'Enorm dankbaar'voor begrafenis

BERGEN - 'Enorm dankbaar' zijn de families van de geallieerde vliegers die vandaag in Bergen op het Britse ereveld ter aarde worden besteld. Dankbaar tegenover alle mensen die ervoor hebben gezorgd dat de resten van John Kehoe en Stanley Mullenger niet langer in een Berkhoutse akker liggen.


,,We zijn een lange weg gegaan'', zei Margaret Walsh-Kehoe, de zuster van de Ierse boordschutter, gisteren tijdens een persbijeenkomst. Zij heeft de toenmalige gemeente Wester-Koggenland in 2005 verzocht om de berging van de Britse bommenwerper die op 8 november 1941 bij Berkhout was neergestort. Een wens die – dat verheelde burgemeester Sipkes van Koggenland gisteren niet – aanvankelijk ernstige twijfels opriep. ,,Het was een enorme operatie.'' Maar de Ierse volhardde, en het gemeentebestuur ging akkoord.
Mevrouw Walsh voerde hiermee de laatste wens van haar moeder uit. Liefst had ze haar broers lichaam willen bijzetten in het Ierse familiegraf, maar het bleek praktisch niet mogelijk de in september vorig jaar geborgen botresten van Kehoe en Mullenger van elkaar te scheiden. Nu heeft ze vrede met een begrafenis van beiden, achter de al bestaande graven van Chris Saunders en James d'Arcy, piloot en navigator. ,,In gewijde grond. De op een na beste keuze.''
De Ierse familie is met zeventien mensen bij de begrafenis, onder wie de dochters van mevrouw Walsh. De aanwezige naaste verwanten van de Brit Mullenger zijn drie kinderen van zijn zusters, onder wie Ian Sharpe en diens echtgenote. Voor de twee families was er gisteren een korte privédienst, met de kist, in de kerk waar vanmorgen ook de gezamenlijke katholiek-Anglicaanse dienst wordt gehouden. ,,De laatste eer betonen aan hun stoffelijk overschot, want hun geest was al bij ons'', zei Anne Bateson Davis, dochter van Mullengers zus Joan.
Ook de tweelingdochters van piloot Saunders, die 3 waren toen hun vader sneuvelde, zijn vandaag bij de ceremonie. En Sheila Hamilton, dochter van Kehoes Britse verloofde, Mary Wrighton. De gezondheid van haar 85-jarige moeder liet niet toe dat zij meereisde. Maar zij is er in gedachten bij, zegt Sheila, die haar moeder het tijdschema gaf van kerkdienst, begrafenis en de onthulling van een monument in Berkhout


Bron: Noordhollands Dagblad, 7 mei, 2008