de zon zitten, liggen of zwemmen)

Voor meer informatie, ook over de andere vormen van huidkanker klik hier