Voortgang berging

Choose your language

Op deze pagina houden we de voortgang van de berging bij.

Op 28 september 2007 komt het tot een afronding van de berging van de Hampden P1206, zeker een week eerder dan verwacht. Er ligt in de grond niets meer wat er niet hoort, aldus bergingsofficier Paul Petersen.


C
ontainers met wrakdelen worden op elkaar gezet om te worden afgevoerd naar Woensdrecht. Een aantal onderdelen gaat naar musea.

De propeller bleef achter in Berkhout. De gemeente laat hem verwerken in een monument, Het is nog niet bekend waar dat komt en hoe het er uit komt te zien.

De kuil is dicht, de afrastering weg. Het land wordt in oude staat hersteld.

 

Na de staatssecretaris bezocht ook minister van defensie Eimert van Middelkoop de site. Hij toonde zich onder de indruk van de samenwerking van zijn diensten in wat hij noemde 'technische archeologie'.


Werner van Rooij toont minister Van Middelkoop een Vickers boordwapen

Test: piept de metaaldetector voor een horloge?

Aandacht voor de Browning mitrailleur

Op de eerste kijkdag komen opvallend veel kinderen af. En vrouwen. Blikvangers zijn de motoren en het landingsgestel die juist vanmorgen op een diepte van bijna vijf meter zijn gevonden.


Aandacht voor een cylinder

Bergingsspecialist Martin Snikkers bij het landingsgestel

Bergingsofficier Petersen bij een van de motoren

Vier rijen dik op eerste kijkdag

Petersen met het model van de Hampden

Burgemeester Sipkes tijdens haar inleiding

 

14 september: Er is een rubber vlot gevonden, met daarin nog de pomp, noodrantsoen, houten stoppen en pakketjes met felgroene kleurstof (om op zee zichtbaar te zijn voor redders).


Archieffoto van een Hampden met het vlot in originele staat

Het vlot zoals het in Berkhout is gevonden

Verfstof, pomp, noodrantsoen en stoppen

 

12 september: op uitnodiging van de bergingsdienst helpen mensen van de stichting Dare met de conservering van de belangrijkste gevonden onderdelen. Deze zijn uitzonderlijk gaaf gebleven door de afsluitende kleilaag, maar eenmaal in contact met zuurstof slaat corrosie toe, als niet snel maatregelen worden genomen.
Om dieper te kunnen graven wordt grondwater onder de put weggezogen en elders terug in de bodem gepompt.


25 meter lange pijpen worden aangebracht om het onder de put weggepompte grondwater elders in de bodem te injecteren.

De gevonden propeller, waaraan de tip ontbreekt

Hampden zoals de P1206 die in Berkhout neerstortte

10 september: De kijkdagen worden uitgesteld nadat stoffelijke resten zijn gevonden. Staatssecretaris Bijleveld van binnenlandse zaken verklaart na een bezoek aan de plaats waar de berging wordt uitgevoerd dat ze wil werken aan een landelijk draaiboek voor vliegtuigbergingen. Nabestaanden van Kehoe en Mullenger (Kehoes nichten Margaret Tracey en Carmel McGrath en Mullengers neef Ian Sharpe) worden rondgeleid op de bergingslocatie.
Bekijk fotoalbum op www.nhd.nl, video op RTV Noord-Holland en op de site van de Telegraaf


Staatssecretaris Bijleveld (r) bij de bergingslocatie

Vickers boordwapen

Bijbehorende munitietrommel

Kapitein Petersen toont de nabestaanden enkele vliegtuigdelen

Ian Sharpe (r) praat met burgemeester Sipkes en kapitein Petersen

Uitleg op de plek waar kluiten worden onderzocht

 

Al op 5 september zijn de eerste kleine wrakdelen en resten van boordmunitie gevonden, op ongeveer 40 centimeter diepte. Een belangrijk onderdeel dat is gevonden was een 'cable cutter'. Dat was een apparaat dat op de voorzijde van de vleugels was bevestigd. Het diende om de stalen draden van Duitse verdedigingsballonnen te doorklieven, voor ze de propellers konden blokkeren. Bergingsofficier Paul Petersen zei dat het een goed teken is dat al op geringe diepte delen van het wrak en munitie zijn gevonden.

Cable cutter, links een 'flame marker'

Boordmunitie (.30)

(c) Foto's Henk de Weerd

3 september 2007: de berging is begonnen! De start trekt veel media-aandacht.
Zie ook hier en hier23 en 28 augustus 2007: In de sloot langs het Westeinde in Berkhout wordt een dam aangelegd die toegang geeft tot een tijdelijke weg naar de plek waar de berging wordt uitgevoerd. (Foto's fam. Schilder)