'Eindelijk worden ze in gewijde grond begraven'

BERKHOUT - De Ierse Margaret Tracey zegt dat ze zichzelf 'moet knijpen' om te geloven dat het nu echt gaat gebeuren. Haar oom John Kehoe wordt op 7 mei met militaire eer in Bergen naar zijn laatste rustplaats begeleid. ,,Het is fantastisch, we zijn erg gelukkig. Eindelijk worden ze in gewijde grond begraven.''Margaret Walsh-Kehoe legt bloemen bij de graven van Saunders en d'Arcy in 2005. Twee en een half jaar later zal haar broer hier zijn laatste rustplaats vinden. Foto JJFoto/Erwin Neles.

Tracey vergezelde haar moeder Margaret Walsh, de nu 88-jarige zus van Kehoe, verschillende keren naar Berkhout voor een herdenking op een weiland aan het Westeinde. Op verzoek van de zus is daar in september vorig jaar het wrak van de Hampden bommenwerper geborgen. Daarin bevonden zich nog de stoffelijke resten van Kehoe en de Britse boordschutter Stanley Mullenger.

Het was de bedoeling Kehoe in Ierland in het familiegraf bij te zetten. Margaret Tracey heeft echter begrepen dat het jaren kan duren voor de stoffelijke resten van de twee mannen via DNA-onderzoek van elkaar gescheiden zijn.

,,En zo lang heeft mijn moeder niet meer.''

De Ierse familie was er al op voorbereid. Nu definitief blijkt dat het niet gaat lukken heeft zij er vrede mee dat de twee op het oorlogskerkhof van het Britse Gemenebest in Bergen worden begraven. ,,Jammer, maar gelukkig is het wel in gewijde grond.''

De Ierse familie komt in mei met liefst veertien mensen naar Bergen en Berkhout, waar op 7 mei ook een monument voor de vliegers zal worden onthuld. ,,Ze willen allemaal komen, we hebben hier lang op gewacht.''


Bron: Noordhollands Dagblad, 14 maart, 2008