Hoofdlinks

Terug naar de startpagina
Het laatste nieuws
Ajax Showtime artikels
Ajacieden met blessures
Het Forum
Bekijk onze foto“s
Naar het gastenboek
Geschiedenis van Ajax
Alles over de Jeugd
Links van Ajax Showtime
Onze partners
Ons Aller Ajax
Uitslagen Ajax Showtime enquetes
Vele wallpapers
Mail de webmasters
“Litmanen, Ajacied in hart en nieren!“

Pakweg 1992...Dennis Bergkamp, sterspeler van Ajax. Aan het einde van het seizoen zal Ajax hem kwijtraken. Ajax staat voor een dilemma. Daar hebben we onze scouting voor zou je toch zeggen en jahoor, Van Gaal wordt inlgelicht over ene Jari Litmanen. Inmiddels geweigerd door onder andere Barcelona en Leeds United wordt hij afgetest door Van Gaal, zal ook Ajax hem weigeren? Nee toch niet, wat ze bij Barca niet zien, heeft Van Gaal al lang gezien en Jari keert als rechtshalf afgetest naar Ajax. Op 23 augustus 1992 is het dan zover, Jari vervangt tot ieders verbazing publiekslieveling Bergkamp in de 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De week erop staat de Fin in de basis. Hij heeft het erg moeilijk in Amsterdam maar begint er steeds meer aan te wennen, op de trainingen voelt hij zich helemaal thuis en leert hij veel van vooral Dennis Bergkamp. Jari zal dit seizoen 12 competitie wedstrijden spelen en maakt zijn eerste goal op 10 maart 1993 bij Roda (1-3).

Het publiek baalt als een stekker wanneer Bergkamp vertrekt en Ajax ook de schaal niet heeft, hoe zal het volgend jaar moeten met dit verlies!? Dan Petersen krijgt voor Jari de voorkeur, maar raakt al snel geblesseerd waarna Jari zijn kans krijgt op nummer “10“, zijn favoriete plaats. Hij zal deze vervolgens met beide handen pakken door in de met 1-4 gewonnen wedstrijd in Utrecht, 2 goals te maken. Hiermee zet hij de toon voor een ongekend succesvol seizoen, waarin Litmanen 26 goals maakt, Ajax de Landstitel bezorgd en Voetballer van het Jaar wordt in Nederland en Finland. Hij maakt niet alleen simpele goals, maar wonderschone en hele belangrijke. Helaas raak Litmanen geblesseerd en moet Ajax hem voor te lange tijd missen. Zijn waarde voor Ajax blijkt dan al snel wanneer Ajax wordt uitgeschakeld door Parma in Europees verband en van Feijenoord verliest (Jari: “Ik heb nog nooit verloren van Feijenoord“).

In het jaar dat volgt breekt Ajax door in Europa, met Litmanen als uitblinker. Deze fysiek zware periode weet hij te doorstaan, maar door zijn wisselende taken (veel meeverdedigen) scoort hij wel minder, maar dat maakt hem niet uit, want zijn assist zijn er niet minder om. Hij wordt de teamspeler bij uitsek en weet 17 goals te maken in de competitie en 6 hele belangrijke in de Champions League. Dit is dan ook “Het jaar van Jari“ waarin Ajax oppermachtig is. Jari heeft het blijkbaar ook erg naar zijn zin en raad de spelers aan om te blijven, “De sfeer bij Ajax gaat boven het geld van Italie“.

In het volgende seizoen blijft Ajax een fenomeen. Jari wordt gekozen tot sportman van het jaar in Finland en eindigt als derde in het klassement van Europees voetballer van het Jaar. Hij maakt opnieuw 6 goals in de Champions League, waarvan 2 in de halve finale en in 1 de finale, die onfortuinlijk wordt verloren en waar alleen Jari zijn normale niveau haalt. Helaas is het opnieuw geen perfect seizoen, want weer zijn daar die blessures. Hij heeft inmiddels een goede band met Bobby Haarms. In de winterstop keert hij naar Finland en keert vervolgens weer als herboren terug om Ajax de derde landstitel op rij te bezorgen.Het volgende jaar wordt Ajax vierde en is Litmanen constand geblesseerd, dit is voor de Fin een verloren jaar, maar hij is blij met de steun van het publiek. “Ik zal de supporters altijd bedanken, want ook zei winnen als Ajax wint. Als ik scoor, scoor ik voor de club en juich ik voor de fans.“

Het volgende jaar is opnieuw succesvol, Ajax wordt met overmacht kampioen en wint met 5-0 van PSV in de bekerfinale. Weer is er blessureleed, maar zijn prachtige goals, assists en voetbal overheersen alles. Hij denk er over om nog veel langer bij Ajax te blijven, maar toch vertrekt hij naar Barca (Dat hem nu ineens wel wil hebben) het seizoen erop. Het afscheid is overweldigend en emotioneel. De volgende jaren vernemen we niet veel meer van de Fin, maar krijgen we wel te horen hoe het hem in Catalonie verloopt. Helaas is dat alleen slecht nieuws en iedereen is verbaast dat hij bijna geen kansen krijgt. Als hij vervolgens naar zijn jeugdliefde Liverpool vertrekt lijkt zijn droom uit te komen. Hij laat zien wat hij waard is maar krijgt al snel publiekslieveling Gerard voor zich te staan (zeer onterecht naar mijn mening). Met iedere invalbeurt zet hij Houllier weer te kijk. Maar helaas wil deze coach blijkbaar niet winnen, want hij weigert Jari op te stellen.

Na een mislukte toernee stijkt Jari tot grote vreude weer neer op het thuishonk. Het lijkt te klikken met het team en vooral met Zlatan. Hij wint opnieuw van Feijenoord en scoort ook, maar weer zijn er die blessures die hem parte spelen. Na de winterstop is hij hopelijk weer fit, ze kunnen van mij part kritiek geven wat ze willen op het vertoonde spel van Jari in dit seizoen, MAAR IK ZAL VERTROUWEN IN HEM BLIJVEN HOUDEN, WANT REKEN MAAR DAT HIJ ALLE KRITIEK DE MOND ZAL SNOEREN. HIJ HOEFT MIJ NAMELIJK NIETS MEER TE BEWIJZEN.
Dennis van Duin

Copyright 2001 - alle rechten voorbehouden
by Sjoerd Valkering & Dennis van Duin
http://www.ajaxshowtime.com