BBC helpt bij opsporing familie piloot


BERKHOUT - Het radiostation van de Britse omroep BBC in Wales helpt mee bij de speurtocht naar de familie van de bij Berkhout gesneuvelde piloot James Marcus D'Arcy.

D'Arcy was afkomstig uit het dorp Halkyn, in Flintshire, in het noorden van Wales. Gepoogd wordt zijn familie op te sporen zodat die er bij kan zijn als zijn toestel in Berkhout wordt geborgen.
De Nederlandse stichting Dare heeft de zoektocht naar de familie van D'Arcy en piloot Christopher Arthur Saunders hervat, nu het er steeds meer naar uit begint te zien dat de berging doorgaat.
De Hampden bommenwerper werd op 8 november 1941 neergeschoten door een Duitse nachtjager en had vier inzittenden. De Ier John Kehoe en de Brit Stanley Mullenger rusten nog in het wrak, onder een weiland aan het Westeinde. De piloten D'Arcy en Saunders zijn destijds gevonden en overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats in Bergen.
Om de berging is gevraagd door de 86-jarige zuster van Kehoe. De familie van Mullenger is intussen opgespoord, maar die van Saunders en D'Arcy zijn nog onvindbaar.
Secretaris Ed IJsbrandij van Dare had via de website van Halkyn Flintshire een oproep gedaan en werd prompt benaderd door de BBC. Hij gaf dinsdagavond live op de radio uitleg en deed een oproep aan familie of bekenden van D'Arcy en Saunders zich te melden.

Bron: Noordhollands Dagblad, 18 mei 2006.

Download het wav-bestand met het interview (3 MB)