Vliegend eerbetoon bij militaire begrafenis

BERGEN - Een eenmotorig vliegtuig zal op 7 mei een fly-past maken tijdens de begrafenis met militaire eer van twee vliegers die in november 1941 sneuvelden toen hun bommenwerper door een Duitse nachtjager uit de lucht werd geschoten.

Het vliegend eerbetoon wordt uitgevoerd met een North American Harvard AT-6, een vliegtuig dat sinds 1938 ook bij de Britse luchtmacht RAF in gebruik was als trainingstoestel.

De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht, die de fly-past verzorgt, heeft lange tijd gebruik gemaakt van Harvards. Zij werden vooral ingezet voor de Voortgezette Vliegopleiding op Gilze-Rijen. Een aantal was overgenomen van de RAF. In 1962 werden de toestellen buiten dienst gesteld. Harvards maken een kenmerkend geluid, veroorzaakt door de propeller van de Pratt and Whitney motor.

Berkhout

De begrafenis is om 11 uur op het Brits Ereveld van de algemene begraafplaats in Bergen. Het gaat om de twee boordschutters van de Britse Hampden bommenwerper, John Kehoe en Stanley Mullenger. Hun stoffelijke resten zijn in september vorig jaar samen met die van hun toestel in Berkhout geborgen. Op 7 mei krijgen ze hun graf, achter die van piloot Chris Saunders en navigator James d'Arcy, die in 1941 al direct hun laatste rustplaats kregen.

De begrafenis wordt voorafgegaan door een gezamenlijke katholieke-Anglicaanse kerkdienst, die wordt geleid door RAF-legerpredikant dominee Tim Wright en pater Kees Groenewoud uit Hoogwoud.

's Middags wordt in Berkhout, nabij de crashplek, een monument onthuld. Dit bestaat uit een geconserveerde naaf en propellerblad van de neergestorte Hampden, die op hardsteen is gemonteerd. De steen toont aan de voorkant een uitgehakte 'V' van victorie, terwijl de bovenzijde een bewerkte akker symboliseert. Op een tekstplaat van brons en messing staat informatie over de missie, datum van neerstorten en gegevens van de omgekomen bemanningsleden.