’Erewacht’ begeleidt vliegers naar gezamenlijk graf

door eric molenaar


Leden van de Queen's Colour Squadron zullen de kist dragen
BERGEN - Leden van het Queen’s Colour Squadron van de Royal Air Force, dat ook de erewacht voor de Britse koninklijke familie levert, zullen de vliegers John Kehoe en Stanley Mullenger op 7 mei naar hun laatste rustplaats begeleiden.

De stoffelijke resten van de twee boordschutters komen op het Britse ereveld van de algemene begraafplaats in Bergen in een enkel graf, achter die van piloot Chris Saunders en navigator James d’Arcy. Daarmee is de bemanning van de Hampden bommenwerper P1206, die op 8 november 1941 in Berkhout neerstortte, herenigd.
Om dit mogelijk te maken wordt tussen de graven van Saunders en d’Arcy en het monument op het ereveld, het ’kruis van opoffering’, een extra rij gemaakt.
Het is de bedoeling dat de grafstenen van de Ier Kehoe en de Brit Mullenger rug aan rug met die van hun kameraden komen te staan. Volgens Mike Drewett, hoofd public relations van de Britse luchtmacht, is er zowel om praktische als symbolische redenen voor gekozen om de twee een gezamenlijk graf te geven. ,,Ze vlogen samen, stierven samen, en worden nu samen begraven.’’

Dubbele taak


Het Queen’s Colour Squadron (63 Squadron) is een bijzondere eenheid. Het heeft een dubbele taak. Het is zowel belast met de beveiliging van luchtmachtinstallaties in binnen- en buitenland als met het vertegenwoordigen van de RAF in ceremonieën over de hele wereld. Zes leden van deze eenheid zullen de kist van de katholieke Petrus en Pauluskerk aan de Dorpsstraat naar het ereveld dragen. In de kerk wordt om tien uur een gezamenlijke dienst van de katholieke en de Anglicaanse kerk gehouden. Het is nog niet bekend wie de dienst gaan leiden. De begrafenis is om elf uur.
Er zullen tijdens de ceremonie geen saluutschoten worden afgevuurd. De militairen salueren, terwijl de Last Post klinkt. Als alles volgens plan gaat zullen er ook een of meer vliegtuigen overkomen, om een laatste groet te brengen. De RAF heeft de collega’s van de Nederlandse luchtmacht gevraagd zich in te zetten om dit mogelijk te maken.
’s Middags wordt in Berkhout, waar de resten van de Britse bommenwerper en haar inzittenden in september vorig jaar werden geborgen, een monument onthuld. Dat gebeurt rond half drie aan het Westeinde, met zicht op de plek waar het toestel bijna 67 jaar geleden ter aarde stortte. Voor de gemeente Koggenland is dit het sluitstuk van een operatie waarbij ook het opruimen van de resten van een neergestorte Amerikaanse bommenwerper bij Ursem en het onschadelijk maken van een onontplofte vliegtuigbom bij Berkhout was opgenomen.

Bron: Noordhollands Dagblad 18 maart 2008.


Kerkelijke ceremonie in Delden, waar in 2006 de bemanning van een Short Stirling werd begraven


De Petrus en Pauluskerk in Bergen, waar op 7 mei de gezamenlijke dienst wordt gehouden