Okt2009 Start plannen  Jan2011 Start fundering, vloer en muren Jan2012 Garage verder isoleren Jan2013 Januari 2014
Jun2010 Grondaankoop en plannen Feb2011 Verdiepingsvloer, dak en dakkapellen Jan2012 Garageklus geklaard Feb2013 Elektra klusje Februari 2014
Sept2010 Vergunning Mrt2011 Metselen en voegen Jan2012 Afwerkklussen Mrt2013 Koud ! Maart 2014
Dec2010 Uitzetten en heien Apr2011 Tegelwerken, stukadoorwerk Feb2012 Klusjes en schaatsweer !! Apr2013 Gras maaien April 2014
  Mei2011 Grondwerk, afwerking en OPLEVERING Feb2012 Verwarming garage en meten Mei2013 Verlichting garage Mei 2014
  Jun2011 Vloeren betegeld en keukenwerk Mrt2012 Grondverzet achtertuin Jun2013 Genieten Juni 2014
  Jul2011 Werkzaamheden binnen Apr2012 Trap lakken en moeilijk boren Jul2013 GROOT NIEUWS Juli t/m december 2014
  Aug2011 Behangen en andere klussen Mei2012 Jul2013 Hittegolf en klussen Jan t/m juli 2015
  Sept2011 Muren sausen en dakkapellen Mei2012 Uitstortgootsteen ophangen Jul2013 Dagje laminaat leggen Aug t/m december 2015
  Sept2011 Grond- en keukenwerk Jun2012 Genieten en klussen Jul2013 Jarige laminaat leggen Jan t/m juni 2016
  Sept2011 Sausen, klein schilderwerk en stenen Jun2012 wat binnen en buitenwerk. Aug2013 Laatste klussen Juli t/m december 2016
  Sept2011 Straatwerk Jul2012 veel buitenwerk. Aug2013 Ondergronds! Jan t/m augustus 2017
  Okt2011 In de garage en na-zomeren Jul2012 meer buitenwerk. Aug2013 AFTELLEN!! Sept t/m dec 2017

Laatste update

  Okt2011 Elektra en badkamerklus Aug2012 meer graafwerk. Sept2013 Uitpakken e.d.  
  Okt2011 Elektra Aug2012 meer feestjes dan werken Okt2013 Vanalleswat  
  Nov2011 isoleren Sept2012 Tuinwerk Nov2013  
  Nov2011 Garage verder isoleren Sept2012/okt2012 Tuinwerk Dec2013  
  Dec2011 Garage verder isoleren Okt2012 Garage verfraaien    
  December 2011 Garage verder isoleren Nov2012 kleine klusjes    
         

Ons nieuwe huis

Een nieuwe uitdaging zijn we aangegaan. Na 22 jaar in ons huidige huis te hebben gewoond hebben we in 2009 een stap gezet die heel wat teweeg gaat brengen.
Wij kijken de laatste jaren uit naar een rustiger leven in een rustigere omgeving dan in het westen van Nederland. Canada, ons vaste vakantie land, is voor Lenie 10 stappen te ver, dus dat zal het uiteindelijk niet gaan worden. Ik vind het jammer maar wel heel begrijpelijk.
De laatste jaren komen we nogal eens in Duitsland en wel vanaf de grens tot aan de Moezel. Wat een schitterende gebieden, wat een rust, wat een ruimte en vooral, wat zijn daar vriendelijke prijzen. (de mensen zijn daar ook heel vriendelijk hoor!)
Via vrienden hadden we een hint gekregen over een stukje bouwgrond aan de Moezel. Toen wij daar aan kwamen had ik eigenlijk direkt het gevoel dat het een schot in de roos was. Groot kavel en de tuin grenst aan de Moezel. De wijnbergen aan de overkant licht glooiend en gesitueerd in een bocht. Wat een uitzicht !!

                               

Lenie had het al op de kavel heel erg moeilijk en zag aan mij dat ik het de ultieme plek vond. Daarom versterkte dit haar verdrietige gevoel.
De weken en maanden daarna waren voor Lenie erg moeilijk en het was aan haar te zien. Ze had voor iedereen wel haar antwoord klaar: Als het nou Friesland zou zijn dan pakte ik meteen de koffers.
Ik heb in die maanden enorm veel onderzoek gedaan naar mogelijke, interessante kavels in Friesland. Opeens vond ik er één en twijfelde aan mezelf waarom ik dit niet eerder had gezien. De volgende dag,14 oktober 2009, alleen en met de motor daar naar toe gereden en ik had er bij het kavel geen slecht gevoel bij.
's Avonds Lenie de "verrassing" verteld en 2 dagen later zijn we met z'n 2en weer op de motor er naar toe gereden.

Inmiddels zijn we nagenoeg 12 maanden verder (ten tijde dat ik deze web pagina ging samenstellen) en is er heel veel gebeurd. We hebben ontzettend veel informatie ingewonnen, berekeningen gemaakt, kansen bekeken en een optie genomen op de kavel.
De eerste 3 maanden hebben inwoners van de betreffende gemeente voorrang maar niet voor alle kavels waren gedurende die periode gegadigden zodat we werden geïnformeerd door de gemeente dat we verdere stappen konden ondernemen.

Terug naar overzicht

Inmiddels is de grond "gepasseerd" op 25 juni 2010 en hebben we de afgelopen maanden een bouw bedrijf geselecteerd. Na het doornemen van vele tientallen verschillende woningen en mogelijkheden bij verschillende bedrijven, viel onze keuze op een "semi" bungalow. Voor ons houdt dat in dat de begane grond ons slaap en woon gebied gaat worden en op de verdieping een grote werk kamer, een zeer ruime slaapkamer en daarnaast nog ruimte biedt voor een gasten badkamer. In de nok is een redelijk ruime vliering.
Kortom, dit is voor ons tweeën groot genoeg. Ook de garage is ruim zat, we hebben die laten vergroten zodat er een extra ruimte ontstaat om er een "bijkeuken" in onder te brengen. Dat scheelt weer een ruimte met muren en deuren zodat de leefruimte op de begane grond wat groter is.

De indeling.

We hebben met de allereerste tekening vaak de indelingen verandert. Want, we willen immers een groots uitzicht hebben naar buiten, naar het zuidwesten, naar de landerijen en de horizon bij het IJsselmeer.
Uiteindelijk is het geworden zoals de hieronder weer gegeven afbeelding.

In de voorgevel komen 2 ramen en de toegangsdeur met 30cm brede ramen naast het deur kozijn.
Wat er dus aan de voorzijde van het huis komt te zitten is de keuken (links), de hal met toilet en trap naar de verdieping in het midden en rechts onze slaapkamer.
De slaapkamer heeft een in/doorloop kast waarachter de badkamer zich bevindt.

Door deze indeling ontstaat een riante leefruimte aan de achterzijde van ons huis en dat is nu net het belangrijkste....
HET UITZICHT....
    
Daarom zitten er in die gevel 2 grote openslaande deuren met links en rechts daarvan glas partijen. (dus totaal 2x 2,85 mtr)
De leefruimte beneden heeft een brandwerende toegang tot de garage en de bijkeuken.

De verdieping.

De verdieping heeft dus 2 ruime kamers en een technische ruimte. De 2 kamers hebben aan de voorzijde een dakkapel en aan de achterzijde een dakraam. De ruime overloop heeft ook een dakraam. Of deze ruimte gebruikt gaat worden voor een gasten badkamer is op dit moment nog niet door ons beslist. We zien wel hoe de ruimte eruit ziet als het huis is afgebouwd.
Ook is er een geheel afgewerkte vliering van ongeveer 6 meter lang bij 3,50 meter breed.

De papieren start.

Nu we de tekening kompleet hebben en de contracten getekend, komt het begin met de aanvraag voor een bouwvergunning en welstandsadvies.
Omdat het allemaal net valt in de zomer vakantieperiode krijgen we een beetje aan de late kant een bericht dat de welstand een negatief advies heeft gegeven.
Geen paniek maar wel reden om zeer snel te handelen. 2 dagen later zitten we bij het bouw bedrijf om de tafel, maken een aangepaste schets en dezelfde avond hebben we een geheel aangepaste tekening. Klasse, klasse. Dus daarom ook wat reclame.

Ook de gemeente heeft die dag per email de nieuwe aanpassingen ontvangen zodat de procedure door kan lopen. Er resteert nog maar 1 week voordat de termijn van 10 weken verstreken is. Komt er dan nog een negatief advies dan wordt er geen bouw vergunning verleend, kost ons dat een hoop geld en hebben we weer vele weken vertraging.
Op het moment dat ik dit schrijf is het nog 1 dag tot uur U !
Vanaf dat moment zal ik dit verhaal weer verder oppakken.

Terug naar overzicht

Dit gaat het dus worden, hoera, de vergunningen zijn rond!! Donderdag 2 september 2010.


 

Inmiddels is het half november en zijn de technische berekeningen klaar, de elektra ingetekend, nog wat kleinere zaken doorgenomen en vastgelegd, kortom, we zijn bijna klaar voor de bouw.
Medio december is de verwachting dat het bouwraam kan worden uitgezet. De gemeente moet daarbij aanwezig zijn voor het vaststellen van het peil.

Inmiddels hebben wij de afgelopen weken een keuken uitgezocht en zijn ook die technische tekeningen verwerkt voor de bouw.
De tegels voor badkamer en toilet beneden zijn uitgezocht, het sanitair was al bekend en zal het misschien voor ons even wat rustiger worden omdat we nu "alleen nog maar" hoeven uit te kijken naar de start van de bouw.

Op donderdag 9 december 2010 worden de bouwramen en piketpalen uitgezet. Dat zou al 's morgens vroeg gebeuren en voor ons veel te vroeg om er bij te kunnen zijn. Echter op dezelfde dag zou er een open huis zijn van één van onze toekomstige buren. Een huis van dezelfde bouwer en dus leuk om weer even te kijken. Tegen 15.45 konden we de bouwramen en piketpalen zelf aanschouwen (Foto L en R).
Tijdens ons bezoek, het liep al tegen 18.00 uur, stond onze auto blijkbaar wat in de weg voor.......de heistelling voor ons huis. Dat was heel snel dus. Die vrijdag ochtend zouden de 18 palen om 07.00 de grond in gaan. Een klusje van een uurtje vertelde de mannen ons dus wederom veel en veel te vroeg om te gaan kijken. Wel jammer want het is tenslotte de eerste paal die gevoelsmatig belangrijk is om vast te leggen op de foto.

         

                   Rechterzijkant van ons kavel en het uitzicht om 15.30 uur !                                       Een deel van "onze" heipalen. 


              De heistelling rijd ons kavel op.

Terug naar overzicht

De feestdagen zijn voorbij en op zaterdag 8 januari 2011 treffen we een gapend gat, gekopte heipalen en inmiddels een deel aangelegde bekisting aan.

           
                                         Wat de garage gaat worden                                                           Wat het woonhuis gaat worden

 Omdat we een bericht kregen van onze bouwer zijn we vandaag, zondag 16 januari 2011 weer naar de bouwplek gereden. De afgelopen week had het behoorlijk geregend en hebben we een soort slotgrachtje om de fundering liggen.
De funderingsbalken waren gestort en ook de begane grondvloer platen waren gelegd. Rondom de funderingsbalken lagen reeds de hemelwater- en de rioolafvoer buizen. Ook de buizen in de meterkastvloer waren gelegd.
De bouwerlui hebben afgelopen week niet stil gezeten.
Vanmorgen zaten we om 10.30 uur op de koffie bij één van onze toekomstige buren die hun huis van binnen aan het afbouwen zijn. Dat is het huis wat je hier op de achtergrond kunt zien.
De kalkzandsteen blokken voor de begane grondvloer lagen inmiddels klaar samen met de hulpkraan voor deze blokken. Omdat de weersvoorspellingen gunstig zijn de komende week (week 3) kan het zomaar zijn dat de muren van de begane grond en misschien zelfs de vloerplaten van de verdiepingsvloer gereed zijn komende werkweek.

           
                                       Op de garagevloer                                                                     Ergens waar één van de deuren naar de tuin komt.              

Vandaag, 20 januari 2011, ben ik alleen en met de motor naar de bouw geweest. Het was droog en zonnig weer, windje uit het noordoosten en 5 graden.
Je bent er dus even een paar dagen niet geweest en zo staan alle binnenmuren al overeind en zijn ze bezig met het aanleggen van de elektradozen, pvc pijpen voor de stroomdraden en het gat voor de afzuigkap voor de keuken wordt alvast gemaakt.
Ook is de grond rondom de fundering weer geëgaliseerd. De berg achter het huis is iets kleiner geworden. Wie heeft er nog wat nodig voor zijn tuin?

Morgen, 21 januari 2011, worden de ramen en de lateien geplaatst. Volgende week komt de verdiepingsvloer erop en worden de goten gemonteerd. Wij moeten er dan weer zijn want er komt ingebouwde verlichting onder en de mannen daar maken alvast de gaten en leggen de loze pvc leiding. De week daarop gaat het dak er al op !.Het is bijna niet bij te houden zo snel het gaat door een strakke planning.
 

          
                               zicht op de garagevloer                                                                 zicht op garagevloer en huis.

Vandaag, 28 januari 2011, waren we om 10.30 aanwezig omdat de goten geplaatst zouden worden. De kraan had gisteren de verdiepingsvloer platen gelegd en vandaag dus de goten.....niet dus helaas. De kraan wilde vanmorgen helemaal niets meer. Daarom hebben we de tekening met maatvoering waar we de gaten wilden hebben voor de inbouw verlichting daar achter gelaten tot volgende week.
Volgens de planning gaat donderdag het dak erop en dan worden ook vooraf de goten geplaatst. Tja, dat hele gebeuren start 's morgens rond de klok van 08.00 uur en da's natuurlijk vroeg. Omdat ik of wij dat toch niet willen missen wordt dat heel vroeg het bed uit voor een ritje van 1-3/4 uur. Maar voordeel is wel dat er naar alle waarschijnlijkheid nog geen file is rondom Amsterdam.

Inmiddels zijn dus alle kozijnen, ramen en deuren in het woongedeelte geplaatst. De ramen en zijdeur van de garage worden pas geplaatst als het gevel metselwerk wordt gestart.
Het riool en de hemelwaterafvoer schijnt ook al aangesloten te zijn op de daarvoor bestemde PK315 aansluitingen, de ontstoppingsputten op eigen grond waarvan wij de enige daar zijn met 4 van die aansluitingen.

We kregen vandaag al een redelijk beeld van een huis. Lenie vond de voordeur heel erg mooi en dat is ook zo. De buren zijn ook even wezen kijken en waren enthousiast over de dubbele set tuindeuren. Dat was voor ons ook weer een heerlijk positieve opsteker.

    
                               zicht vanaf de garage                                                                             voorkant van het huis                               

Terug naar overzicht

Vandaag schrijven we 3 februari 2011 en was ik samen met mijn vriend Ronald om 06.15 onderweg naar Friesland. Het is nog niet veel voorgekomen deze winter maar dit keer heb ik het dus (onderweg) licht zien worden.
Vandaag zullen dus de goten, het dak en de 2 dakkapellen worden geplaatst.
De mannen waren vanmorgen nog allerlei voorbereidingen aan het treffen en ondertussen werd door de grote kraan veel materiaal gelost.

Om 09.45 werd het eerste gootdeel geplaatst en ook de volgende delen gingen er snel op. Door de timmerman werden alvast de loze pvc leidingen gelegd vanaf het knieschot tot in de holle ruimte van de goot. Aan de achter- en voorzijde 4 stuks. Daar komen later de dimbare led units in te zitten.
Helaas is er in de timmerwerkplaats een kleine zaagfout gemaakt, nou ja zaagfout, ze waren vergeten een onderkant van een gootdeel in te korten in verband met een afwijkend kozijn.
Dat gootdeel moest er door de kraan tot 2 keer toe uit en weer in getakeld worden.

Na de lunch is de rest van de middag besteed aan het plaatsen van alle dakelementen en de 2 dakkapellen. De 3 dakramen aan de achterzijde worden op een andere dag geplaatst.
De wind was aardig aanwezig en de dakdelen die door de kraan de lucht in werden gehesen konden soms de wil hebben een eigen vliegerleven te gaan leiden. Alles is gelukkig goed verlopen en voor de rest hadden we nagenoeg de hele dag prachtig zonnig weer maar wel koud. Aan het eind van de middag, het was 17.00 uur, de bouwlui naar huis, wij nog enkele foto's gemaakt, waren we best wel verkleumd.

Volgende week wordt de kap verder afgewerkt (o.a. dakramen) en de dakpannen gelegd. Het stelwerk voor de muren binnen wordt dan ook gedaan.
De week daarna weer, worden de binnenmuren gezet en komt de metselaar de gevel opzetten maar ook wordt in die week de garage gerealiseerd.
Het gaat snel zo met de bouw. Nog heel even en het is echt wind en waterdicht.
De opleverfase????? De planning is week 16 t/m 18, eind april en/of begin mei dus. Precies volgens schema.

Ik ga proberen vanavond nog de foto's op de fotopagina te plaatsen maar of dat allemaal nog lukt?? JA JA JA, de fotopagina is aangepast.
De video opnames zijn gemaakt met een zogenaamde action camera bedoeld voor op de motor, dus geen super camera.

         
                                         zicht vanaf de garage                                                        En zo ziet de voorzijde er vandaag uit.                                   

We zijn een week niet geweest en in de tussentijd is er alweer veel verandert.
Vandaag, 16 februari 2011 zijn vriend Ronald en ik weer met zijn auto naar Bakhuizen gereden. Onze auto staat al 2 weken in de garage en het euvel is nog niet gevonden.
De dakpannen waren aan de achterkant en de 2 zijkanten al geheel gelegd en de voorkant werd vandaag zoveel mogelijk gereed gemaakt. De metselaars waren vanmorgen om 07.00 uur begonnen met voorbereidingen. De grote bouwkraan kwam ook voor 2 uurtjes om de metselstenen rondom het huis te kunnen plaatsen zodat dit voor het werk een stuk makkelijk is.
Aan het eind van de middag was een groot deel van de voorgevel gemetseld, tot ongeveer 2 meter hoogte. De komende dagen en volgende week wordt de rest van het huis alsmede de garage gemetseld.
De gevelstenen die Lenie had uitgekozen zijn werkelijk prachtig. Als het dan straks is gevoegd is het echt een plaatje.

Ronald en ik hadden vandaag een klusje te doen met het maken van de gaten aan de onderkant van de bakgoten voor de inbouw led verlichting. Kwestie van goed uitmeten en een goede gatenzaag. De reeds aangebrachte elektra pvc pijpjes konden we nu nog makkelijk bereiken en steken alvast door de openingen naar buiten. Met schakelverf de randen van de gaten in de grondverf gezet.
We hadden er een schitterende dag voor, zo warm zelfs dat de jas uit kon.

Binnen waren alle binnenmuren en de deurkozijnen allemaal geplaatst. Nu zijn het echte ruimtes geworden die je ook kunt benoemen. De bouwers hadden een prima bouwkachel neergezet en was het binnen lekker warm maar vooral al heel erg droog.
De volgende stappen zijn de installateur en de elektricien. Die hebben ook wat werk want zowel de vloerverwarming voor de woonruimte en de keuken alsmede alle andere cv (ook voor de garage) moet klaar zijn voordat de vloeren kunnen worden afgewerkt.
We gaan het volgende week wel weer bekijken.

Vandaag, 17 februari 2011, was zwager Wim voor zijn werk in Heerenveen en is als verrassing even naar de bouw geweest. Ik zal jullie de foto van zijn gezicht voor ons mooie huis besparen, ha,ha,ha maar hij heeft er toch een heel mooie foto bij zitten. Bedankt Wim !.

                                                                           
                                                                                                                  Voorzijde 17 februari 2011                                                                                                                           

Het is alweer een weekje verder en zijn Ronald en ik 23 februari 2011 naar de bouwplaats gereden. Rustig onderweg vanwege de voorjaarsvakanties. Zoals verwacht hebben de metselaars de afgelopen dagen niets aan het buitenwerk kunnen doen in verband met de vorst. Toch zijn ze sinds ons bezoek vorige week woensdag enorm opgeschoten. De voorzijde is geheel af en de linker- en rechter muur tot 2 meter hoogte. Ook is de garage al een eind opgetrokken. Vandaag waren 2 mensen aan het werk om de linker en rechter goot na te stellen. Tevens deden ze voorbereidend werk aan de binnenkant.

De elektricien had inmiddels het grootste deel van de leidingen aangelegd tot in de meterkast. Ook de buizen voor het afzuigsysteem waren geïnstalleerd. De volgende klus gaat het cv werk worden en daarna het aanleggen van de vloerverwarming. Denk dat dit alles binnen 2 weken gereed is waarna de cement dekvloeren kunnen worden aangebracht.
Ronald heeft van al het leidingwerk een groot aantal foto's gemaakt zodat wij altijd kunnen nagaan waar het leidingwerk ligt.

                                                                               
                                                                                                         Voorzijde 23 februari 2011                                                                                                                                 

Terug naar overzicht

Spannend weer, morgen 2 maart 2011, een kijkje nemen. Ik weet dat de voeger vandaag een proefstuk heeft opgezet aan de achterkant van de garage. Ook is de installateur al druk bezig met water- en CV leidingen. Inmiddels telefonisch overleg gehad over de plaatsbepaling van de CV platen in de slaapkamer, badkamer en kamers op de verdieping. Ook waar de afgedopte CV leiding komt te liggen in de garage en de warm/koud water leiding en afvoeren in de garage.
Tevens telefonisch nog wat kleine bouwkundige aanpassingen besproken gisteren met de uitvoerder.
Dus nieuwsgierig wat we morgen aantreffen.

Wat een heerlijk weertje was het vandaag, 2 maart 2011. Toen Ronald en ik aankwamen waren de installateurs al volop bezig en we konden meteen mee om te bespreken waar de water en cv leidingen voor de verdieping moesten worden gelegd. Heeft te maken met regelgeving voor wat betreft legionella besmetting. Waterleidingen en cv leidingen mogen niet dicht bij elkaar liggen. Simpel opgelost door de ene set leidingen aan de andere kant van een muur te laten lopen. Alle water en cv leidingen worden in de cementdekvloer weggewerkt dus geen storende leidingen in het zicht.
Inmiddels zijn de voorzieningen in badkamer en gasten toilet aangelegd en de vloerverwarming van onze badkamer, inclusief de easydrain voor de douche. Ook de afgedopte rioolaansluiting voor de toekomstige gasten badkamer op de verdieping ligt er al.

De garage werd vandaag voorzien van een dak en hebben we besproken hoe de cementdekvloer gelegd gaat worden. Dit heeft te maken met de nog te lijmen isolatiewand in de garage. Onder de ramen moeten we dus een stuk vanaf de fundering opvullen met hardschuim zodat de isolatie en eventuele vochtafvoer gewaarborgd is en vanaf dat peil aan die wand ook de isolatieblokken geplaatst kunnen worden.
Overigens is het garage dak heel keurig op een zodanig afschot gelegd dat het water vanaf het huis naar de buitenkant van de garagemuur loopt, breedte iets van 4,50 meter en het afschot op de lengte van 8 meter is naar links en rechts tot aan de hemelwaterafvoer maar dan wel zodanig dat het water altijd de afvoer in moet lopen.
Verwachting is dat de dakdekker vrijdag ook dit dak waterdicht maakt. Zou mooi uitkomen want de weersvooruitzichten zijn zeker deze week prima te noemen.
Volgende week maar weer eens kijken want ik verwacht dat dan de steigers weg zijn en dat de voeger mogelijk al helemaal klaar is. Het is aan de buitenkant dan een echt huis geworden.

                                                  
                                                                                        De zonnige achterkant                                                                                                               

Dit keer begon de dag met wat druilerig weer echter naarmate we dichterbij Friesland kwamen werd het droger en...zonniger.
Het is 9 maart 2011.
Ronald en ik hadden vandaag het plan om A/ elektraleidingen achter het knieschot te leggen voor de ledverlichting en B/ een ruimte tussen muur en vloer in de garage op te vullen voordat de cementdekvloeren zouden worden aangelegd.
Toen we Beurtskipper kwamen oprijden zagen we al direct 2 dingen, van het bouwbedrijf zelf was niemand aanwezig maar wel een bedrijf wat de cementdekvloeren ging aanleggen, nou ja, aanleggen...??....de bovenverdieping hadden ze in de vroege ochtend uurtjes al gedaan en voor een deel was de benedenverdieping al voorzien.
Dat betekende voor ons dus dat we niet in het huis konden gaan werken. Jammer natuurlijk maar dat is niet anders.
Zoals jullie zien zijn de steigers geheel verwijderd maar is de voeger nog niet geweest. Mogelijk met de koude nachten te maken. De lekdorpels onder de ramen waren wel keurig gemetseld.
Ook het garagedak was inmiddels heel netjes waterdicht gemaakt en is de vloerverwarming voor de benedenverdieping aangelegd.

De mannen van de bouw hadden zelf al de ruimte tussen de garagemuur en de vloer opgevuld dus hadden we daar ook niets aan te doen. Tja, en dan?? Nou ja, lekker rondkijken, foto's maken, koffie drinken in de auto, allerlei bouwkundige puntjes bekijken en doornemen, kijken naar het begin van het binnenspouwblad van de garage van de buren en even koffie gedronken bij buurman Age. (doen we wekelijks)

Volgende week ga ik samen met Lenie naar het huis, na een bezoek wat we in de buurt van Deventer moeten afleggen. Lenie heeft al een heel eind van de bouw alleen maar via foto's en verhalen meegekregen dus is het voor haar dan zelf kunnen aanschouwen en voelen hoe het is geworden en wat het nog gaat worden.
Eind van deze week komt de afwerkploeg weer in het huis voor alle timmerwerken, de stucadoor, het spacwerk, de afmontage van sanitair en CV en dan gaan we richting van het einde van de bouw.

                       
                                        Weer een zonnige achterkant                                                                De voorkant zonder steigers                                                   

Het is 17 maart 2011 en na een bezoek aan het achterland van Deventer zijn Lenie en ik doorgereden naar het nieuwe huis. De aftimmerploeg heeft intern weer heel wat gedaan. De knieschotten op de verdieping zijn afgetimmerd, het plafond van de vliering is klaar, 2 aanpassingen gedaan ten behoeve van een later te monteren openhaard kanaal, kast rond de vloerverwarmingsunit, kleine afwerking tussen dakgoot en garagedak, vensterbanken in alle ramen gemaakt en diverse andere zaken.
Doordat nu ook de cement dekvloeren erin liggen heb ik nog enkele zaken gemeten voor bijvoorbeeld de design radiator in de badkamer en de hoogte maten in de garage.

De voeger heeft van de week gebeld en die zouden morgen en maandag het geheel voorzien van voegwerk. Volgende week zal de stukadoor aan de gang kunnen en kan de garagedeur worden gemonteerd. Na de stukadoor kan de aftimmerploeg weer verder met het aanbrengen van kantplanken rond alle kozijnen en nog meer aftimmerwerk. Zodra dat allemaal gereed is zullen ze de hardhouten trap monteren want om beschadigingen te voorkomen wordt dat aan het eind van het timmerwerk gedaan alsmede het inhangen van alle deuren.
Inmiddels zal dan ook het gehele installatiewerk gereed zijn.

Eén tegenvallertje welke voor 100% kan worden toegeschreven aan een netbeheerder. Deze heeft verzuimd om onze aanvraag van medio december 2010 door te geven aan het aannemingsbedrijf die alle nutsvoorzieningen het huis inbrengt. Gevolg, die aannemer heeft een strakke planning en daardoor haalt men, de door de bouwer aangegeven, aansluitweken niet. Omdat het gesprek met de netbeheerder wordt opgenomen heb ik bij voorbaat al aangegeven dat door die fout de opleveringsplanning in gevaar komt met alle gevolgen van dien. Volgens de netbeheerder kunnen dergelijke claims op hun bordje worden gelegd. Hopelijk heeft de nuts aannemer ergens wat ruimte zodat dit geen aansluitvertraging oplevert.

                                                                   
                                                                                                            Net weer een lege container neergezet, jammer.                                                                                                           

Vandaag heb ik mijn vader opgehaald voor een bezoek aan ons nieuwe huis. De start was wat mistig vanmorgen maar tegen 10.30 zagen we de zon doorbreken. Een leuk begin van de lente, vandaag dus 23 maart 2011.

We hadden afgesproken eerst bij mijn familie koffie te gaan drinken in Balk. Daar werd ik gebeld door het voegbedrijf of we vandaag nog naar de bouwplaats kwamen. Dat komt mooi uit, we zitten in de buurt. Een half uurtje later (snel de koffie naar binnen werken) kwamen we tegelijkertijd aan met de baas van het voegbedrijf. Het ziet er allemaal prima uit, keurig netjes gevoegd.
Op zich dus een toevallige ontmoeting en dat was maar goed ook want van de bouw was er niemand vandaag dus konden we ook niet naar binnen. Maar de voeger had een sleutel dus kon ik m'n vader toch de boel binnen even laten zien. Pfffff anders waren we mooi voor niets geweest.

Inmiddels waren wel de spullen voor de stukadoor aangekomen dus ik verwacht dat die nog deze week aan de gang gaat. Aanstaande woensdag samen met Ronald weer een "technische controle" en weten we welke vorderingen er dan weer gemaakt zijn.

                                                                   
                                                                                       
Voegwerk naast de voordeur

Alweer een week verstreken dus vandaag, 30 maart 2011, zijn we weer naar het huis gereden, dit keer via de vestiging Sneek om wat op te halen.
Ronald en ik zouden vandaag de loze elektraleidingen achter het knieschot aan de voor- en achterzijde aan elkaar knopen zodat daar de elektra bedrading doorheen getrokken kan worden naar de meterkast.
Ronald achter het knieschot want ik kan niet tegen nauwe ruimtes.
Toen we vanmorgen aankwamen was de tegelzetter net klaar met het voegen van het tegelwerk in badkamer en de muren van het gasten toilet. Tegelwerk zag er strak uit en het voegwerk net zo.
Omdat ik dus nog niet op de badkamervloer mocht lopen maar op een alternatieve manier enkele foto's gemaakt, met name van de douchehoek met zitje.
De stucadoor is van de week ook geweest en de daarvoor in aanmerking komende muren zijn keurig gestucd. Ook het plafond is reeds voorbewerkt en kan de spacspuiter de boel af maken.

Wat later in de ochtend kwamen nog twee oude bekenden van ons om een aanpassing aan de buisleidingen in de meterkast te doen. Deze leidingen moeten voldoen aan de eisen die hiervoor gesteld zijn maar waarom er iets aangepast moest worden is ons niet echt duidelijk geworden. Eén holle pijp meer naar links en een ander naar rechtsonder?? Regeltjes!
Toen Simon onder het huis vandaan kwam kon hij direct door naar huis om droge kleding aan te trekken want ondanks dat de kruipruimte behoorlijk droog is, was er op sommige plekjes in een klein kuiltje toch wat water.

                                                       
                                                                      
                Simon een beetje boel kletsnat.

Terug naar overzicht

Het beloofd een zonnige en warme dag te worden, zaterdag 2 april 2011. Lenie heeft zin om "even" naar het nieuwe huis te gaan. Omdat er natuurlijk wel weer wat is verandert is het met name voor Lenie belangrijk er weer te gaan kijken. Gelukkig heb ik een bouwsleutel te leen gekregen van het bouwbedrijf en kunnen we het tegelwerk nu goed bekijken, immers, het voegwerk zit er alweer ruim 3 dagen in.
Omdat op de foto's van afgelopen woensdag de tegels nogal opzichtig zwart leken, is nu duidelijk te zien dat het antraciet zwart is en er dus een grijze ondertoon in zit.

Het mooie weer was ook een reden om in de "achtertuin Alpen" wat te gaan drinken, stoeltjes hebben we altijd achterin de auto.
We zaten nog maar kort toen de buurvrouw naar ons toe kwam voor een voorstel rondje, wij hadden de naaste buren van de 2/1 kap nog niet persoonlijk ontmoet. Die buren bouwen de 2 woningen geheel zelf af. Een behoorlijke klus maar als je hoort wat vaders, broers, zwagers en dies meer, allemaal aan bouwkennis hebben is het wel te begrijpen.

In onze brievenbus overigens vonden we een goedkeuringsrapport voor alle installatie voorbereidingen. Zonder die goedkeuring geen aansluitingen op de nutsvoorzieningen. Een belangrijk onderdeel dus want die installatie voltooiing zal zeer binnenkort gebeuren.

                                                                       
                                                                                                    Lenie probeert het zitje in de douchehoek uit.

Vandaag, 6 april 2011, zijn Ronald en ik vanmorgen wat vroeger vertrokken omdat we in Lemmer nog wat materialen wilden ophalen en er rond 11.00 uur iemand zou zijn voor het afvoeren van minstens 80 m3 overtollige grond. De baas van het loonbedrijf stond inderdaad al te wachten om eerst op te nemen welk deel weggehaald kon worden en waar het lag.
Waarschijnlijk is de berg deze week nog weg. Wat zullen we dan opeens een wijds uitzicht hebben!

Wat er gewijzigd is, is dat de werkkeet vanmorgen net voor 11.00 werd opgehaald en dat de spacspuiter aanwezig was. Na de koffie bleek dat de stroomkast buiten niet de benodigde aansluiting had voor de spuitmachine dus bleef de apparatuur maar ongebruikt binnen staan voor morgenochtend en vertrok de spacspuiter.
Vanmiddag kwam de uitvoerder om samen met mij diverse dingen na te lopen. Ik had wel enkele puntjes voor hem die wat extra aandacht verdienen.

Ronald heeft vandaag de loze leidingen achter het knieschot verder afgemonteerd en daarbij gebruik gemaakt van de spiksplinternieuwe schroef/boormachine. Vanmiddag buiten lekker de resten van het voegcement rondom het huis los gebikt en alvast als ondergrond van het terras rond gestort. Scheelde weer een hoop kruiwerk naar de container.

Volgende week verwacht ik dat er wel een aantal zaken zijn gewijzigd. De garagedeur moet dan zijn geïnstalleerd, de trap wordt in elkaar gezet en geplaatst, de elektricien heeft dan alles afgemonteerd inclusief de meterkast, de aftimmerploeg heeft dan de laatste klussen, de CV installatie, de toiletten etc worden gemonteerd en bijna aan het eind komt er een gespecialiseerd kitbedrijf voor de afwerking van de badkamer.
Als laatste een schoonmaakbedrijf die het hele huis onderhanden neemt tot en met het bewassen van alle ramen binnen en buiten. Ook de cementsluier van de tegels wordt verwijderd.

We lopen dan wel tegen het eind van deze maand maar zoals het er nu naar uitziet komt de oplevering geheel en echt voor 100% binnen de geplande bouwperiode.
Vanmiddag stonden we om 18.00 uur nog even in de toekomstige achtertuin van de zon te genieten. Wat zal het er anders uitzien als de zandbergen deze week worden weggehaald.
Foto's ????? In tegenstelling tot alle andere keren was er niets om foto's van te maken maar dat zal volgende week wel anders zijn !

                                                                                                                       

Alweer een zonnige dag, 13 april 2011, om naar Friesland te gaan. Eerst vanmorgen bij een bedrijf in Scharsterbrug geweest om te kijken wat er allemaal voor bestrating te koop is, veel natuurlijk, maar vind eens iets moois, goed bruikbaar en geen goud kost.
Bij ons huis aangekomen was duidelijk dat er niemand aan het werk was. Volgens de planning zou morgen de aftimmerploeg weer aanwezig zijn.

Direct zichtbaar natuurlijk de grote garagedeur die was geplaatst. Ook in huis was de verandering duidelijk. Direct bij binnenkomst valt de mooie trap op naar de verdieping. Ook een deel van de meterkast is geïnstalleerd en in de rest van het huis waren de plafonds keurig netjes voorzien van spuitspac. In de badkamer en gastentoilet waren de voorzieningen gemonteerd maar de installateur heeft de opdracht niet goed gelezen want de wastafel, planchet en spiegel zouden niet worden gemonteerd, er komt immers een badkamer meubel.
Afijn, dat is dus een bericht voor de uitvoerder die morgen voor hem klaar staat in de email en het mag gaan oplossen.
(stand van zaken donderdagochtend 10.00 uur: Uitvoerder heeft reeds contact gehad met installateur, fout toegegeven, wordt opgelost)

Ronald heeft de laatste beugeltjes gemonteerd voor de pvc elektrabuizen achter het knieschot. De boel is nu klaar om elektradraad doorheen te gaan trekken. Hebben we volgende week vast een "smoes" om weer te gaan.
De grote berg zand was helaas nog aanwezig maar toen we aan het eind van de middag bij dat bedrijf langs gingen bleek dat de ontvanger van deze berg grond dit nog niet kwijt te kunnen. Aanstaande vrijdagochtend zal dit dus worden uitgevoerd.

Ook aanstaande vrijdag zal Lenie met haar zus en moeder naar het nieuwe huis gaan. Schoonmoeder heeft van de hele bouw nog niets gezien dan alleen de foto's van deze website. Toevalligerwijs is het gezin van Lenie heel vroeger enkele keren in de buurt van Bakhuizen (Nijemirdum) op vakantie geweest. Dus zet ik voor hun een ritje uit vanaf Lemmer door die leuke, kleine, oude plaatsjes. Nostalgie dus samengevoegd met een bezoek aan ons nieuwe huis.

                                                          
                                                                                               
Nu ook de garagedeur.

Vandaag, 15 april 2011, is Lenie met haar moeder en zus naar het nieuwe huis geweest. Het loonbedrijf was volop bezig de grootste berg overtollige grond weg te halen achter het huis. Een klein gedeelte blijft nog liggen wat binnenkort direkt rond het huis zal worden uitgereden. Vanuit de huiskamer betekent dat dus wijds uitzicht!
De binnendeuren en de brandvertragende deur tussen het woongedeelte en de garage waren nu ook geplaatst. De kleine zaken zoals deurkrukken, roosters in de garage, traphekje boven waren door de mannen ook gerealiseerd.
Kortom, de laatste afbouw werkzaamheden zijn begonnen. Waar blijft de elektricien? Aanstaande woensdag maar weer een technische controle gaan doen, heeeeeerlijk.

                                                           
                                                                                                 
Strakblauw uitzicht

Hoe we het voor elkaar krijgen of hebben, 20 april 2011, het was een ontzettend mooie en warmste dag die we tot nu toe met de bouw hebben gehad. Terugkijkend lijkt het of er geen winter is geweest. De bouw heeft geen dag stil gelegen, alleen de metselaars hebben enkele dagen niet kunnen werken vanwege vorst maar dat had verder geen negatief effect op de bouw van ons huis.
Er was niemand in of aan het huis aan het werk. De elektricien komt morgen en overmorgen om de rest van de installatie te voltooien.
De aftimmerploeg heeft afgelopen week de trap afgemaakt, alle kantplanken gemonteerd, afkitwerk gedaan en andere kleine zaken.
Oké, we zijn een paar kleine dingen tegen gekomen die de timmerman nog kan verhelpen. Het kitbedrijf voor de badkamer en gastentoilet zal ook binnenkort wel komen en dan kan ik me niet zo snel bedenken wat het bouwbedrijf nog moet gaan doen. Kortom, de opleverfase is reeds in volle gang.

Vandaag konden we voor het eerst vanuit huis (vanaf het terras bestaat nog niet ) vrij van het weidse uitzicht genieten. Toch is er door ons weer aardig wat werk verzet. Vandaag het installatiedraad getrokken door alle leidingen voor de led spots in de bakgoten. Als de elektricien deze week klaar is kunnen wij volgende week de bedrading naar de meterkast trekken en zouden de spots kunnen worden gemonteerd. Daar wacht ik echter nog mee totdat de goten zijn afgelakt.

Het bouwverhaal begint nu een beetje aan het eind van het laatste hoofdstuk te komen. Het bouwbedrijf is nu bijna klaar en wij hopen binnenkort een opleverdatum op te krijgen.
Ik sta te popelen om met de eigen andere werkzaamheden te beginnen, voorbereidend op het werkelijk bewoonbaar krijgen van het huis. 

                                                           
                                                                                    
             Nu eindelijk vrij uitzicht

Vandaag, 23 april 2011, zijn Lenie en ik met de motor naar Bakhuizen gereden. Verschrikkelijk mooi weer voor een rit en kon ik mooi de rest van de dag wat klussen doen. Omdat het nu zo lekker droog is ben ik begonnen met het impregneren van de garage buitenmuur. Met de 2 bussen die ik reeds mee genomen had, kon ik maar een relatief klein deel impregneren. Dus komende week nog maar eens enkele liters kopen. Een dure klus maar wel zo verstandig omdat de garage een krappe luchtspouw van 2 of 3 centimeter krijgt.
Na een lekker broodje kaas ben ik begonnen met de gibo binnenmuren. Hier en daar wat lijmresten of gipsresten weghalen met een plamuurmes en daarna alles een beetje opschuren.
Aan het eind van de rit, de huiskamer, keuken, hal en slaapkamer, was ik een wandelende witte stofwolk.

Lenie heeft heerlijk in de "tuin" gezeten en op een gegeven moment de stoel lekker aan de waterkant gezet. Er was lekker wat reuring in en aan het water. Jongelui waren aan het zwemmen en anderen waren met een rubberbootje aan het varen. Ook met de "echte" boten werd gevaren, kortom, het lijkt wel zomer.

Aanstaande woensdag ben ik er weer en probeer dan de impregneer klus af te ronden en misschien is er nog tijd om met een witroller de gibo muren alvast van een onderlaag te voorzien. Zien die er ook wat prettiger uit dan het roze kleurtje.

                                                           
                                                                                                 
Lenie aan het water

Woensdag 27 april 2011, het wekelijkse bezoek aan Friesland. Eén van de laatste standaard wekelijkse bezoeken want volgende week zal de oplevering van ons nieuwe huis plaats gaan vinden.
Ronald en ik hebben gisteren wat kleine reparaties uitgevoerd aan de binnenmuren, je kent dat wel, klein spijkergaatje hier, butsje daar maar dat stelde niet zoveel voor. De muren waren goed glad.
Om dat lekkere roze kleurtje alvast weg te werken zijn we bezig geweest met het voorstrijken van de gibo muren met verdunde latex. Toch werkte dat niet lekker want als je met de roller er voor de 2e keer overheen ging dan liet op sommige plekken de boel los. Te droog denk ik.

In de middag kwam de keukenmonteur om de definitieve maten van de keuken op te nemen. Ter plaatse toch een 3tal punten die aangepast (moeten) gaan worden. De smetplint op het aanrechtblad wordt later besteld omdat deze mogelijk een centimeter of 2 á 3 hoger zal worden. Deze sluit dan keurig aan op de vensterbank die dan ook van hetzelfde materiaal als het aanrechtblad zal worden besteld.
Het stopcontact voor de vaatwasser moet helaas worden verplaatst en het lijkt erop dat de keuken tekening 1,65 in plaats van 1,56 aangeeft. Afijn, dat kan met wat hakwerk worden opgelost en je ziet er naderhand toch niets meer van. Jammer van het extra werk.

Ook alvast een klein begin gemaakt met het plamuren van de vele kleine spijkergaatjes in het houtwerk. Omdat ik de boel zelf ga afschilderen is deze klus ook voor mijn rekening.
Nu er nog achter zien te komen hoe je dat lakplamuur spul uit die tube krijgt.

De elektricien was al een stuk opgeschoten met het monteren van de vele schakelaars en stopcontacten maar is nog niet helemaal klaar. Het kitbedrijf heeft inmiddels de badkamer en gasten toilet keurig voorzien van kitvoegen.
Ook de centrale afzuigunit is vervangen voor het exemplaar welke afgesproken was.

Aan het eind van de middag hebben Ronald en ik zowel de hele binnen- als buitenruimte aan een grondige inspectie onderworpen. Daarbij hebben we een 14tal punten die nog wat aandacht verdienen volgens ons. Dan moet je denken aan een rubberstrip van de garagedeur die niet helemaal goed zit, sloten van enkele deuren die niet 100% lopen, wastafelstop niet aangesloten en dat soort kleine zaken.

Zoals gezegd dus volgende week de oplevering. Vanmorgen vroeg had ik al een bericht terug van de uitvoerder over de lijst met punten. De komende week zullen er nog heel wat punten kunnen zijn en worden opgelost.

                                                            
                                                                                                       
Roze wordt wit.

Terug naar overzicht

Toch vandaag, 4 mei 2011, nog weer met de motor naar Friesland geweest. De muren van de slaapkamer en inloopkast voorzien van voorstrijk. Daarna maar lekker aan de plamuur gegaan om de gaatjes etc mooi af te dichten voordat ik met de verf aan de gang kan gaan. Dat duurt nog even een weekje denk ik zo. Vrijdag zijn we er weer en na de sleuteloverdracht kan ik mooi de voorgestreken wanden nog van een latex voorzien zodat ook die muren alvast een witte ondergrond hebben.

Toen ik vanmorgen aankwam waren de timmerlui bezig met de diverse punten die ik vorige week had aangegeven. Ook de elektricien was aanwezig om de laatste puntjes hier en daar aan te sluiten. Kom ik toch later op de dag nog iets tegen wat ze vergeten zijn. Afijn, mooi puntje voor vrijdag.

Vroeg in de middag stond daar Martin(pan) en zijn 2 zoons voor de deur. Ik was in de inloop garderobe bezig dus had ik de boot niet aan zien of horen aankomen. Er zit geen scheepshoorn op dus dat signaal kon ik wel vergeten. Even een rondleiding gegeven en na een 1/2 uurtje de mannen vanaf de wal uitgezwaaid. Het was helaas toch een waaierig en heel koel dagje dus op het water nog iets straffer.

                                                           
                                                                                         
De achterzijde is nu ook uitgevlakt

En aanstaande vrijdag de grote dag voor ons..................
6 mei 2011
Wat was het vroeg vanmorgen om te vertrekken. 06.30 reden we weg en waren klokslag 08.15 bij ons nieuwe huis alwaar de uitvoerder/projectbegeleider al op ons stond te wachten.
Vrijwel direct daarna stond de man van VEH voor de deur voor de oplever keuring en ook een man van de onderhoudsdienst van het bouwbedrijf kwam binnen zetten.
Na een korte inleiding hoe de keuring zal verlopen hebben we het huis van boven tot onder, ook de kruipruimte, aan een inspectie onderworpen.
Als we het proces verbaal van oplevering doornemen blijkt dat de onderhoudsmonteur inmiddels alweer enkele punten heeft verholpen. Wat er nu nog overblijft zijn eigenlijk geen minpunten maar opmerkingen die in goed overleg met het bouwbedrijf nog worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld een schakelaar die nog moet worden gemonteerd en bedrading voor 2 spotjes in de keuken. Technisch gezien kreeg onze bouwer een compliment van de keuringsdeskundige over de staat van oplevering. Wij zijn daar natuurlijk erg tevreden mee en ook over de manier waarop wij het hele bouwproces met het bouwbedrijf hebben ervaren.

Na ondertekenen van alle paperassen en na overhandiging van alle sleutels, kregen we nog een prachtig cadeau, een zwaargewicht tuinboek en werden diverse handen geschud. Kortom, het huis aan Beurtskipper is vanaf vandaag volledig ons eigendom.

Naast ons huis werden vandaag de schroefpalen geboord van het huis van onze toekomstige buren die we al diverse keren hebben ontmoet. Omdat we nu alvast de tuintafel en stoelen en ook het Senseo apparaat hadden meegenomen, konden we na vertrek van de heren bouwers en keurders, met z'n 4en nog even gezellig koffiedrinken en bijkletsen.
Daarna heb ik toch de werkkleding maar weer aangetrokken en de laatste Gibo muurtjes voorzien van een lik latex. Ook bijna gereed nu met het plamuren van de gaatjes in de kozijnen (glaslatten) maar het werd zo warm dat de lakplamuur bijna op het mes opdroogde. Het restantje doe ik volgende week wel weer.

Morgen is onze trouwdag en vandaag de oplevering van ons kasteeltje, reden om een gezellig hapje te gaan eten in Spoorzicht (bij Ronald wel bekend om de Haxe) in Koudum.
Vermoeid maar met een heel prettig gevoel zijn we weer op ons "oude" stekkie teruggekeerd. Ronald en Dory(overl. nov 2012) kwamen daarna nog even 2 lekkere flessen met inhoud brengen voor de 2 heugelijkheden van vandaag en morgen.

              
                                  
Bossen sleutels                                                              De trotse eigenaren Henk en Lenie 

                                                                    

 

16-19 mei 2011
Het eerste begin van de klussen is deze week in gang gezet door mij. Ben er van maandag tot en met vandaag geweest om te plamuren, te schuren, te ontvetten en te schilderen.
Uiteindelijk ben ik met een aantal delen na het schilderen niet tevreden. Dat betekent dus dat ik die delen nog een keer ga schuren en opnieuw ga aflakken. Op zich is nog maar een heel klein deel gedaan, met name de kozijnen in de hal, dus moet ik maar weer een weekje gaan plannen om de rest van de kozijnen op de begane grond aan de binnenkant te kunnen doen.

Aanstaande zaterdag hebben we een "commercieel" openhuis en hopen natuurlijk dat er belangstellenden komen kijken die mogelijk met de zelfde bouwer willen gaan werken en daardoor ook een idee krijgen hoe degelijk het huis is gebouwd.
Vanmorgen werden alvast wat zaken gebracht door een onderhoudsman zoals 2 hangtafels, afbeeldingen van diverse woningen, een droogloopmat etc. Ook een mooi bordje voor het huis werd geplaatst. Dezelfde onderhoudsman heeft een nieuwe cilinder in de deur naar de garage gedaan en gisteren kwam de elektricien om de vergeten schakelaar te plaatsen en nog wat bedrading te trekken. Alle stopcontacten werden nog getest en vergeleken met de tekening en de aansluitingen in de meterkast.

Morgen gaan Lenie en ik weer naar Friesland maar dan samen met Bert en Carolinda. Bert is een ex-collega van mij waar we nog steeds contact mee hebben. Kunnen we hun een stukje mooi Friesland laten zien en uiteraard een live bezoek aan ons nieuwe huis.
Deze week rijden we een kleine 1000 km heen en weer naar Friesland, hoe bedoel je....het is naast de deur .

Op 20 mei 2011 hebben we een ontzettend leuk Friesland bezoek gedaan met ex-collega Bert en zijn echtgenote Carolinda. Nu even oppassen anders heeft Friesland er nog eens 2 bewoners bij .
We hebben diverse kleine plaatsjes bezocht en kwamen onderweg nog een hertje tegen. De dag hebben we afgesloten met een etentje in t'Far in Terherne.


Op 21 mei 2011 was het alweer erg vroeg met de rit naar Friesland, het was 06.15 uur. Ronald en Dory(overl. nov 2012) stonden reeds gereed om mee af te reizen naar Beurtskipper voor het "commercieel" openhuis samen met ons bouwbedrijf Selekthuis. Hiervoor was een advertentie in de regionale bladen geplaatst, de Selekthuis website heeft hiervoor ook een apart hoofdstuk en mensen die op de mailinglist van Selekthuis staan krijgen ook bericht van een dergelijk openhuis.
De heren adviseurs Marcel Holkema en Machiel de Keijzer zouden deze ochtend de eventuele belangstellenden te woord staan. Machiel de Keijzer had voor deze gelegenheid zijn echtgenote meegenomen die als gastvrouw zou optreden.
Even na 09.30 kwamen de eerste belangstellenden. Het begon rustig maar al heel snel kwamen er meer en meer belangstellenden. Ook ik heb me ingezet om rondeleidingen te doen en vragen te beantwoorden. Voor de overige zaken konden de mensen dan weer terecht bij het adviseursteam.
Het openhuis was tot 12.00 uur en waren de laatste mensen nog binnen. Om nu te zeggen dat het een gekkenhuis is geweest mag een negatieve uitdrukking zijn maar de belangstelling was groot. Zeker 30 personen hebben voor dit Selekthuis hun belangstelling getoond en heeft toch ook geresulteerd in enkele vervolgafspraken met de adviseurs.

Na alle commerciële activiteiten hadden wij met ons 4en weer het rijk alleen en konden de tafel en stoelen naar buiten voor een lunch en het doornemen van hetgeen we allemaal in de ochtend hebben beleefd.
De conclusie is eensluidend...het was een super ochtend !
Ronald en ik hebben nog even naar de aansluiting van de keukenspotjes gekeken en zijn daarna het dorp doorgewandeld om wat meer te kunnen ontdekken. Daarna in de woestijntuin heerlijk zitten genieten van het mooie weer, uitzicht, water en de bootjes. Lenie en Ronald hebben wel wat zonverbranding opgelopen. Wat was het een heerlijk weer !
Tegen 17.30 zijn we naar Koudum gereden om het winkelstraatje te laten zien en daarna rustig aan naar het restaurantje Spoorzicht wat ook in Koudum ligt. We zijn daar nu inmiddels al enkele keren geweest.
Na een heerlijk diner zijn we nog rustig een rondje gaan rijden om via Stavoren weer terug te gaan naar Bakhuizen. Ik wilde ook de spots in de keuken in wat donker zien branden.
Lenie kwam tot de ontdekking dat de gaten niet op gelijke afstand zitten. Dit was mij, en ook Ronald, nog niet opgevallen. De bouwtekening geeft ook een gelijke verdeling aan. Dus heb ik het "probleem" aangekaart bij de projectleider. Gelukkig komen de gaten uit achter het knieschot dus kan er nog een gat worden gezaagd wat dan precies in het midden zou moeten uitkomen. Het is volgens ons dus goed op te lossen.
We hebben tot na de schitterende zonsondergang buiten gezeten en weten nu ook meteen dat we tot zeker 21.30 uur van een aanwezige zon kunnen genieten.

Tegen 23.30 uur waren we weer thuis. Goed moe van deze dagen en weinig tijd meer nodig om het bed op te zoeken.
De fotopagina is ook weer wat aangevuld.


                                                         
                                                                                           
       Openhuis reclame

Weer terug van weggeweest, 23-27 mei 2011, en weer heel wat werk verricht. Een groot deel van de benedenverdieping is nu geschilderd, alleen nog slaapkamer en badkamerdeurkozijn.
Tevens alle spijkergaatjes op de verdieping geplamuurd. Ik heb ze niet geteld maar het waren er heel veel. Zodra de verdieping aan de beurt is moet eerst alles worden geschuurd en ontvet en daarna kan de kwast er pas overheen.
Hopelijk is het de komende maanden ook nog eens een paar weken mooi, droog weer zodat de buitenkant kan worden geschilderd.

De projectbegeleider van ons huis heeft inmiddels ook direkt gereageerd op het verkeerd uitgespaarde gat in het plafond van de keuken. De fout is in de fabriek gemaakt terwijl de tekening de juiste afstandsafmetingen aangaf.
Dus komt er nu een betonboringen bedrijf een sparing maken op gelijke afstand tussen de 2 andere spots. Daarna zal het "foutieve" gat worden gedicht en komt de stukadoor die plek weer netjes repareren.
Kortom, dat wordt dus allemaal keurig geregeld.

Het weer was de afgelopen dagen nogal wisselvallig. Van heel mooi tot stormachtig. Beide weertypes geven mooie sfeerbeelden vanuit de huiskamer. Een paar plaatjes heb ik toegevoegd aan de fotopagina.

                                                           
                                                                                           
Een opname vanaf de overkant

Wij zijn de afgelopen 6 dagen in Bakhuizen geweest. Met een camping koelbox voor 230V is het wat beter te doen om bepaalde producten koel te houden en dus kun je wat eten betreft wat meer doen.
Henk heeft de afgelopen dagen het resterende deel van het houtwerk op de begane grond geverfd want vanmorgen om 08.00  uur stonden de tegelleggers voor de deur en met dat verven kun je maar beter een keer spetteren op een betonvloer dan op de mooie tegels.
Ook zijn de laatste spijkergaatjes aan de buitenkant geplamuurd en is op de verdieping nu alles afgekit voor wat betreft de randen tussen de afwerklatten en de vliering. Ziet er toch een stuk strakker uit.

De spotjes zitten nu wat mooier in het plafond van de keuken en de badkamer alhoewel ze niet echt stevig blijven zitten in de PVC buisjes van rond 75mm. De wanden zijn gewoon te glad. De PVC buisjes zitten nu stevig vast met bouwlijm dus moet ik wat verzinnen om de veren van de spotjes goed te laten "vastgrijpen" aan de binnenwand.
Maandag kwam een betonboor bedrijf nog één gat op de goede plaats in het plafond van de keuken boren en de volgende dag stond er alweer een bouwer om het verkeerde gat te dichten. Vandaag zou de stucadoor weer komen om het plafond keurig af te werken. Daar hebben niet meer op gewacht vanmorgen want de tegelleggers namen direct de gehele beganegrond in beslag met pakken lijm, gereedschap en een behoorlijke stapel dozen met tegels.

We hebben soms heel mooi weer maar ook wel lekkere onweersbuien gehad. Konden we meteen testen of er ergens water bleef staan maar dat loopt dus prima weg. De barbecue die we ooit in Canada kochten hadden we meegenomen en hebben met het mooie weer toch lekker 2 keer kunnen barbecuen. Het is natuurlijk niet optimaal met al dat zand achter het huis en met stevige wind kun je je voorstellen dat we met een windscherm behoorlijk goed af waren. Conja, bedankt!

Op zaterdag was er een 11 steden rally voor oude auto's en motoren. We zijn daarvoor even naar Wijckel gereden alwaar we midden in het dorp een prachtig zicht hadden op al die mooie voertuigen.
Ook hebben we na het werk wat leuke plaatsjes bezocht en eens in Workum gekeken naar de nieuwe Aldi en Poeisz. Prachtig nieuwe winkels, heel ruim en meer dan voldoende parkeerplaatsen. Ook een kijkje genomen bij de, mogelijk, aankomende sportschool van Lenie. Ziet er ook veelbelovend uit.

Vrijdag gaan we "even" terug omdat dan de keuken wordt afgeleverd, in dozen wel te verstaan en kunnen we dat mooi in de garage opslaan en kijken hoe de tegelvloer eruit ziet. We mogen er dan toch nog niet op lopen en gaan we vroeg in de middag weer naar huis. Maar maandag avond gaat Henk weer naar Bakhuizen voor enkele dagen omdat dinsdag ochtend de keuken monteur komt om de dagen erna de hele keuken te monteren.
Wat zal het er beneden dan anders uitzien!

                                                       
                                                                                      
Nog een keer vanaf de overkant

Terug naar overzicht

10 juni 2011, Lenie en ik waren redelijk vroeg weg, zo rond de klok van 07.45 uur richting nieuwe huis. Onderweg, ergens net voorbij Lelystad, reden we de vrachtwagen voorbij die de keuken van ons achterin had staan.
Wij waren dus lekker op tijd in Bakhuizen en troffen daar de mannen tegelleggers op hun knieën aan met het invoegen van 65m2 vloer.
Het zag er, ondanks de cementsluier, prima uit.

Toch al snel reed de vrachtwagen voor het huis en die kon mooi achteruit tot aan de garage rijden. Dat is met het uitladen een heel stuk makkelijker.
Na deze klus tijd voor koffie en een koek en lekker in het zonnetje genieten.

Tegen 12.00 uur waren de tegelleggers helemaal klaar met invoegen en gingen die voor een klus nog naar Zwolle alvorens terug te keren naar Rijssen.
Wij hebben nog even lekker geluncht en zijn daarna weer richting Bennebroek vertrokken.
Ook de stucadoor/spacspuiter is geweest woensdag en heeft het stukje plafond in de keuken keurig mooi gemaakt. Je ziet niets meer van de verkeerde sparing in het beton.

Maandagavond a.s. ga ik alleen terug en kan ik alvast de vloer met een vochtige dweil afnemen want dinsdagochtend zal de keukenmonteur wel weer redelijk vroeg voor de deur staan.
Dus er is weer een grote klus gereed en volgende week zal het met de keuken absoluut weer heel anders zijn.

                                                      
                                                                           
Na 2 dagen betegelen de vloer voegen

13-16 juni, maandagavond 2e Pinksterdag naar Bakhuizen gereden omdat de volgende ochtend de keukenmonteur om 08.00 uur voor de deur zal staan.
De vloer ligt er mooi bij en ben meteen een uurtje gaan dweilen om de cementsluier alvast voor een groot deel weg te werken. Even vergeten een foto te maken maar dat komt nog wel.
De monteur stond dus om 08.00 uur door de deur, reed de bus met gereedschap tot aan de garage en is direkt begonnen met het uitpakken van alle onderdelen en gestart met het waterpas zetten van diverse onderdelen. De aanpak is en was als heel serieus te omschrijven. Alles tot in de puntjes.
Maar zoals de monteur al had gepland was er voor deze keuken toch 2 1/2 dag nodig om alle piekfijn in elkaar te zetten.
Vanmiddag omstreeks 12.00 uur was alles klaar en heeft hij de smetplint en vensterbank nagemeten. De maten hiervan konden pas nu worden vastgesteld. Zodra die onderdelen binnen zijn komt de monteur weer terug.

In de tussentijd zou ik me gaan bezighouden met het vliesbehang. Alles en iedereen zegt dat het met vlies veel makkelijker behangen is dus ik zou dat ook moeten kunnen.
In de slaapkamer alle elektra los gehaald en meten waar de eerste loodlijn zou komen. De muur van lijm voorzien en plakken maar. Mhhhhh, toch niet zo makkelijk als ik dacht. Oké, beginners probleem maar met de volgende baan werd het nog moeilijker. Baan 3 begon aan de onderkant lelijk te vervormen en ben ik acuut gestopt met dat "klusje".  Kennelijk ben ik nou net iemand die ook met vliesbehang niets kan.
Dus na een boodschapje bij de Spar ook maar even bij de plaatselijke schilder langs gegaan. Vanmiddag geweest en die gaat een offerte uitbrengen. Eigenlijk helemaal niet leuk want dat gaat tenslotte toch ten koste van het budget maar het is niet anders.

Toch heb ik gelukkig wel nog wat aan het schilderwerk kunnen doen. Ditmaal alvast een begin gemaakt aan delen van de buitenkant. Rekening houdend met het weer wat er vandaag (donderdag) zou komen heb ik alleen maar diverse kozijnen geschilderd want de grotere oppervlakken zouden dan mogelijk last kunnen hebben van de regen. Die delen stellen we dus maar uit tot het "echt" zomerweer gaat worden.
Tussendoor kreeg ik bezoek van een oud collega die in het noorden van Friesland moest zijn en op de terugweg naar Delft ons huis in het echt kwam bekijken.

Morgen gaan we op bezoek bij de timmerfabriek van onze bouwer. Daarna waarschijnlijk nog even in Bad Bentheim een paar boodschappen doen en dan rap terug met Lenie naar Bakhuizen en dat zal wel heel laat zijn voor we daar aankomen. Lenie is tenslotte ook nieuwsgierig hoe de vloer maar met name de keuken eruit ziet.
We blijven dan 1 nachtje want zaterdag moeten we weer naar huis in verband met verplichtingen op zondag. Wordt weer een hele partij kilometers.

En zojuist ben ik gebeld en zal woensdag de plavuizenkitter komen op woensdagochtend 07.30. Alle randen langs muren en andere zaken zal worden afgekit. Ik ben dus weer present die dagen.
                                                                   
                                                                                      
Het eindresultaat nog zonder smetplint en vensterbank

Zojuist, 18 juni 2011,  weer terug uit Bakhuizen.
Gisteren hebben we een leuk bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van Selekthuis in Rijssen en na een prima lunch o.a. een rondleiding gehad in hun fabriekshallen waar onder andere houten gevel delen, de dakkapellen, in welke maat en vorm dan ook en de bak goten worden gemaakt. De dakdelen die door een fabrikant worden aangeleverd worden voorzien van sparingen, panlatten (geheel automatisch) en via een computer gestuurde zaagmachine, in de juiste hoeken wordt gezaagd.
Ook de eigen spuiterij waar alle houten onderdelen 2x van een beschermende grondlaag wordt voorzien.

De andere hallen zijn bijvoorbeeld voor opslag van alle ruwe materialen en de kozijnen die reeds van beglazing zijn voorzien, gereed gemaakte en gesealde pakketten welke vrachtwagen gereed staan om naar een bouwplaats te worden gebracht.
De logistieke verwerking is een goed opgezet geheel.
Kortom, voor ons was het leuk om te zien hoe bepaalde onderdelen van ons huis tot stand zijn gekomen. Wij vonden dat in geen van de hallen ergens rommel te vinden was. Er slingerde geen gereedschap of bouwonderdelen rond en werd door met name een werknemer in de dakelementen hal gewezen op de veiligheid van de bezoekers.

Na de rondleiding was er weer even tijd voor een (fris) drankje of koffie/thee en nogmaals een broodje. Tijdens deze pauze kregen we een tas met enkele leuke hebbedingetjes overhandigd.
Daarna vertrokken we naar een modelwoning in Markelo en konden we ook eens kijken hoe sommige zaken waren afgewerkt zoals behang, raambedekkingen etc.
Tegen 17.00 uur namen we afscheid van de adviseurs van Selekthuis en zijn wij doorgereden naar Bad Bentheim om wat inkopen te doen bij een super die zaken verkoopt die we hier bij dezelfde super niet kunnen kopen.
Om 18.00 hebben we in Altes Museum een lekkere schnitzel met bijbehorende zaken gegeten en na de koffie bijna 2 uur sturen naar Bakhuizen.

Het eerst wat we zagen dat er een enorme blubber massa op de weg voor ons huis lag. De buurvrouw vertelde dat een graafmachine voor de bouw van ons buurhuis het water uit de kruipruimte heeft gelepeld en dat in de afvoerpunt voor ons huis heeft gedumpt. Echter, met al dat water kwam ook een hoop modder. Ik was er niet echt blij mee.
Daarna heeft Lenie eenmaal in huis direct de keuken bewondert en zag het helemaal zitten wat er allemaal kon en waar mogelijk alles kon staan of liggen.
Vandaag kwam (voor mij) onverwacht de zus van Lenie met haar man op doorreis naar Leeuwarden even op bezoek om nu in het echt de keuken te bekijken. Was een gezellige verrassing. Mijn zwager had vorig jaar op 30 juli de kavel voor het eerst en laatst bezocht en nu stond daar dus een heus huis.
Ook kwamen er nog diverse mensen aan uit de buurt omdat men is begonnen met het versieren van alle buurten in verband met de feestweek die volgende week begint. Enkele gezellige praatjes en daarna konden we toch nog de vloer voor de 2e of 3e keer van de cementsluier ontdoen.

Volgende week zal ik dat nog wel een keer doen, komt de kitter dus langs en hoop ik nog wat schilderwerk te kunnen verrichten alhoewel de weersvoorspellingen nu niet bepaald zomers zijn.
                                                    
                                                                                    
Lenie aanschouwt de keuken

En alweer terug uit Bakhuizen, 20-24 juni, maar het weer was nu niet bepaald zomers te noemen. Aan de buitenboel dus helemaal niets gedaan. Daarom maar het schuurwerk op de verdieping voor een groot deel gedaan, nog wat vergeten gaatjes geplamuurd en in Balk nog verf gehaald. Dezelfde RAL kleur als de rest van binnen en buiten.
Op woensdag stond het kitbedrijf al vroeg voor de deur en na een kleine 3 kwartier was die klus met een prima resultaat, afgerond.

Inmiddels is ook begonnen met het versieren van de straat in verband met het 2 jaarlijks feest in Bakhuizen. Nou, alle straten zijn in verschillende thema's versierd en zijn er talloze leuke activiteiten voor de buurt verenigingen. In deze kleine gemeenschap zijn er zeker 10 buurtverenigingen en die doen allemaal mee. Ben één avond in het buurthuis aanwezig geweest en het was erg gezellig.

Na het schuurwerk op de verdieping ook een aardig begin gemaakt met het schilderen. De kozijnen zien er nu tenminste een stuk mooier uit. De rest komt later wel weer want ik zit (en waarschijnlijk iedereen) op mooi weer voor het buitenschilderwerk te wachten.

Vanmorgen toen ik zat te ontbijten met altijd het uitzicht op water en landerijen zag ik in de verte iets wat mij onbekend voorkwam. Verrekijker staat paraat en na een tijdje turen dacht ik eerst dat het een poes was die zat te loeren op prooi maar opeens kwam er beweging in en bleek het een ree te zijn die stond te grazen. Heb er wel foto's van gemaakt maar met ons toestelletje is het slecht dichtbij te halen. Ik vond dat een ontzettend leuke ervaring zo in de "achtertuin".

Misschien aankomende week even plaats rust en daarna is Lenie ook vrij en kunnen we gezellig met z'n 2en weer naar Friesland. De weersvoorspellingen zien er voor die periode leuk uit en nu maar hopen dat het ook echt zo gaat uitkomen.

                                                        
                                                                                            
Onze feestverlichting

Terug naar overzicht

Vandaag zijn we weer "thuis" gekomen na een verblijf van 2-16 juli.
Er zijn heel wat redelijk onzichtbare klussen gedaan en we hebben zowaar met redelijk goed succes de slaapkamer voorzien van vliesbehang. Ook zijn we geslaagd voor laminaat voor de slaapkamer en die ligt nu heerlijk te acclimatiseren. Mooie klus voor de volgende regenachtige week.
Ook hebben we gisteren de garagevloer voorzien van een 2 componenten coating en die moet voorlopig enkele dagen uitharden. Na het leggen van het laminaat komende week betekent dit dat de gehele beneden verdieping van een vloerbedekking is voorzien. Wat zal dat weer een hoop cementstof schelen !

Vooral de eerste week hebben we nogal wat geplande aanloop gehad. Ook een motorrijder en zijn vrouw kwamen even langs op hun route rondom het IJsselmeer. Leuke verrassing Nico.
Ook zijn Lenie en ik naar diverse plaatsen geweest zoals Wolvega. Wat is dat lekker rustig rijden. Een groot home center bezocht en daar kun je inderdaad enkele uren door brengen.

Aan het grondwerk hebben we nog helemaal niets gedaan maar aan de achterkant kunnen we momenteel niet met graafmachines bij vanwege de bouw van het huis van de buren.
Toch even kijken of de voorzijde mogelijk nog één van de komende maanden gedaan kan worden. Het is nu maar een blubberbende.
Bestrating van de oprit is ook makkelijk als de vellingblokken bezorgd worden voor de binnenmuur van de garage. Kortom, dat is in het najaar weer een grote klus.
                                                    
                                                                                 
 Nichtjes na de waterpret op het droge.

Deze week, 19-22 juli, in het nieuwe huis aan de gang geweest.
Afgelopen dinsdag eerst even naar de Ledwinkel in IJmuiden gereden om spots op te halen. De fabrikant had dus weer een verandering aan het uiterlijk aangebracht en heb ik een switch gemaakt. De "oudere" types uit het keuken plafond samen met de laatste "oude" uit de winkel heb ik in de goot aan de voorzijde gemonteerd. Het avond resultaat vind ik erg mooi en de overburen vonden het eveneens een fraai gezicht. De nieuwe look spots dus nu in de keuken geplaatst.
Omdat het dinsdag en woensdag prachtig weer bleek te worden allereerst maar weer een deel van de buitenkant geschilderd. De goot aan de achterzijde dus. Uiteindelijk ben ik zeker niet tevreden met het resultaat dus daar ga ik absoluut de schuurmachine grondig overheen halen en dan opnieuw beginnen. Het is niet anders.

De klus die ik deze week wilde gaan doen was het laminaat leggen in slaapkamer en garderobe. Na 3 stroken ondervloer (Gold aluminium voor een gouden prijs) moest ik vanwege een hoofdpijn onderbreken. Pilletje geslikt, uurtje onderuit in een stoel en daarna met frisse moed verder. De dag erna verder gegaan met de garderobe en wat lopen rommelen met de inpas stukken aan de lange zijde. Gelukkig is er bij de buurman een zaagtafel beschikbaar en die heb ik dus mooi kunnen gebruiken voor het lengte zagen.

Nu is de gehele begane grondvloer voorzien van een bedekking. De garage dus met de 2 componenten coating en laminaat in het slaapgedeelte. Beneden dus geen cementstof meer van de cementdekvloeren.
Wat een volgende klus gaat worden is het nogmaals voorstrijken van de muren in de huiskamer. Helaas moet dit nog een keer gebeuren omdat wij het verwerken van het vliesbehang op die muren niet echt lekker vonden gaan, in tegenstelling tot hetgeen we in de slaapkamer hebben ervaren.
                                                             
                                                                                               
Een aardige indruk in de avond.

Terug naar overzicht

Het is even stil geweest, druk, druk, druk.
Lenie en ik zijn vorig weekend in Bakhuizen geweest, 28 juli-1 augustus 2011, het weekend van Lenie's verjaardag. Helaas was Lenie die dagen verschrikkelijk verkouden en het weer werkte nu ook niet bepaald mee. Toch heeft ze "lekker" meegeholpen met de behangklus. De huiskamer is nu in ieder geval af.
Ik heb ook de garage buitenmuur nogmaals behandeld met een waterafstotende coating. Zolang deze muren nog halfsteens zijn is dat een goede bescherming.
Ook heb ik voor de behangklus uit nogmaals alle wanden voorzien van een voorstrijklaag. Hetgeen er eerst opzat bleek niet goed genoeg te zijn.
We zijn niet ontevreden over het behang resultaat op een kleine millimeter overlapping na dan.

Op Lenie's verjaardag zijn we naar Joure gereden om het ballon festival te bekijken. Vanuit de auto dan want Lenie was behoorlijk gaar. Het was geen echt zomerweer maar toch zijn er iets van 35 ballonnen opgestegen. Een ontzettend leuk gezicht.
Omdat Lenie weer moest werken zijn we maandag's weer naar Bennebroek gereden.
                                                    
                                                                                      
Avondrust in de achtertuin

Maar er moet worden gewerkt, daarom ben ik dinsdags weer terug gegaan. 2-5 augustus 2011.
Ik ben gestart met het voorstrijken van de resterende keukenmuren. Dan is dat alvast weer klaar. Ook de zijdeur van de garage en de openslaande deurensets heb ik ontvet, geschuurd en afgelakt.
De bakgoot aan de noordzijde is aan de verticale kant af. Eerst maar weer een pot verf kopen.
Ik heb het aangedurfd om alleen de muren van de hal van behang te voorzien. Dat zijn allemaal verschillende hoeken en afmetingen dus soms wel even puzzelen. Maar ook hier weer is alles mooi op de muur terecht gekomen op één klein stukje na dan. Ook weer een lelijke overlap cq aansluiting. Maar eens kijken hoe dat er na het sausen uit ziet.

Van deze klussen heb ik van mezelf maar geen foto genomen maar het ging best goed deze week. Lange dagen achter elkaar door en een echte nachtelijke stilte voor een heerlijke nachtrust.

                                                                                                                                           

Noem het een update, noem het een aanvulling, erg veel te melden is er momenteel niet. Ik ben geweest van 16-19 augustus 2011.
Maandagavond de 15e vertrokken en dan is het helemaal heerlijk rustig rijden.
Ik had graag wat schilderwerk aan de buitenkant van de dakkapellen willen doen maar het weer wil niet echt meewerken. Je hebt minstens een hele dag droog weer nodig met niet al te veel wind. Deze zomer voldoet niet aan wat de meeste mensen onder zomer verstaan. Dus de dakkapellen moeten wachten op bestendiger weer. De voordeur is nu wel helemaal afgeschilderd. Ook de randen van de binnen kozijnen afgekit nu het behang erop zit. Ook heb ik alvast de plinten voor de huiskamer en een deel van de hal op maat en verstek gezaagd. De plinten staan nu los op hun plek en dat geeft aan de huiskamer toch al een heel ander zicht. Zodra de muren voorzien zijn van de door ons gewenste sauskleur dan kunnen de plinten worden geschilderd en gemonteerd. Denk dat dit nog enkele weekjes zal duren.

's Avonds een keer een bezoek aan Makkum gebracht omdat er een braderie zou zijn volgens de krant maar de braderie was er niet en kwam ook niet. Ach, dus dan maar gezellig aan de sluis gezeten waar toch nog regelmatig werd geschut.
Een andere avond naar Stavoren geweest en lekker langs de dijk gewandeld. Was windstil en de temperatuur was aangenaam.

Een andere klus was een priegelklus. Met de start van het behangen (vliesbehang) waren enkele banen niet geheel naadloos op elkaar aangesloten maar overlapten vanaf een bepaalde hoogte een millimeter tot 2 millimeter.
Met de laser heel precies aangegeven wat de overlap was en met een scherp mesje de rand van de overlap losgehaald van de muur. Zonder beschadigingen!
Daarna met een lange lat en zelfde scherpe mesje voorzichtig een strook van die 1 tot 2 millimeter weggesneden. Ik vind zelf dat het resultaat veel beter is dan de zichtbare overlap. Straks na het sauswerk eens kijken of de plastische chirurgie ingreep nog minder zichtbaar zal zijn.
                                                                 
                                                                                               
Iets ander gezicht met plinten

Terug naar overzicht

Zoals jullie kunnen zien heb ik de website iets aangepast. Bovenaan kun je nu direkt door naar een maandkeuze.
Ik ben afgelopen week weer in Friesland geweest, 29 aug-6 sept 2011.
Welke klussen had ik deze week op de lijst staan? Nu, het weerbericht was iets positiever aan het eind van de week zodat ik de schilderklus van de dakkapellen voor donderdag en vrijdag heb gepland.
Ik ben dinsdag begonnen met het sausen van de muren in de huiskamer. Een ijswitte kleur hebben we hiervoor uitgekozen. Dus niet helemaal spierwit en zeker ook niet blauw. Voor de muren van de keuken, de muur van de geplande houtkachel en de hal muren aan de trapzijde krijgen een heel lichte kleur met de mooie naam "damp". Niet grijs, geen aardekleur maar het zal wel een leuk contrast geven. Deze kleur ga ik echter pas aanbrengen als de laatste onderdelen van het keukenblad zijn gemonteerd.
Ook de slaapkamer is aan één kant voorzien van ijswit en de achterwand en zijwanden krijgen een heel lichtblauwe tint met ook alweer een mooie naam, "baai".

De helft van de hal is ook gekleurd met ijswit en een heel kort stukje wand in de woonkamer moest nog worden voorzien van glasvliesbehang. Dat heb ik tussendoor ook nog even gedaan zodat ook daar het ijswitte eroverheen kon. Die emmer kan voorlopig dicht blijven.
Afijn, met de ladder van de overbuurman Ronnie op donderdag begonnen met de linker dakkapel. Pffff. een zwaar werkje om de ladder op goede positie te krijgen en dan aan één kant beginnen met ontvetten, naar beneden, schuren, naar beneden en schoon schuieren.
Ladder verplaatsen naar de ander kant van de dakkapel en hetzelfde verhaal. Dan met een pot verf, kwast en roller naar boven klauteren en dan is het lastig om én te schilderen, én je evenwicht te bewaren én niet te morsen en veilig weer beneden zien te komen.
De ladder weer naar de andere kant en wederom hetzelfde verhaal. De voorkant van de dakkapel weer een verhaal apart want toen moest de ladder een heel andere positie hebben. Ik heb vrijdag de 2e dakkapel gedaan op dezelfde manier en heb daarna besloten dat ik het over een x aantal jaren maar of met een steiger ga doen of het uit te besteden.
Ga daar voorlopig niet over na denken. Enkele van de reeds gezaagde plinten heb ik in de verf gezet om te kijken of dat netjes zou staan en het gewenste kleureffect zou hebben.

Tussendoor heb ik nog bezoek gehad van één van "onze" motorrijders uit Teteringen die een stukje verderop in Friesland een afspraak had staan die dag. Mooie combinatie voor een rondritje. Leuk dat je er was Gert.
Afgelopen week ook een loonbedrijf uitgenodigd om werkzaamheden te bespreken voor het afgraven van de bovenlaag grond aan de voorkant, het funderen met breekpuin van de oprit met anti worteldoek als afdekking met daarboven een behoorlijk dik zandbed. Ook voor de bestrating voorlangs en naar de voordeur moet een zandbed worden aangebracht.
Hopelijk is er tijd voor de aankomende week. Voor een grondkabel aan de voorzijde heb ik alvast een pvc elektrabuis bij de nutsvoorzieningen naar de kruipruimte gebracht zodat de kabel daar makkelijk naar de meterkast doorheen kan.
                                                   
                                                                              
Toch een hele klus die 2 dakkapellen

Terug naar overzicht

Als gastarbeider rijd je wat af. Friesland 6-8 september 2011, een korte werkweek dus. Toch maar het blik met de de mooie naam "damp" opengetrokken en de muur tussen de openslaande deuren en de andere helft van de hal voorzien van deze kleur. De trapleuningen moesten weer even van de muur geschroefd worden.
Ik werd gebeld door het loonbedrijf dat ze woensdag de grond voor de garage en voor het huis zouden komen afgraven. Dus buiten alles in gereedheid gebracht en de wekker om 06.30 uur gezet. Jammer maar helaas, werd de volgende ochtend gebeld dat de weg voor hun bedrijf geheel was afgesloten door werkzaamheden, één dag vroeger dan gepland, en had ik dus een extra lange dag.
De achterwand van de slaapkamer zou nog een blauwachtige tint krijgen dus daar had ik dan mooi de tijd voor.
Hopelijk komt de graafmachine wel volgende week want dan kan de ondergrond worden verstevigd voor de garage oprit en kan op de bestemde plekken het zandbed erin. Uitzoeken van bestrating hebben we al gedaan maar de kleurstelling is nog niet vastgelegd. Dus na die beslissing en bestelling hopen we medio volgende maand aan de voorzijde het straatwerk erin te hebben.

Omdat wij met onze Pan vrienden ( 22 motoren) zaterdag 10 september naar Duitsland gaan, wilde ik donderdagavond weer thuis zijn. Toch nog wat voor te bereiden voor het lange Moezelweekend.
                 
                                      
Contrastkleur hal en trap                                                                         Lichtblauwe kleur slaapkamer

Terug naar overzicht

Na het ontzettend gezellige weekend aan de Moezel ben ik dinsdagavond naar Friesland gereden. 14-17 september 2011.
Woensdagochtend vroeg werd ik gebeld door het loonbedrijf dat Frans, de graafmachinist, vanaf 11.00 tijd had en of het mij uitkwam dat hij ging beginnen. Uiteraard was ik het daarmee eens en om de klok van 11.00 kwam Frans met de grote graafmachine en grote aanhanger met allerlei grof geschut, aanrijden. Nogmaals even de werkzaamheden doorgesproken en hup, grof geschut de grond in.
Eerst de oprit voor een deel uitgraven en de grond aan de kant gelegd. Daarna kwam een collega met trekker en kipper met menggranulaat en een rol worteldoek.
Op het uitgegraven deel eerst worteldoek en daarover heen een volle kipper met menggranulaat. Dat is een ondergrond ook gebruikt voor de wegenbouw. Na het storten meteen de kipper volgeladen met de uitgegraven grond en daarna heeft Frans dat granulaat met een enorme trilplaat bewerkt en toen leek het wel asfalt. Zo hard werd dat spul.
Daarna kwam de collega alweer met een kipper zand en wat later nog zo'n bak vol. Frans heeft het geheel op de daarvoor bestemde plaatsen gelegd. Eerst nog wel even een grondkabel gelegd vanuit de kruipruimte. Met zo'n graafmachine is een geultje een peulenschil. Onder de oprit ligt een PVC pijp waardoor de kabel gaat.
De voortuin is op 2 plaatsen voorzien van zwarte grond. De bestrating heb ik in Scharsterbrug besteld en zal binnenkort geleverd worden. Als de stratenmakers van het loonbedrijf dan ook tijd hebben kan de voorkant van het huis van straatwerk worden voorzien. Eindelijk wat normaler binnenkomen.

Vandaag, zaterdag dus, zou de monteur van de keuken komen om de deze week binnengekomen spatranden te komen monteren. Dat was toch een klusje van 2 1/2 uur. Maar Wieger is een heel precieze werker en dat bleek ook wel dat hij een klein verschilletje van 1/100 mm weg heeft gewerkt.

Kortom, er is toch weer heel wat werk verricht deze week en ik ben blij dat de graafmachine het zwaarste werk heeft gedaan. Ik heb hier en daar alleen de panschop in de hand gehouden.
                                      
                                                               
Groot werk, grote machines                                                                                                                              

Terug naar overzicht

Afgelopen week, 20-23 september 2011, wat kleinere werkzaamheden uitgevoerd. Het vliesbehang kon nu in de keuken worden aangebracht en dat was soms even puzzelen maar ik ben tevreden met het resultaat.
Ook de plinten van de huiskamer heb ik voorzien van de juiste verf en dat heb ik mooi kunnen doen op een even snel in elkaar gezette werktafel in de garage en, het vliesbehang moet een dagje drogen.
De dag daarop de keukenmuren gesausd met dezelfde kleur als de wand tussen de openslaande deuren.
Voor de rest nog wat kleine dingetjes gedaan, er is altijd wat te doen.
Vrijdagochtend kwam er nog een onderhoudsman van het bouwbedrijf omdat de regenslabben onder de dakramen aan de achterzijde behoorlijk omhoog vliegen als het hard waait. Dat is natuurlijk een gegeven op een dergelijke open ruimte waar het huis staat. De regenslabben zitten nu goed vast gekit.

Omdat ik zat te wachten op een vrachtwagen met stenen heb ik de plinten uit de hal ook geschuurd en voorzien van dezelfde verf als die in de huiskamer.
Pas aan het eind van de middag kwam de vrachtwagen met steen materiaal voor de bestrating. Dat hebben we maar geparkeerd bij de oprit en voor het huis zodat de stratenmakers niet al te ver hoeven te slepen. De tegels wegen toch een 48 kg. per stuk en het zijn er maar 252.
Hopelijk hebben de stratenmakers zeer binnenkort tijd om te straten want dan hoeven we niet meer door het zand en over planken naar de voordeur te lopen en kan de auto op de oprit staan. Als ik dan een keer met de motor ben kan die mooi beschermd binnen staan.
                                                      
                                                                                           
De regenslabben vast zetten

Terug naar overzicht

Deze week maar 2 dagen geweest, 29 en 30 september 2011.
Maar er is heel wat werk verzet, echter niet zoveel door mijzelf.
De stratenmakers stonden donderdagochtend voor 07.00 uur voor de deur en was het nog bijna donker buiten. Na even een overlegronde met het loonbedrijf in wiens opdracht de stratenmakers werken konden de 2 mannen aan de gang. Spullen werden uitgepakt en het terrein werd met de laser nagemeten en op diverse plekken op peil gebracht. Het is een zware klus want de tegels wegen precies 48,2 kg per stuk. Ook is er tussendoor nog wat zand gebracht en later op de dag oude trottoirtegels van het loonbedrijf die ze niet meer nodig heeft. Deze oude tegels vormen de aansluiting tussen eigen grond en hetgeen de gemeente nog eens moet gaan herbestraten.
De mannen wilden de klus op één dag af hebben en zijn ze tot ongeveer 18.15 uur doorgegeaan. Helaas heb ik iets tekort tegels besteld en ligt er onder het slaapkamerraam niets. Dat moeten we maar een andere keer oplossen.

Toch was er nog wel een zware klus voor me weggelegd met het tijdelijke tegelwerk van mijn buurman. Dat lag niet haaks en moest plaatsmaken voor het recht uitgezette werk door onze stratenmakers. Maar kan de buren natuurlijk niet met een deel opengebroken oprit laten zitten en ben ik een behoorlijke tijd bezig geweest met het slijpen van die tegels met een diamantzaag. Omdat ik snipverkouden ben viel het nog zwaarder uit dan het normaal al is. Afijn, de oprit ligt zo goed en kwaad als het is weer dicht.
Misschien vandaag weer naar Friesland met de motor maar hangt een beetje af of ik daar fit genoeg voor ben. Uiteraard gaat Lenie mee en blijven we het zonnige weekend lekker van alles genieten.
                                                  
                                                                                       
Aanvang van het straatwerk

Terug naar overzicht

Afgelopen weekend samen met Lenie op de motor naar Friesland geweest, 1-3 oktober 2011.
De weersvooruitzichten waren prima dus is een rit met de motor via de Oostvaardersdijk weer eens wat anders én de motor kan nu ook in de garage staan.
Lenie opende de garagedeur met de afstandsbediening en we konden zo de garage in. Weer een nieuwe ervaring. We hoefden nu eens niet te klussen en dat kwam goed uit want beiden zijn we behoorlijk verkouden. Het enige wat ik heb gedaan is het brekerzand enkele keren invegen over de nieuwe bestrating.
Zondag met de motor een lekkere Friese rit gemaakt en daarna.... de foto spreekt voor zichzelf.
               
                       
Nu kan ook de motor in de garage....                                        en in de namiddag lekker in de zon

Terug naar overzicht

Woensdag 5 oktober 2011 zijn Ronald en ik een hele dag naar Friesland geweest en vertrokken 's morgens om 07.15. Nog voor opening van de bouwmarkt in Lemmer konden we al naar binnen voor benodigde materialen.
We hebben, met name Ronald dan, extra elektra aangebracht in de garage. Denk aan een lamp bij de voorraadkast, alvast aansluitingen voor extra TL verlichting op diverse plekken, stopcontacten voor o.a. motorbenodigdheden, koelkast en dergelijke. Ik heb de ledspots in de achtergoot gemonteerd. Het was een lange, werkzame dag en hebben voor we weer naar huis vertrokken nog even de ledspots vanaf de andere kant van het haventje bekeken. Het ziet er gelikt uit is onze conclusie. Op een foto komt het resultaat niet erg goed naar voren.
Na de laatste kop koffie zijn we rond de klok 23.15 uur naar huis gereden. Een latertje dus.

Zondag en maandag 9-10 oktober 2011, zijn Lenie en ik naar Friesland geweest. Zondag kwamen Lenie's zus met gezin op visite op doorreis vanuit Drenthe naar Delft. Gezellig dat ze er waren en ook hun eerste live kennismaking met ons huis.
Maandagochtend stond de CV monteur keurig op tijd voor de deur en heeft in de badkamer de design radiator opgehangen en aangesloten alsmede de warmwater leiding aangekoppeld voor de garage. Tevens de CV afregeling doorgenomen en wat uitleg mee gekregen. Onze installatie heeft een weersafhankelijke regeling en dat behoeft een ietwat andere sturing omdat de vloerverwarming van de begane grond min of meer separaat werkt van de radiatoren in de overige vertrekken.
Kortom, weer een zinvol weekend geweest.
                                                 
                                                                        
                Achtergevel nu ook uitgelicht

Terug naar overzicht

Vandaag, 26 oktober 2011, zijn Ronald en ik weer een dag in Friesland aan het werk geweest. De vorige keer heeft Ronald extra elektra aangelegd aan de rechterkant van de garage en vandaag was de linkerkant aan de beurt.
Deze dagklus was wat minder arbeidsintensief dan aan de andere kant van de garage dus waren we dit keer mooi op tijd klaar.

Ik heb me nog bezig gehouden met het restant leggen van stucloper op de verdieping. Omdat ik daar voorlopig even niets doe is het wel vervelend dat je steeds over de betonnen afwerkvloer loopt en daardoor het cementstof overal inloopt.
Met de stucloper vloerbedekking is dat nu over en het kan ook blijven liggen als eerste ondervloer voor de nog te leggen soort vloerbedekking.
                                                   
                                                                                         
Ronald doet de extra elektra

Terug naar overzicht

Ik ben één dagje even met de motor naar Friesland geweest, 8 november 2011, om met een eerder aangeschafte dompelpomp het water in de kruipruimtes af te voeren.
Omdat het deze "zomer" nogal overvloedig heeft geregend en er rondom het huis geen bestrating was/is, denk ik dat al het regenwater uiteindelijk toch in de kruipruimtes terecht komt, immers, het water vloeit niet af via de bestrating.
De garage kruipruimte was redelijk snel leeg maar dat onder het woonhuis duurde behoorlijk lang. De pomp kan tot 11.500 ltr per uur pompen en het duurde zeker een 1/2 uur tot 3 kwartier voordat alles weg was.
Over 1 1/2 week maar eens checken of de waterstand onder het huis nu redelijk is. Op het moment dat we aan de achterkant met graven beginnen gaan er ook drainagebuizen de grond in, rondom de fundering en door de tuin. Ik neem aan dat eventueel grondwater dan grotendeels door de drainage zal worden afgevoerd.

Binnenkort komt de bestelling binnen van alle materialen voor het isoleren en afwerken van de binnenmuren van de garage. Er zit dus nog heel wat werk aan te komen.
Wordt dus vervolgd en dan weer met wat foto's.

Terug naar overzicht

Lenie en ik zijn enkele dagen in Friesland geweest, 17-21 november 2011.
Op donderdag middag laat werden wij gebeld door de chauffeur dat hij met de kalkzandstenen voor de deur stond. Een dagje te vroeg maar maakt niet zoveel uit, zet de pakken maar neer op de oprit.
's Avonds stonden er inderdaad 5 pallets met stenen en een pak met profielen en 1 pallet met lijm. Oeefff, da's een heleboel steen om tegen aan te kijken.
Vrijdag in de loop van de dag stond er weer een vrachtwagen om de isolatieplaten af te leveren. Zo, nu is alles aanwezig en kan de klus beginnen.

Op vrijdag kwamen onze toekomstige buren ook nog even een kop koffie drinken en gingen wij daarna naar Balk om een grote haakse slijper met diamantzaag te huren. Hiermee kan ik de kalkzandsteen blokken op maat zagen op zaterdag. Ik had al één en ander droog uitgezet zodat ik wist waar en hoeveel blokken op een bepaalde maat moest worden afgezaagd.
's Avonds zijn we weer naar Balk gereden voor enkele boodschappen en hebben tevens een bezoek afgelegd bij een tante van mij (Henk). Het is de jongste zus van mijn moeders kant en tevens het enige nog in leven zijnde familielid.
Ondanks haar behoorlijke leeftijd was ze in de nacht van donderdag op vrijdag met het vliegtuig terug gekomen van een rondreis door Israel en behoorlijk moe. We zijn dus na een uurtje weer terug naar ons huis gegaan.

Zaterdagochtend omstreeks 09.00 stond een echtpaar voor de deur welke op afspraak een bezoek brachten aan ons huis ter informatie en het in de praktijk kunnen bekijken hoe onze bouwer te werk gaat.
Deze mensen willen graag een zelfde huis laten bouwen en hoe krijg je het beste een idee hoe zoiets eruit ziet......praktijk bezoek.
Na 1 1/2 uur was alles bekeken en besproken en de koffie op en zijn deze mensen weer huiswaarts gekeerd. Ik ben meteen aan de gang gegaan met het zagen van de blokken, immers, de machine moest die dag weer terug naar Balk.

Tussendoor heb ik mijn werkzaamheden toch nog even gestaakt omdat de boot van Sinterklaas de haven van Bakhuizen zou komen binnenvaren en dat is nu leuk om mee te maken. De boot vaart immers langs onze "tuin".
Er was wel een probleem geconstateerd door de honderden wachtenden want Sinterklaas zat niet op de boot, alleen maar Pieten? Waren ze de Sint dan vergeten mee te nemen??
Telefonisch contact met de Sint was niet mogelijk, hij nam de telefoon niet op. Gelukkig voor alle kinderen hadden de politie en de brandweer Sinterklaas al opgehaald en met loeiende sirenes werd de Goedheiligman afgeleverd aan de haven van Bakhuizen.

Na deze consternatie ben ik begonnen met het boren van de gaten waarin de lijmankers moesten komen. Met speciale vezelversterkte lijm heb ik de ankers gemonteerd zodat deze enige tijd konden drogen. Daarna aan de slag met de isolatieplaten. Deze komen over de ankers heen geschoven en 2 centimeter van de buitenwand af te zitten zodat er ook een lucht/vocht spouw blijft. De isolatieplaten zelf zijn geheel ongevoelig voor water dus mocht er door welk probleem dan ook toch vocht op komen te zitten, is er niets aan de hand.
Het "echte" lijmwerk met de kalkzandstenen moet ik laten wachten tot volgende week. Omdat haast alleen maar fouten kan opleveren doe ik het liever wat rustiger aan. Overigens wegen de blokken 14 kg per stuk en liggen er ongeveer 450 te wachten.
                                                      
                                                                                  
        Om een idee te krijgen

Terug naar overzicht

Ben inmiddels weer een hele week weg geweest, 27 november-2 december.
Isolatieplaten deel 1 verder afgemonteerd en mezelf moed ingesproken voor de start van het lijmen van de blokken. Met een stenenkruiwagen 1 pallet blokken naar binnen gebracht, halve zak poederlijm aangemaakt en dan starten maar.
Helaas werkt de lijmschep niet omdat de isolatieplaten tegen de kalkzandsteenblokken liggen dus wordt het improviseren met de kleine troffel. De lijmfilm mag op de lintvoegen iets van 2 mm hebben en dat is natuurlijk met een troffel niet precies te doen. De stootvoegen hebben iets van 3 mm. Tussendoor veel met waterpas gecontroleerd en je ziet dan toch dat er wel ergens een heel klein verschilletje ontstaat. Nu muur 1 voor 98% klaar is valt het eigenlijk niet op. De blokken die bovenin moeten komen zullen geheel pas moeten worden gezaagd. Dat doe ik weer als ik de grote haakse slijper voor meerdere dagen moet huren. (dus tegelijkertijd met muur 2)
Inmiddels kom je erachter dat je elk blok wel 3 keer in handen hebt: 1x afstapelen van de pallet op de stenenkruiwagen, dan opstapelen in de garage en dan weer om de muur te bouwen. Inmiddels zijn er 3 pallets leeg en is er deze week voor ongeveer ruim 12.000 kilo door mijn handen gegaan.

Voor muur 2 en achterzijde bij de ramen heb ik de punten uitgemeten waar de ankers geboord moeten worden. Boren, gaten volzetten met super bouwlijm en de ankers er op de goede manier in zetten. De vloerprofielen uitmeten en op de grond vastlijmen. Op zo'n dag nog wat kleinere klusjes doen en kunnen de ankers goed uitharden.

Dan volgt het plaatsen van de isolatie voor muur 2 en toen ik aan de gang wilde met de achtermuur bleek dat de leverancier verkeerde isolatieplaten had geleverd. Er waren dus 2 pakken van 14 platen van 80 mm dik geleverd en dus niet wat ik had besteld. Sh... kan dus nu mooi niet verder. Leverancier gebeld en zouden worden opgehaald/omgeruild. Heb helaas geen vrachtrijder gezien vrijdagmiddag. Ze nu per email dringend verzocht de pakken maandagochtend heel vroeg af te leveren.
Ga zondagavond weer terug omdat er maandagochtend vroeg een leverancier een hor komt monteren en weer naar de afstelling van het rolluik in de slaapkamer komt kijken.
Hoop dan de isolatie op de achtermuur te kunnen hebben (maandag en/of dinsdag) zodat ik eventueel de slijper kan huren voor de rest van de week en ik 1 of 2 dagen aan het lijmen kan.
Tevens een dozenboor huren omdat er voor de elektradozen gaten moeten komen en voor de ventilatie openingen die links en rechts in de buitenmuur zitten. Dat moet nu ook precies worden uitgemeten van buitenaf (met een lange steenboor) en daarna de gaten binnen door de 10 cm kalkzandsteen boren.
Kortom, klus genoeg voor de boeg.
                                             
                                                                         
Voorraad buiten is nu geslonken

Terug naar overzicht

Een week is weer zo voorbij, 4-9 december 2011.
De pakken isolatie werden maandag rond de klok van 12.00 uur omgeruild dus kon ik met de garage klus verder. 's Morgens om 07.45 uur stond de monteur al voor de deur met de raamhor en om het rolluik nog wat aan te passen dus de dag begon lekker vroeg.
Inmiddels is nu de hele garage voorzien van de isolatieplaten maar dat was toch wel een klus van ruim een dag. Omdat er uiteraard blokken op maat gezaagd moeten worden heb ik de grote haakse slijper maar weer gehuurd in Balk. Thuis gekomen is het uitmeten, aftekenen en tussen de vele buien door, buiten slijpen want het geeft een enorme stofzooi. Gelukkig heb ik de ear protection mee.
Na een dag blokken zagen blijkt de volgende dag dat ik toch niet lekker uitkom boven de rails van de garagedeur. Dat is vervelend en één deel kon ik wel lijmen nadat ik de garagedeur rail los had gemaakt. Verder in de hoek past een blok er niet meer tussendoor dus dat zal anders opgelost moeten worden.
Je merkt dat je moe bent van al dat zware werk en er dus ook bepaalde maat blokken niet gezaagd zijn. Dat moet dan maar een volgende keer gebeuren want er moeten nog iets van 390 blokken worden gelijmd.
Het achterste gedeelte van de garage is de grootste uitdaging want daar zit de warm- en koud water leiding, de afvoer van de wasdroger, de wasmachineaansluiting en de afvoer.
Daar moest dus heel wat voor gezaagd worden. Helaas zijn dat soms net te moeilijke uitsparingen waarbij het blok knapt als je een stuk met hamer en beitel ertussenuit moet halen.
De wat makkelijkere oplossing dan maar. Het is dus een deel met veel gepruts.

Het huis en de garage hebben de stormen van afgelopen dagen goed doorstaan. Je merkt dat het huis vol in de wind staat en ik denk dat er een kleine aanpassing gedaan moet worden aan de randen van het garagedak. Daar zit een afdeklijst op en die resoneert in het midden, tussen twee bevestigingspunten in. Maar eens kijken of de bouwer daar nog wat voor heeft.
                                               
                                                                             
Het wordt al wat.

Terug naar overzicht

Zo, de "werkweek" zit er weer op, 13-16 december 2011.
Uiteraard heel veel in de garage aan het werk geweest. Maar ook zijn er 2 kleine klusjes gedaan. Het dakbedekking bedrijf is dinsdag al geweest om de afdeklijsten van de garage van extra bevestigingspunten te voorzien. Dat is dus een heel snelle service.
Ikzelf heb de buitendoorvoer van de keuken afzuigkap los gehaald omdat het klepperen van de afsluitkleppen in het afvoerkanaal erg irritant is als je binnen zit. Er zitten 2 kleppen in de afvoerbuis die door middel van een veertje het kanaal afsluit als de afzuigkap niet in gebruik is. Maar door de wind werd een klep steeds opengetrokken en door het veertje viel die met een redelijke klap weer dicht. Dit opgelost door aan de klep een klein plastic bolletje te plakken wat de klap tegen de rubber rand opvangt.
Beide klussen waren dinsdag en met droog weer.

In de garage verder gegaan met lijmen van blokken en alweer de grote slijptol gehaald alsmede een dozen boor. Voor zover mogelijk veel blokken op maat gezaagd en gaten geboord. Je moet rekening houden met het weer want met elektrisch gereedschap in de regen is niet verstandig.
Inmiddels is de voorraad blokken binnen opgebruikt en zal ik een volgende keer de overige 200 blokken voor een deel de garage in moeten kruien.
Het meeste werk is toch wel het uitmeten, zagen en boren van de gaten voor de elektradozen. Daarvan zijn er nu 3 gemaakt en ik mag zeggen dat het niet tegenvalt. Wel zorgen voor een aanpassing aan de isolatieplaat ter plaatse want je hebt wat ruimte nodig om de flexibele elektriciteitspijp te kunnen manoeuvreren.
Nu neem ik een kleine Kerstvakantie en daarna waarschijnlijk gezellig met z'n 2en enkele dagen naar Friesland.

Wij wensen jullie allemaal Prettige Kerstdagen.
                                                                       
 

Terug naar overzicht

Door ziekte zijn we jammer genoeg niet in de gelegenheid geweest na de Kerstdagen naar Friesland te gaan. Jammer, maar daar kun je niets aan doen.
Aan alle lezers/lezeressen wensen wij een gezond en voorspoedig 2012.

Inmiddels is de eerste week van 2012 alweer voorbij en noteer ik van 2-6 januari het vervolg van de garageklus in Bakhuizen.
Dinsdagochtend 1 1/2 pallet, dus ongeveer 150 blokken, naar binnen gekruid. Het was die dag nogal waaierig met diverse buien maar de klus is goed verlopen. Dan maar uitmeten op welke punten de blokken op maat moeten worden gezaagd en alvast alles aftekenen.

Woensdagochtend heb ik de grote slijpschijf weer uit Balk gehaald en dankzij het droge weer van die dag heb ik in enkele uren vele blokken op maat gezaagd en voor de elektradozen gaten gezaagd. Even na 14.00 uur heb ik de grote haakse slijper weer terug kunnen brengen.
Ik heb in Balk nog moeten zoeken naar een ander bed want vannacht bleek dat het luchtmatras kennelijk wat lek was en lag ik zomaar op de bodem en dus op het laminaat van de slaapkamer. Dit gebeurde tot 2x toe en dan slaap je niet zo lekker meer.
Gelukkig was er een winkel die nog 1 luchtmatras in het magazijn had liggen en was ik weer gered.

Donderdag alles nog een keer doorgenomen en ongeveer 12 kilo lijm aangemaakt. De wand waar ik denk dat de motor moet komen te staan is heel best gelukt. Ook de blokken met de gaten voor de elektradozen zitten prima. Een andere methode toegepast dit keer. Aan de achterkant van het blok met een 82mm dozenboor een gat geboord van ongeveer 5-6 centimeter diep, dan met een boor even door naar de voorkant zodat ik met een 75mm dozenboor de voorkant van een gat kon voorzien. Dit is nodig om aan de voorkant de schakelaars en/of contactdozen mooi en goed te kunnen bevestigen. Met de eerste blokken had ik dwars door een blok heen een gat geboord van 82mm en dat is dus net even te groot voor de contactdozen.

Vandaag het restant op maat gezaagde blokken gelijmd en nog wat verankeringen aan de raamkozijnen bevestigd.
Volgende week wil ik proberen om het geheel af te krijgen. De grote haakse slijper zal ik dan enkele dagen standby moeten hebben omdat bij de dakbalken alles per blok op maat moet worden gezaagd. Dit komt door het afschot van het dak en op sommige punten zitten er elektrapijpen onder de balken.
Kortom, het eind van deze grote en zware klus zit eraan te komen.
                                                     
                                                                                 
Goed gelukte gaten voor de elektra


 
Terug naar overzicht
 

Het zware werk in de garage is af, afgelopen dagen 9-13 januari, de laatste blokken op maat gezaagd en direct gelijmd. Hiervoor had ik de dinsdag en woensdag uitgetrokken. Het weer was prima om buiten te zagen. Ook de elektra is nagenoeg afgemonteerd op één aansluiting na. Daar moet even over nagedacht worden want ik maakte er kortsluiting mee.
Ik heb meteen de verlichting aangesloten en gemonteerd aan de zijkant van de garage.
Resteert nu het afpurren van de ruimtes boven de blokken en uiteraard wat andere kleine dingen. Ik kan dan ook gaan nadenken over de hoogte van de uitstort gootsteen en eens kijken of het warm- en koud water daarop aangesloten kan worden door een echte installateur. CV plaat die genoeg capaciteit heeft voor die ruimte op de kop zien te tikken en dan kan dat mogelijk ook gelijk worden aangesloten.
Ook nog wat andere kleine klusjes die dan over blijven maar dat is alleen maar leuk.

Donderdag nadat ik de haakse slijper had teruggebracht ben ik maar eens driftig met de stofzuiger door het huis gegaan want je neemt ongewild toch aardig wat stof van het zagen mee naar binnen. Tjonge, de vloer was meer grijs dan antraciet. Daarna alles nagedweild en de ramen buiten van zand en vuil ontdaan. Ik kon weer naar buiten kijken.

Blijft er nog wat over dan of anders gezegd, is alles nog niet af? Nee, inderdaad is er nog genoeg. De plinten in de huiskamer en hal moeten hoognodig worden gemonteerd. Die liggen geschilderd en wel al klaar. Dan de plinten in de slaapkamer. Ben ik er dan al? Nog steeds niet want de bovenverdieping is nog helemaal kaal. Is dat erg? Nee want dat kan op het gemak worden gedaan wanneer het uitkomt.
De hardhouten trap naar de verdieping wil ik ook de komende tijd ontvetten, schuren en lakken. 
Kortom, deze website zal nog wel enige keren worden aangevuld.

Vanmorgen om 09.00 uur naar de stort geweest in Balk alwaar ik een hoop rommel heb mogen achterlaten en ook een metselton vol restanten van de gezaagde blokken. Nu ligt er achter het huis nog wel voor 5 metseltonnen aan puin maar met de auto kan toch niet alles in 1 keer mee en als het gedoseerd wordt aangeleverd dan mag je het meestal zonder kosten in de grote puinbak kwijt op de gemeente loods.
Nu lekker weekend in Bennebroek met Lenie.
                                                         
                                                                                      
Verlichting naast de garage

 Terug naar overzicht

Het is even een omschakeling van zware klus naar de afwerkklussen maar op zich is dat wel prettig, de week van 17-20 januari.
Met purschuim de openingen boven de lijmblokken dichtgemaakt. Wist tot voor kort niet dat het bestond maar dit zijn purschuim bussen die je in alle posities kunt gebruiken en dat werkt tussen plafond en de lijmblokken wel heel gemakkelijk.
De "onwillige" schakelaar zit er nu ook in en werkt prima. Dat afgelopen maandag met Ronald doorgenomen omdat hij daarvoor de bedrading had aangelegd.
Daarna de garage uitgeveegd en met een paar putsen water geboend en droog getrokken. Eindelijk het meeste steen en zandgruis van de vloer af. De auto past er prima in en ik denk dat de motor er nog best naast kan.

In de huis- en slaapkamer en in de hal de plinten bevestigd. De huiskamer en hal alles verlijmd en in de slaapkamer zijn het opzetplinten die op een soort rozetten vastklikken. Dus heb ik een 40 tal gaten geboord voor de pluggen en schroeven. Die gaten moesten wel op uitgerekende hoogte komen en daarvoor had ik een aangepast boormalletje.

Ook heb ik het eerder beschreven lekke luchtmatras aan een inspectie onderworpen met zeepsop maar kon niets vinden. Vanmorgen het bed overvol op laten pompen en er toen op gaan liggen en rondom geluisterd naar vrijkomende lucht en......net op een randje een gaatje gevonden. Met een reparatiesetje het gaatje afgeplakt en maar eens kijken of dat afdoende is.
Daarna met een hoop afval naar de gemeenteloods in Balk gegaan en ben ook weer een overgelopen volle metselton met kalkzandsteenresten kwijt. Nog 1 of 2 ladingen en dan is dat ook weer opgeruimd.

Inmiddels ook weer wat nagedacht over het project achtertuin want daar moet nog heel wat graafwerk gedaan worden. De drainage, de elektra grondkabel, de tyleenbuis voor het oppompen van water ten behoeve van de tuin en het afvoeren van vele 10tallen kubieke meters grond.
Dat werk zal weer gedaan worden door het eerder ingehuurde loonbedrijf want met die machines is die klus een peulenschil. Alleen al het feit dat ze met een smalle graaflepel met het grootste gemak sleuven maken voor de eerder genoemde zaken, daar kun je nooit zelf met de hand tegen aan scheppen. (of je moet maanden de tijd nemen)
                                                           
                                                                                        
De auto kan weer naar binnen.
 

Terug naar overzicht

We zijn een weekje of wat verder en hebben we besloten om naar Friesland te gaan vanwege de mooie vorst, 2-6 februari 2012, dus schaatsen voor Lenie.
Ik waag me niet op de gladde ijzers en ga wat kleinere klusjes uitvoeren. Maar als ik dit schrijf is het nog niet zover, het is pas zondag.
Zo als vorige keer geschreven, heb ik een ontwerp en uitvoeringsplan gemaakt van de achtertuin. Het zal nog wel op sommige punten veranderen maar de grote lijnen zijn er.
De drainage is niet ingetekend maar dat zal in overleg met het loonbedrijf worden aangelegd. Het rechter getekende vakje met PK is een eigen ontstoppingsput die op het water loost en gebruikt mag worden voor drainage van eventueel grondwater. Het linker vakje PK is gebruikt voor het aansluiten van de hemelwater afvoer die dus ook op het water achter uitkomt. Ecologisch gezien dus prima.
                                                       

Terug naar overzicht
 

We hebben inmiddels het sneeuwlandschap en de ijsbaan verlaten en kijken terug van een 4 dagen heerlijk Friesland.
Zoals hierboven geschreven heeft Lenie de ijsbaan vele keren bezocht, gewoon 3 keer per dag. Tegenover het huis, 1 minuut lopen, schoenen uit, schaatsen aan en proberen maar weer.
Ik ging gezellig mee en stond wat te kleumen aan de kant maar het was wel leuk met al die mensen op het ijs.

Toen wij vrijdagochtend de geslepen schaatsen van Lenie uit Balk hadden opgehaald hadden we al enkele uren achter de rug. De onderhouds timmerlieden van onze bouwer stonden om 08.00 uur precies voor de deur om enkele klusjes uit te voeren. Het was toen al aardig aan het sneeuwen. De openslaande tuindeuren moesten worden afgesteld en ook de voordeur is wat aangepast. Na de klus hadden we dus lekker wat op te ruimen.
Na de gezamenlijke koffie zijn Lenie en ik naar Balk gereden om de schaatsen en wat andere zaken op te halen. In voortdurende sneeuwval zijn we goed thuis gekomen en ook wat mooie plaatjes geschoten.
Vanaf het moment dat we de auto binnen hadden gezet begon het pas echt te sneeuwen en dat hield niet meer op. Wel erg jammer van de ijsbaan want dat gaat de verdere ijsvorming tegen. Daar hebben de bestuursleden vrijdagavond en ook ik enkele uren staan sneeuwruimen zodat de machines het werk daarna wat makkelijker konden overnemen.

Ik zou buiten nog wat hoogtes gaan opmeten met de laser maar dat heb ik maar uitgesteld. De sneeuw en vorst zal eens weer verdwenen zijn. De kantplanken voor de garageramen en garagedeur heb ik boven in de warmte alvast in de grondverf gezet.
Ook het laatste stuk van de plint in de slaapkamer bevestigd.
In de garage is het steenkoud. Dat viel me eigenlijk wel tegen maar de verwarming is nog niet geïnstalleerd. Zowel de onderhoudslui als een installateur zeiden direct al dat met deze temperaturen en geen verwarming, de muren en ondergrond alleen maar meer kou gaan opnemen. Zaterdagochtend heel vroeg had één van de buren een waarde van -20 gemeten en toen wij na het ontbijt gingen kijken stond de thermometer op -14 graden. Gewoon koud dus.
                                        
                                                                                   
Sneeuwlandschap achter het huis

Klik op de kleine foto rechts onderaan met winterfoto's februari 2012 en je ziet een serie mooie winterbeelden.

Terug naar overzicht

Het is toch weer ruim 14 dagen geleden dat Lenie en ik in Friesland waren. Vandaag gingen vriend Ronald en ik een dag samen, 22 februari 2012.
We vertrokken om 07.00 uur uit Bennebroek en konden dan even de boel bekijken, de post bij de deur weghalen en ook de CV ketel en vloerverwarmingspomp uit zetten.
Een kop koffie en op naar...... maar dat wist Ronald nog niet, even een ommetje naar Hindeloopen om nog een glimp te kunnen opvangen van het kruiende ijs aan de dijk.
Tjonge, dat is echt een prachtig gezicht en natuurlijk wat foto's gemaakt.
Van daar uit door naar Workum om een CV radiator voor de garage te kopen met alle aansluit materialen. We gaan proberen die plaat kompleet te monteren zodat deze de komende tijd nog even kan meedraaien om de garage wat op te warmen en eventueel vocht te verdrijven.
Na thuiskomst met alle benodigde spullen heeft Ronald de radiatoren dichtgezet en hebben we de rest van het systeem leeg laten lopen. Het uitmeten van de ophangbeugels was mooi klusje met de laser en na het bevestigen van reflecterende folie (overgebleven ondervloer van het laminaat) op de muur hebben we de beugels bevestigd. De radiator even opgehangen om te bepalen of alles echt wel goed zat.
Daarna begon voor ons het klusje om het H blok en alle andere zaken te monteren. Na even getwijfeld te hebben of we echt wel de goede maatvoering hadden meegenomen toch doorgepakt en het bleek prima te passen.
Dan spannend, het weer vullen van het systeem. Helaas bleek er toch een minder goede afdichting te zitten in de aansluiting met de radiator zelf en moest het systeem weer leeg. Na demontage van de radiator aansluitingen, nieuwe afdichtband erop, monteren, afvullen en weer testen. Geen spoortje meer van lekkage. Nu het hele systeem ontluchten en daarna werd de radiator in de garage lekker warm. Enkele uurtjes daarna was de temperatuur in de garage al een stuk aangenamer.

Tegen de avond hebben we in de achtertuin met de laser het verloop vanaf de openslaande deuren naar de beschoeiing aan de waterkant gemeten. Hiermee kan ik redelijk bepalen hoeveel er door de kraan uitgegraven moet worden om een terras aan het water te kunnen maken. Er zal dan door middel van een muurtje een soort zitkuil ontstaan.
Maar dat laatste is nog even niet aan de orde. Het verloop overigens vanaf onderkant dorpel naar de bovenkant beschoeiing aan de waterkant is ongeveer 56 centimeter.

                                      
                                                                                   
Kruiend ijs in Hindeloopen

Terug naar overzicht

Afgelopen week zijn Lenie en ik samen in Friesland geweest, 2-9 maart 2012.
Lenie had enkele dagen vrij en hebben we lekker een weekje in Friesland doorgebracht.

De garage was nu met de radiator lekker warm, zo ongeveer 15-16 graden. Omdat nu alles potdicht geïsoleerd is wordt ventilatie weer belangrijk.
Al met de bouw zijn aan weerszijde van de garage 3 gaten van rond 80 geboord en aan de buitenkant voorzien van ventilatie roosters.
Omdat onze bouwer toevallig aan het einde van Beurtskipper weer een huis mag bouwen en wij dus de ploegen een beetje kennen, heb ik gevraagd of zij een dozenboor van die diameter hadden. Er werd even achterin de bus gekeken en er kwam een grote koffer uit met dozenboren voor beton en bijbehorende boormachine. Ga je gang en we zien de boel morgen wel weer terug. Dat is weer heel leuk!
Dezelfde ochtend de roostertjes buiten los gehaald zodat ik met een lange boor precies in het midden door de isolatie heen kon en daarna van binnenuit door de 10 cm kalkzandsteenblokken heen kon "zagen". Met die boorspullen ging het als een warm mes door een pak boter, tjonge, geweldig snel ging dat.
Vorig jaar hadden ze al 6 stukken pvc pijp op maat gemaakt die dwars door de buitenmuur, isolatie en binnenmuur heen konden. Alles paste prima en nu wil ik aan de binnenkant roostertjes monteren die met een schuifje dichtgezet kunnen worden. Met een koude winter wind zijn 6 ventilatieroosters een beetje teveel en wordt het in de garage met de water aansluitingen mogelijk te koud bij vorst.

Voor de rest hebben we kleine klussen uitgevoerd. Klein stukje geschilderd bij de trap, piketpaaltjes geplaatst op de afmetingen waar het graafwerk gedaan moet worden, kantplanken gemonteerd maar dat gaan we nog eens overdoen want het zit niet mooi, ramen gelapt en wat onkruid uit de voortuin gehaald. Tuurlijk zijn we nog even naar Balk en Joure geweest en werden we weer bij onze buren verderop gevraagd om te komen eten, samen met de nieuwe buren waarvan het huis zeer recentelijk is opgeleverd en hebben dus geen keuken en dergelijk maar alleen een badkamer en een matras op zolder voor de overnachtingen.
Was een reuze gezellige avond bij Henkelien en Age.

Oh ja, Lenie heeft zich vorige week zaterdag ook nog gemeld voor een introductieles Zumba. Dat doet ze hier in Bennebroek al een jaar of wat en het leek haar leuk in Bakhuizen dat ook eens mee te maken. Het was de eerste keer in Bakhuizen en daarom was er veel belangstelling voor dat uurtje.

                                           
                                                                  
Zonsondergang alweer recht vooruit in maart.

Terug naar overzicht

Ik heb weer een week in Friesland achter de rug. 19-23 maart 2012.
Zoals ik al eerder schreef is het noodzakelijk om zo snel mogelijk met de grondwerkzaamheden in de achtertuin te beginnen omdat de buurman zijn kant en klare garage heeft besteld en welke over enkele weken geleverd zal kunnen worden. De tussenruimte aan de noordkant van zijn huis is nu nog dermate groot dat er met groot materieel doorheen gereden kan worden en als we het hebben over groot dan is het ook echt groot. De fotopagina geeft dat wel aardig weer, denk ik.
Maar voor het zover is.
Ik had dinsdag een afspraak met de baas van het loonbedrijf en die kwam met koffietijd. Met een verse bak koffie gezellig gekletst en daarna buiten gekeken voor de planning van de werkzaamheden.
Henk, ik bel je als Frans de klus van woensdag klaar heeft, mooi dus.

De rest van de dinsdag besteed aan het ontvetten, schuren, stofvrij maken van de hardhouten trap en daarna enkele uren met parketlak in de weer.
Woensdag de trap weer licht opgeschuurd, stofvrij gemaakt en wederom enkele uren met parketlak aan de gang. Het resultaat na 2x lakken is al prachtig maar er moet nog zeker een 3e en mogelijk 4e laag op.
Eind van de dag nog geen belletje gehad, zal toch wel doorgaan deze week want daarom was ik eigenlijk gekomen.

Donderdagochtend voor 07.00 uur schrok ik wakker van een geluid wat ik herken als een graafmachine......het zal toch niet?
Even snel naar buiten gegluurd en inderdaad was Frans er met de graafmachine en kar met allerlei grote graaflepels etc.
Dus: snel de kleren aan en ongewassen en ongeschoren naar buiten. Môge Frans, de baas is me zeker vergeten te bellen?
Maakt niet uit, de grote klus kan beginnen! Wel, er moet drainage langs het huis worden gelegd en aangesloten worden op een afvoer in de tuin naar de haven, er moet 75 meter elektrakabel de grond in en er moet 50 meter tyleenslang ergens door de tuin heen worden gelegd.
Frans heeft een speciale smalle lepel voor dit soort sleuven en daar eerst mee begonnen. Kleine tegenslag met graven toen de hemelwater afvoer kapot werd gegraven. Met een half uur was dat met nieuw spul weer keurig hersteld. Daarna is eigenlijk alles voorspoedig gegaan.

De graafmachine heeft daarna een laag grond afgegraven en op de daarvoor bestemde plekken mooi straatzand neergelegd. Werd met een 14 kub dumper gebracht en er zijn maar liefst 3 van die dumpers gebruikt voor het zandbed.
Daarna werd de tuinaarde ingereden en dat zal ook iets van 30 kub zijn geweest. Daarna het zandbed afgetrild en met de laser de hoogtes bepaald waarna er nog hier en daar wat zand werd aangevuld. Kortom, een klus van 1 1/2 dag en eigenlijk ondenkbaar dat je dit nog met de hand zou moeten doen.
De buurman kan nu de garage plaatsen en is de bij ons afgegraven grond gebruikt om zijn grond rondom het huis weer op te hogen.
                                  
                                                              
Sleuven graven voor de drainage.

Terug naar overzicht

De eerste week van april hebben we achter de rug, 3-6 april 2012.
Omdat vorige week de netwerkbeheerder een dag de stroom van de wijk zou afhalen leek het me zinvol alles te inspecteren. Omdat ik wist dat het zou gebeuren had ik de tijdschakelaars afgesloten en die wilde ik toch weer in werking stellen. Ook even checken of de langdurige stroom onderbreking nog negatieve neveneffecten zou hebben gehad maar dat bleek niet zo te zijn.
Ik wilde deze week de hardhouten trap geheel afgelakt zien te krijgen en dat is uiteraard gelukt. De bovenkant van de treden zijn nu 4x gelakt en de leuningen en onderkant van de treden 2x. Dus ik beschouw deze klus als afgehandeld. De trap is er zeker mooier van geworden.

Een andere klus was het ingraven van het laatste deel van de tyleenslang aan de voorkant van het huis. Dat was wel een pittige graafklus en het liep niet zo als ik het graag wilde.
Met een pvc pijp met waterdruk onder de bestrating door mislukte hopeloos. Dus er zat niets anders op dan enkele tegels los te halen en onder de kantopsluiting door een geul te graven. 2 1/2 tegel losgehaald en daarna weer keurig terug gelegd, wel even 240 kg tilwerk. Ik heb bewondering voor de stratenmakers die de voorkant hiermee hebben aangelegd.
Als de tijd daarvoor aanbreekt dan is het op enkele plekken een gat graven om koppelstukken te monteren voor de aansluiting van een sproeikop of iets dergelijks.
Maar mijn spieren hadden die avond en de volgende dag nogal moeite met meewerken met de rest van mijn lijf.

Een andere klus zou het boren van een gat worden om de elektra kabels uit de achtertuin door de fundering heen te geleiden naar de kruipruimte. Jammer genoeg is dat niet gelukt omdat ik waarschijnlijk net uitkom in een deel van de vloerplaat. Schuinweg naar beneden boren kon ik niet omdat dan het echte beton in de weg zit en daarvoor mijn 40cm lange steenboor gewoonweg tekort is.
Daar moet nog even over nagedacht worden want er zijn vast mogelijkheden.

Iets van heel andere aard natuurlijk is dat de herten weer aan de overkant te spotten zijn en dat vandaag aan de voorkant een drietal boten te water zijn gelaten.
Het is weer lente.
                                                             
                                                                                    
Tyleenslang voor het huis langs
 

Terug naar overzicht

Het is toch even een tijdje stil geweest maar nu zijn we weer enkele dagen in Friesland geweest, de post moet toch ook van de mat af, 3-8 mei 2012
De meeste spannende klussen zijn al in beeld gebracht en ondertiteld en de afgelopen dagen zijn er geen spannende werkzaamheden verricht. Ik heb de vlizotrap geschuurd en in de parketlak gezet zodat het blanke hout een beetje schoon blijft.
Ook was het onkruid zonder ons medeweten aardig gegroeid dus is er een tijdje geschoffeld en kan de "tuin" er weer heel even mee door.
De zus van Lenie en haar man hebben een nachtje gelogeerd in de beoogde logeerkamer en dat ging prima ondanks een beetje lek luchtmatras en plastic voor de ramen als gordijnen. Toch is het gezellig geweest.
Lenie heeft zaterdag een overheerlijke cake gebakken en zijn we gezellig in Sneek geweest op 7 mei. We hebben nog bij een grote steenhandel naar bestrating gekeken maar nog geen beslissing kunnen nemen. Na thuiskomst waren we toe aan een biertje op ons zand terras, heerlijk in het zonnetje. Voor de rest doen we in huis niet erg veel meer want het wordt op de Nederlandse huizenmarkt steeds moeilijker en hoe gaan wij daar straks uitspringen?? Dit hadden wij nooit voorzien en waren uitgegaan van uiterlijk 2 jaar na start van onze plannen. Die termijn is inmiddels verstreken.
                                                     

                                                                                                  Grote boom in het Rijsterbos

Terug naar overzicht

Terug van een lang weekend Friesland, 18-20 mei.
Lenie had een beauty uitje met haar zus op Urk en ben ik doorgereden naar Bakhuizen. In de garage heb ik met Trespa de waterleidingen in de binnenmuur afgedekt en de kraan van de wasmachine er doorheen bevestigd. Ook heb ik een uitstort gootsteen opgehangen maar nog zonder enige water aansluiting of afvoer. De kraan en aansluitmateriaal moet nog worden aangeschaft en dat doe ik een volgende keer wel weer in Workum.
Ook heb ik de tijdelijke werktafel wat moeten inkorten en is het overgebleven isolatie materiaal via Marktplaats ook mooi verkocht en opgehaald. Weer wat meer ruimte in de garage.
Zaterdagavond hebben we vanaf de Mirnserklif nog wat mee gekregen van een groots vuurwerk op Urk. Door de nevel boven het IJsselmeer zagen we de mooie vuurwerkfonteinen nogal vaag maar het gebulder van de knallen kwam toch ongeveer 65 seconden later aan bij de klif.
De zondag hebben we genoten van een heerlijke boswandeling bij Oudemirdum en de koffie in het zonnetje achter het huis. Ondanks dreigende luchten hebben we geen spat regen of onweer gehad.

Terug naar overzicht

Dat was een heerlijke week in Friesland, zeg maar 10 dagen, 1-11 juni.
Lenie had nog ruim een week vakantie voor de boeg en lag het voor de hand dat we deze in Bakhuizen zouden gaan doorbrengen. Niet om alleen maar nog lopende klussen uit te voeren maar ook om te genieten met mooi weer, hier en daar naar toe te gaan en eens een kijkje nemen bij het 100 jarig bestaan van Laaxum.
Ik heb de afvoer van de uitstort gootsteen aangesloten maar de kraan die ik nodig heb was niet op voorraad. Dat moet een volgende keer maar weer.
Het onkruid was tot aardige hoogte gegroeid en met de losgetrokken hoeveelheid kunnen we met gemak een redelijke aanhanger volgooien. Was een hele klus en eigenlijk is het nog niet helemaal af. Hopelijk moeten we over een tijdje niet weer helemaal opnieuw beginnen. Eerst moet de bestrating geregeld worden en daar hebben we wel alvast wat voor uitgezocht. Mogelijk dat dit volgende maand gerealiseerd kan worden en zijn we van het stuifzand af en kunnen we weer normaal buiten zitten. Zo snel mogelijk daarna de tuin frezen, bemesten en graszaad strooien zodat het wat meer op een geciviliseerde omgeving gaat lijken.
De beoogde logeerkamer is op de benodigde plekken van verf voorzien en heb ik de muren nog wat geëgaliseerd en geschuurd. Volgende klus is het voorstrijken en daarna eens kijken of we nog kunnen behangen.

In de tuin hebben we een koppeling gemaakt tussen de ondergrondse (tuin)waterleiding en het buitenwater. De dompelpomp erop en aan het eind van 40 meter kwam een fontein met water dus dat gaat goed. Voordat er gras komt op diverse strategische plekken aftakkingen maken voor sproeiers en hoeven we niet met zwenksproeiers heen en weer te zeulen.
Tevens heb ik nogmaals geprobeerd met een veel grotere boor een gat te boren naar de kruipruimte maar ook dit is nu niet gelukt. Enige wat overbleef is diep te graven en de 2 kabels voor elektra onder de fundering door te graven. Met waterdruk, enkels in het water en veel gehannes is het dan toch gelukt om 2 kabels onderin de kruipruimte te krijgen, pfffff.

Lenie heeft met een buurvrouw een heerlijke fietstocht gemaakt door bos en langs het water en vond de 33 kilometer heerlijk om te doen. Ook hebben we op 3 juni mijn oud collega Bert en zijn vrouw Carolinda op bezoek gehad. Zij waren ongeveer een jaar geleden ook geweest maar toen was de boel binnen en buiten nog heel kaal. We hadden een gezellige dag en hopen dat een volgende keer het weer wat beter is.
Ook heb ik een "schipper" nog even wat hulp verleend omdat die in de haven aan lagerwal lag en met geen mogelijkheid meer kon weg komen. Beste stuurlui staan aan wal maar in dit geval had de prachtige sloep er nu nog gelegen als ik er niet even naar toe was gegaan. Overigens had deze sloep ook permanent aan onze tuin mogen komen liggen.

Het 100 jarig bestaan van Laaxum ging gepaard met stormkracht en dat gooide roet in het eten wat betreft sommige activiteiten. Toch was er heel veel bezoek. De 2e dag was er iets minder wind maar wel met wat regen en toch waren er vele honderden bezoekers. Leuk en vooral lekker was de ter plekke gerookte paling en poon. Tjonge, dat moeten we vaker hebben.
Uiteraard zijn we nog gezellig in Balk, Koudum, Workum en Lemmer geweest want er is altijd wel iets te zien of te doen, al is het maar voor een boodschapje.
                                                         
                                                                                     
             100 jaar Laaxum

Terug naar overzicht

Na verjaardag van een nicht(je) in Doorn zijn we rond de klok van 22.00 uur door gereden naar Bakhuizen, 22-25 juni. Eén van onze velen motorvrienden wilde zaterdag met zijn vrouw in Bakhuizen op bezoek komen. Met de caravan op de camping naast het dorp dus is het een bezoek op fiets afstand.
Omdat de zaterdag een redelijk droge dag zou worden ben ik begonnen met het aftakken van de grond stroomkabel. Dit is nodig om op enkele punten straks lampen en/of stopcontacten te kunnen aanleggen. Als er eenmaal bestrating ligt dan wordt het een stuk moeilijker. In Balk had mijn speciaalzaak al enkele gietmoffen klaar liggen dus daar hoefde ik niet voor te zoeken.
Binnenkort moet er nog een 3e aftakking komen maar niet alles kan tegelijkertijd.
Zaterdagavond dus kregen wij ons bezoek en dat was reuze gezellig met elkaar. Het was geen weer om buiten te zitten helaas.

Zondag was een verregende dag. Water kwam met bakken uit de lucht en in de middag hadden we enkele fikse donderklappen. Eén van de aardlekschakelaars vloog er toch uit.
Kan statische electriciteit zijn waarbij de aardedraad van een nog niet gemonteerde buitenlamp dit aan de aardlek doorgaf.
In de middag nog wat verfwerk gedaan op een kamer boven. Kleine randjes waar je met een gewone kwast niets kan doen maar met een penseeltje wel.
Daarna ons Amsterdammertje in de garage netjes in de lak gezet. Deze had enkele jaren in onze achtertuin staan wachten en ik had nu een mooi plekje verzonnen om deze in Friesland neer te zetten.

Vandaag (maandag dus) het Amsterdammertje een prominent plaatsje gegeven zodat eventuele bezoekers van ons deze kunnen gebruiken. Kijk maar op de foto hier onderaan.
Ook de tuin nog geschoffeld en geharkt want het onkruid wacht niet.
Over een paar weken gaan we met een schutting beginnen samen met onze linker buren.
                                                                    
                                                                   
Een Amsterdammertje aan het Friese water

Terug naar overzicht
 

Ik ben even terug voor een paar uurtjes en ga zo weer naar Friesland. 12-22 juli
Toen we vorige week aankwamen zagen we dat de buurman al een klein begin had gemaakt met de schutting. Ook zagen we dat het onkruid behoorlijk was gegroeid. Betekent een hoop tuinwerk.
Meteen 's avonds al waren we wederom te gast bij één van onze buren om te eten, een leuke "thuiskomst" dus.
De ramen naast de voordeur hebben we voorzien van een folie waardoor er in de hal wat meer privacy is. Niet veel later die dag komt de eerste vrachtwagen om bestratingsmateriaal te brengen en nog wat later op de dag komt er een kleine 20 ton aan tegelwerk!

Zaterdagochtend vroeg begon ik samen met de buurman en zijn schoonvader met het vervolg van de schutting maar wat een regen kwam er bij tijd en wijlen naar beneden! Toch stond die dag het grootste deel van de schutting. Ook heb ik de laatste gietmof aangelegd.
Zondag was het wat droger weer en hebben we een heerlijke wandeling in het libellenreservaat gemaakt. Dat is een deel van een bos in de buurt van Oudemirdum. De libellen waren echter al vorige maand vertrokken maar de wandeling was mooi.

De dagen daarna bleef het slecht zomerweer maar tussen de buien door hebben we veel onkruid weg gehaald, de kraan in de garage gemonteerd, het loonbedrijf op bezoek gehad waarbij duidelijk was dat de ondergrond veel te nat was om direct te gaan bestraten, in Workum boodschappen gedaan zonder regenjas (een dagje mooi weer) en is een vriendin van Lenie en haar man een dagje op visite geweest.

Om alvast wat voorwerk te doen heb ik een kleine 2 ton aan opsluitbanden in de achtertuin klaar gelegd zodat de stratenmakers dat zelf niet meer hoeven te doen. Vrijdag was het prima weer geworden en zijn we 's middags naar de opening geweest van de visserijdagen in Stavoren. Gezellige drukte en ook de schutterij van Sloten was in klederdracht aanwezig. Ook werd door hun enkele keren een heel oud kanon afgeschoten. Voor een filmpje miste ik helaas net het schot aan het IJsselmeer.

Afgelopen zaterdag hebben we met z'n 3en de schutting afgemaakt en ook de deuren om de ingang naar de achtertuin af te sluiten. Dit gaan we volgende week dan afmaken.
Vanmorgen hebben we koffie gedronken aan het water in de achtertuin en als alles goed gaat dan ligt komende week de bestrating overal in de achtertuin en dus ook hele terras aan het water. Kunnen we eindelijk op een normale manier naar buiten en zijn we van het zandstralen af.

Voor alle foto's heb ik nu even geen tijd want ondanks dat we rond 15.00 vandaag in Bennebroek terug waren ga ik zodirect weer naar Friesland terug want morgenvroeg voor 07.00 uur staan de stratenmakers voor de deur.
                                                        
                                                                                         
De schutting is klaar.

Terug naar overzicht

Dat was dus op 22 juli een kilometer dagje. Met de auto 's middags naar Bennebroek en enkele uurtjes later met de motor weer naar Friesland toe. Vandaag dus ben ik Bennebroek teruggekomen met de motor. 22 juli-1 augustus
Afijn, maandagochtend 23 juli stond de kraan en de stratenmakers al om 07.00 uur voor de deur. Het loonbedrijf heeft de 20 ton aan tegels tussen ons huis en dat van de buren gezet zodat er toch wat minder met tegels hoeft te worden gesjouwd. 20 ton!! al erg genoeg om het te moeten leggen.
Het was die dagen erg warm maar de stratenmakers hadden de klus toch in 3 dagen afgerond. Heerlijk, het terras ligt er in en dat betekent dat we nu vanuit huis lekker naar buiten kunnen, het stuifzand (bij droog weer) en het drijfzand (bij regen weer) kwijt zijn en mogelijk ook water in de kruipruimte want dat kon via de bodem natuurlijk mooi daarin lopen.
Ook is het straatwerk voor het huis afgerond (dat had ik vorig jaar tekort besteld) en de noordkant van het huis is ook geheel betegeld.

Lenie kwam donderdagmiddag weer naar Friesland met de auto, voor de eerste keer helemaal alleen.
Voor ons zou het prettig zijn als het weekend met mooi weer zou verlopen want Lenie vierde haar verjaardag met moeder, broers en zussen. Het werd dus mooi weer zondags en hebben we de hele middag en avond het terras heerlijk kunnen gebruiken. Ook het terras aan het water werd lekker gebruikt voor de zwemmers en de opblaasboot kon het water in.
Kortom, we hebben een heerlijke dag buiten gehad.

De avond daarna, Lenie's verjaardag zelf dus, kwamen enkele buren op visite en dat was ook reuze gezellig. Helaas net even te fris en teveel wind om buiten te kunnen zitten. Sinds jaren dus echte verjaardagsfeestjes voor Lenie en dat wel in Friesland!

Ook de schutting is nu compleet met een deur van 1,50 mtr breed maar daar moet alleen nog een slot en deurkruk in worden gemaakt. Met dank aan buurman's schoonvader Jan.
Het onkruid wat weer was gegroeid is weg geschoffeld en de enorme berg onkruid van de afgelopen weken is door onze over buurman met de trekker en kar weg gehaald. Opgeruimd dus. Dezelfde buurman zag overigens naast ons huis een 6 tal volle vuilniszakken staan waarin ik een deel van het verpakkingsmateriaal van de stenen had gepropt en omdat er bij hun nog ruimte was in de vuilcontainer keek ik dinsdag's enigszins vreemd op toen er nog maar 2 vuilniszakken stonden. Buurman Bertus had de rest dus alvast weggehaald.
Lenie keerde op 31 juli weer alleen terug met de auto en ik ben vandaag gevolgd met de motor. Heerlijk weertje voor een rit.
                                                                   
                                                                                       
Een heel warme dag voor de stratenmakers
 

Terug naar overzicht


De weersvoorspelling zou prima zijn dus besloten Lenie en ik met de motor naar Friesland te gaan, 9-12 augustus.
Met de motor via de Oostvaardersdijk heerlijk gereden en het laatste deel de snelweg genomen. Ik wilde even gezellig door Lemmer rijden en wat drinken aan de haven maar door kermis, braderie en dergelijke was het hele centrum afgesloten en ging ons slokje water aan de haven niet door. Dat hebben we dus gedaan bij de oude sluis in Lemmer en dat was ook heel gezellig.

Ik was wat huiverig om een tuin met hoog onkruid aan te treffen maar dat viel gelukkig heel erg mee. Zowel voor als achter enkele uurtjes geschoffeld en kan dat weer een dag of 12 zo blijven liggen. Maar wat voor mij belangrijker was is het opsporen van de tyleenslang onder de grond. Zoals ik al eerder schreef lag die al zo snel diep onder de grond met behulp van de grote graafmachine dat ik vergeten ben een markering te plaatsen. Dus met behulp van enkele foto's en giswerk ben ik wat gaan graven. Na 2 kuilen had ik gelukkig bij de 3e kuil beet....ik zag de tyleenslang liggen. Vanaf dat punt enkele meters vooruit denken/kijken en de volgende kuil (wel iets meer breedte genomen) weer de tyleenslang. Nu de grootste afstand en dat bleek dus heel wat lastiger. Ligt die slang nu 3 meter naar links of toch meer naar de drainage?  Dus een geul gegraven van 3 meter en geen slang te vinden. Met een grondboor meer dan een halve meter de grond in...weer niets. Geul iets meer naar rechts gegraven, boren en nog niets. Verdikke, dan maar eerst koffie. Geul nog dieper uitgegraven en opeens.....de tyleenslang. Tijd voor nog een kop koffie en een soort jubelstemming. Afijn, de punten waar ik de tyleenslang heb gevonden nu dus wel gemarkeerd en dat moet ik over enkele weken weer opgraven maar dat gaat dan een stuk makkelijker.
Op die punten moet een aftakking komen voor sproeiers en dat moet eigenlijk klaar zijn voordat het gras er in gaat. September uiterlijk moet dat gebeurt zijn.

Omdat het prachtig weer was hebben we met de zeer goede fietsen van onze buren Bertus en Vronie enkele routes gereden. Heerlijk door bospercelen, stukje bij de Luts en daarna via Rijs en de Galamadammen langs de Morra terug naar Hemelum.
Ook zijn we via het bos naar de Klif gereden zondag waar meer dan 100 kitesurfers hun kunsten vertoonden en er waren natuurlijk ook veel dagjesmensen die in het gras lagen te zonnen. Wij hadden met de fiets geen last van de drukte. Daarna een stuk tegen de wind in naar het bos en via een klein paadje door het weiland naar de IJsboerderij voor een heerlijk zelfgemaakt boerenijsje. Bij elkaar hebben we ongeveer een 50 kilometer gefietst en voor mij, Henk, is dat een Olympische prestatie. Maar toegegeven, de fiets van Bertus is dan ook prima!
                               

                                                                                                       
Panorama uitzicht.

Terug naar overzicht

Wij zijn de afgelopen weken enkele keren in Friesland geweest maar dat was meer voor feestjes, onder andere omdat wij de verjaardag van mijn vader daar hebben gevierd en mijn zus en gezin ook ons huis en omgeving konden bekijken. Ook het 40 jarig huwelijksfeest van één van onze buren maakten we mee. Dus de periode 15 augustus tot begin september.

Uiteraard is er wel wat gedaan maar denk dan aan schoffelwerk, weer een keer het grondwater onder het huis wegpompen, het regelen van iemand met een grote grondfreesmachine, navraag laten doen welke pop up sproeiers nodig zijn en welke pomp maar ook het uitknallen van de zomer in het stadje Sloten. De Schutterij was in oude klederdracht aanwezig en alle kinderen konden meelopen met een fakkeltocht langs het grachtje. Intussen werd het "kleine" kanon enkele keren afgevuurd en is hierbij het zomerseizoen "uitgeknald". Reken maar dat dat honderden jaren oude kanon een hoop kabaal maakt. Een kort filmpje onderaan de website toegevoegd.

Nu zijn we eigenlijk voor 1 dagje terug omdat we zondagavond de jaarlijkse Harpborrel hadden en vandaag nog wat afspraken hebben/hadden staan. Vanavond echter gaan we met veel plezier weer terug. Het weer lijkt deze week prima te worden dus gaan we ook lekker genieten en ik zal wel wat schoffelwerk moeten doen in het zonnetje. Hopelijk dus met enkele weken alles zo ver klaar dat de graszoden erin kunnen.
A.s zaterdag zijn we de hele dag te gast op de luchthaven Schiphol en dat is ook wel weer erg leuk.

                                                          
                                                                                        
De schutterij en kanon in Sloten 
   

Terug naar overzicht

September is nu al bijna voorbij maar toch zijn we er begin september geweest en ik ben afgelopen week met de tuin aan de gang gegaan, 15-22 september.
Omdat de achtertuin steeds de neiging vertoond om onkruid te laten groeien moet daar snel wat aan gebeuren. Een afspraak gemaakt met een lokaal bedrijf om de tuin te laten frezen dus moet je daar natuurlijk wel bij zijn. Afgelopen maandagmiddag kwam de man met de grote freesmachine en ik was blij dat ik het niet zelf hoefde te doen. De grond is nu lekker los maar nu kon ik aan de gang om de boel te egaliseren, te harken, te rollen, te egaliseren en te harken. Dat is makkelijker gezegd dan in de praktijk uit te voeren. Voor mijn gevoel lag er uiteindelijk een geharkt biljartlaken.
Donderdagavond de eerste pallet met gras en vrijdagochtend om 07.00 nog 2 pallets, ik kon aan de gang. Van buurman Bertus een pompwagen te leen om de pallets naar achteren te verplaatsen. Scheelde alvast een berg werk om de rollen met een kruiwagen te brengen.
Om 07.15 gestart met de eerste rij en na 1 pallet geleegd te hebben keek ik bedenkelijk naar de hoeveelheid rollen op de andere 2 pallets. Dit is nooit genoeg! Eerst maar eens ontbijten. Afijn, na bijna de 2e pallet had ik ongeveer 40m2 gelegd. Resteert nu nog 100 m2, dus nog 100 rollen. Duidelijk dat er nooit genoeg geleverd was en toen de 3e pallet leeg was kwam ik tot een totaal van 70m2 en dat is dus precies de helft te weinig. Dat is balen want morgenochtend (zaterdag 22 sept) moet ik weer naar huis terug en krijg ik in een uurtje of 2 geen 70m2 gras geleverd en al zeker niet meer voor donker gelegd. Erg jammer.
Maar de tuin heeft nu al een heel ander gezicht en dat is dan wel weer positief. Het bedrijf dat de tuin heeft gefreesd blijkt wel het juiste aantal m2 besteld te hebben maar de leverancier heeft er maar de helft van geleverd. Wordt dus binnenkort (hopelijk snel) vervolgd. Moet dan wel weer tijd en het weer mee hebben om er naar toe te gaan. 

In de verloren uurtjes de afgelopen dagen wat plintwerk gezaagd voor de garage om de openingen tussen het plafond en de binnenmuren netjes af te werken. Immers, daar heb ik afgelopen winter heel wat werk aan gehad en met het afpurren van de aansluitingen bleef alleen het afwerken nog over. Ook het kitpistool brak in 2en maar daar heb je goede buren voor. Bij buurman Jaap een kitpistool geleend en na enkele minuten knapte daar ook de hendel vanaf.:evil:Dus een volgende keer maar weer een steviger exemplaar zien mee te nemen want anders is dat zo weer kapot met die bouwlijm kokers.

                                                             
                                                                    
Prachtig gezicht (maar geen pot met goud gevonden helaas)

Terug naar overzicht

Ze zeggen wel eens dat geld moet rollen maar in dit geval was het geld en gras, weekend van 29 sept-1 okt.
Omdat we vorige week maar de helft van het gras geleverd kregen en dit weekend redelijk weer voorspeld was, heb ik het restant van 70m2 gras laten komen.
Toen we vrijdagavond rond 21.15 uur aankwamen zag ik dat er geen pallets met gras op de oprit stonden. Nieuwsgierig eerst in de achtertuin gekeken en daar stonden op strategische plekken 2 pallets. Hoe zijn die daar gekomen? Of de leverancier of de buurman. De volgende ochtend kwam de buur even langs om te zeggen dat hij vrijdagmiddag met de palletwagen de pallets voor ons in de achtertuin had gezet samen met onze overbuurman. Dat is toch in één woord geweldig!

Zaterdagochtend zagen we dat het reeds gelegde gras er heel groen bij lag en het was zelfs gegroeid. De rollen lagen al zo vast in de grond dat de grasmat niet meer los te trekken was.
Nu eerst maar de kale grond weer wat losharken en met behulp van steigerplanken de 70 rollen gras een plaatsje geven. Ook dit was weer een zwaar karwei wat enkele uren in beslag neemt. Ergens in de middag was de klus geklaard en heb ik de boel alvast wat water gegeven. Helaas kwam ik een 3 tal rollen tekort maar dat komt wel weer een andere keer.
Met de pomp van buurman Bertus en dito slang en sproeier het net aangelegde gazon maar een uurtje van water voorzien.

Maandag het zaag- en plakwerk in de garage afgemaakt. De afwerking tussen de stenen, balken en het plafond is nu wat netter met een plint. Volgende keer maar met een kwast alle muren een RAL 9010 kleurtje geven.
Medio deze maand moeten we maar eens kijken hoe het gras er bij ligt en of er heel misschien toch 1 keer moet worden gemaaid. We wachten het af.
                                                               
                                                                                          
Zicht vanaf de overkant

Terug naar overzicht

Al vanaf medio vorig jaar is het enkele keren voor gekomen dat één van de aardlek schakelaars eruit vloog bij een goede onweersbui. Dat is vervelend want het ontregeld diverse dingen in huis. Deze werd van de week vervangen, 10-13 oktober.

Omdat de installateur al op donderdagochtend 07.30 voor de deur zou staan ben ik op woensdagochtend lekker met de motor naar Friesland gereden. Om nu alleen voor het vervangen van een aardlek "even" heen en weer te rijden is overdreven dus heb ik me voorgenomen de garagemuren aan de binnenkant aan te pakken. Vorige keer met de auto al een niet te tillen emmer met latex mee genomen en ben ik gestart met de witkwast om alle "V" groeven wit te maken. Daar ben ik in totaal al vele uurtjes mee bezig geweest.
Nadat de installateurs donderdagochtend vertrokken waren kon ik alvast enkele muren geheel van een mooie kleur RAL9010 voorzien. Die klus ging voorspoedig.
Vrijdag de gootsteen weer gedemonteerd en de rommeltafel leeg gehaald en aan de kant gezet om ook aan die kant de "V" groeven en de muur van latex te voorzien.
Daarna ook nog enkele muren van de bovenverdieping gedaan want de roller was toch nat en zijn nu ook enkele muren alvast van een ondergrond voorzien zodat straks het vliesbehang geen kleur doorkrijgt van de muren.

Ik ben enorm blij met het mooie gazon in de achtertuin want met de buien van vrijdag kon ik opmerken dat de grond van de buren, waar nog steeds geen gras ligt, een behoorlijke blubberbende werd en doordat alles naar het water afloopt er ook een soort modderstroom naar de haven liep. Ook ons terras voerde al het hemelwater prima af.
Vandaag dus om 09.00 uur alweer met de motor vertrokken want er zou veel regen op komst zijn. Dat klopte dus aardig want een uur nadat ik thuis was begon het alweer heerlijk te regenen.
                                                             
                                                                                      
Gazonnetje in het zonnetje

Terug naar overzicht

Lenie en ik zijn de afgelopen dagen even in Friesland geweest, 1-4 november.
Het is alweer enige weken geleden dat ik in Friesland was en soms moet je ook de post eens ophalen. Lag dus alleen maar reklame materiaal op de mat maar het was al een hele stapel.
In de garage heb ik sommige V groeven netjes afgewerkt met kit omdat deze kieren na het schilderen van de muren wel opvielen. Ook de omlijsting van de luchtroosters heb ik afgemaakt en een mooi plaatje triplex gescoord om die luchtroosters te kunnen afdekken als er van de winter een ijskoude wind waait.
De emmer met latex is dit weekend geheel leeg gemaakt door enkele nog onbehandelde muren op de verdieping voor te strijken en alvast een witte ondergrond kleur te geven.
Het kluswerk wat nog overblijft is bijvoorbeeld het behangen van de boven verdieping en de muren van de trap, een vloerbedekking voor de gehele boven verdieping (is nu afgewerkt met stucloper en dat voldoet voorlopig prima !) en nog wat aanschaf van grotere zaken zoals een garderobe kast op maat. Dit moet maar wachten totdat we wat meer zekerheid hebben, kortom, het lijkt een rustige winter te worden.
Wel wat inkijk werende folie aangebracht op enkele ramen in de keuken. Niet dat we last hebben van inkijk, integendeel, maar gewoon om toch wat voor de ramen te hebben en het wat aangekleder te laten lijken.

Voor de rest lekker boodschappen gedaan in Balk en in Workum, zeer gezellige plaatsjes in de buurt en zondagochtend een heerlijke boswandeling gemaakt in het Rijsterbos, nagenoeg grenzend aan Bakhuizen.
                                                               
                                                                                        
Rijsterbos in herfst tooi

Terug naar overzicht

Lenie had een week vrij en zijn we lekker naar Friesland geweest, 27 november-3 december.
Zoals eerder geschreven zijn er klussen die pas gedaan gaan worden als we gaan verhuizen maar een aantal kleine dingetjes zijn er altijd wel te doen.
Ik wilde de verlichting onder de goot splitsen in 2x2 spots. Dat kan van binnenuit maar ik kwam er achter dat de bedrading achter het knieschot toch moet worden aangepast. Klusje komt dus later wel. De luikjes voor de garage wilde ik met behulp van magneetjes voor de roosters klikken maar toch zijn de magneetjes die ik had niet sterk genoeg. Dus ook dat wordt een volgende keer.

Waar ik wel goed naar gekeken heb is een summiere lekkage in een kraan aan de verdeler van de vloerverwarming. Nadat ik de temperatuur bij aankomst had opgeschroefd naar de huiselijke 20 graden bleek de lekkage wat erger te worden. Afgelopen vrijdag dus de bouwer gebeld die op zijn beurt weer terstond de installateur belde en die daarop ons weer belde. Goede opvolging dus want vanmorgen stond de installateur met nieuwe onderdelen voor de deur en was de klus in een half uurtje geklaard.

Verder zijn we afgelopen week gezellig in Sneek geweest, 2 keer in Balk en zondag in het zonnetje in Stavoren gewandeld. Even langs de haven die nu natuurlijk bijna uitgestorven is.
                                                        
                                                                                     
Zonnig winterweer

Terug naar overzicht

We hebben ons huis ruim een maand niet gezien dus werd het echt hoog tijd weer even te gaan kijken, 11-14 januari 2013.
Zoals ik al eerder schreef zijn er weinig klussen die ik op dit moment kan gaan uitvoeren. Er waren in ieder geval geen onverwachte zaken die we aantroffen, heerlijk warm binnen en buitenom was ook alles prima in orde.
De buren waren niet zo blij met al de regen van afgelopen weken want dat schijnt vanaf onze bestrating hun tuin in te lopen. Ze lieten een foto zien van de ruimte tussen onze huizen in en dat leek toen wel een vijver.
Mogelijk dat een aanpassing van onze opsluitbanden de "waterstromen" anders laat lopen.

We hebben wel gezellig boodschappen gedaan in Balk waar Lenie een ontzettend leuke modewinkel heeft bezocht en waar ik dan als service van goede koffie met een koekje wordt voorzien.
Zondag een toertje gemaakt met de auto waarbij we binnendoor naar IJlst zijn gereden. In IJlst nog gekeken naar het film woonhuis van de Klinkhamertjes, de hoofdrolspelers van de film "de Kameleon".

Foto's zijn er niet gemaakt dus blijft de fotopagina staan op 521 stuks.
                                                                   
                                                                          
Na zonsondergang met zicht op de ijsbaan.

Terug naar overzicht

Het is alweer een maand geleden dat Lenie en ik in Friesland waren. Deze keer was ik er met vriend Ronald, 20 februari 2013.
Ronald wilde vrienden bezoeken in Harlingen en het leek hem leuk als ik mee ging, dan konden we daarna ook even naar Bakhuizen. Hij is daar al ruim een jaar niet meer geweest.
Uiteraard vond ik dat erg leuk en na Harlingen hebben we in ons huis wat aan de verlichting onder de goot aan de voorkant aangepast. Na ja "wij", eigenlijk Ronald dan want die weet meer van elektra dan ik.
Na het trekken van nieuwe draden naar de verdeeldoos naar de meterkast hebben we alles getest en na het ontdekken van een kleine fout, het herstellen daarvan, kan de verlichting onder de goot nu in 2 groepen branden.

Tevens heb ik geconstateerd dat er weer een knappe hoeveelheid water onder het huis staat. Dat is iets waarvan ik probeer te achterhalen of te begrijpen waar het vandaan komt.
Omdat ik geen waterballet in de achtertuin wil, heb ik de gewone tuinslang aan de pomp gekoppeld maar omdat de diameter van die slang te klein is duurt het veel te lang om het water weg te pompen. Eigenlijk heb ik daarvoor een slang nodig van minstens 20 mm diameter, liefst nog 32 mm.

Bij één van de buren nog even gezellig koffie gedronken en bijgepraat waarna we bij de Spar wat te eten hebben gehaald. Tegen 20.30 uur hebben we de boel weer afgesloten en huiswaarts gekeerd. Ouderwets gezellige dag.
Ik heb geen foto's gemaakt want dat is wat overdreven voor het trekken van een draad in een elektrabuis. Wel hieronder een nieuw gevonden foto impressie van "ons" nieuwe buurtje.
                                                     
                                                                                              
Ons huis is dus aan het haventje

Terug naar overzicht

We zijn zojuist terug van een weekje Friesland, 22-28 maart 2013.
Toen we het huis op vrijdagmiddag binnen gingen voelde ik direct dat er iets niet goed was...het was koud. Dat zou niet mogen want de thermostaat staat op 18 graden.
Bij controle bleek de thermostaat uit te staan waaruit ik kon concluderen dat er een stroom storing was. Klopte ook want de aardlek lag er uit. Mogelijke oorzaak een kapotte tijdklok ?
Resultaat was wel een temperatuur van maar 11 graden binnen en dat het minstens een dag zou duren voordat de normale temperatuur er weer zou zijn. Denk dat het systeem 2 weken uitgestaan heeft na controle van de hoofdregeling van de CV ketel.
We zouden 's avonds visite krijgen maar dat hebben we afgebeld. Daarom zijn we maar bij die mensen op visite gegaan. Konden we zelf even opwarmen want je bent uiteindelijk "koud tot op het bot".

Zaterdagochtend om 07.30 ook een klep van de keukenafzuigkap via de buitenmuur gangbaar gemaakt want de extreem koude oostenwind blies nu zo de keuken in. Met de weer sluitende klep en warmere vloer steeg de temperatuur binnen enkele uren naar 20 graden. Kwam goed uit voor de visite die we 's middags zouden krijgen uit Brabant. Een vriendin van Lenie met haar man.

Maandag ben ik begonnen met het leeg pompen van de garage kruipruimte want er stond een behoorlijke laag grondwater in. De pomp heeft in 3 uur ongeveer 30 kuub water weggepompt! Dit ging met onze nieuwe slang heel goed en kon zo de haven in. Of deze hoeveelheid nu van onder de garage én woonhuis was kon ik niet meer achterhalen want de andere kruipruimte was nagenoeg leeg. Volgende keer nog eens checken. Door de harde oostenwind stond het water in de haven best hoog dus mogelijk ook het grondwaterpeil.

Dat het nog erg koud was bleek dinsdag wel toe we in Balk waren. Even kijken bij het Slotermeer en daar lag een beste hoeveelheid ijs. Onvoorstelbaar! Toen de afgelopen dagen de wind ging liggen en we alle dagen een heerlijk zonnetje hadden was het wel lekker wat in de tuin te rommelen en....een wijntje te drinken. Alleen misten we toch wel de resterende 20 graden boven nul.
De nieuw aangekochte 2e hands elektrische grasmachine moet nog maar een paar weken wachten want van grasgroei was nog geen sprake. De grasmat lag er wel goed bij.
                                                            
                                                                            
Uit de wind en in de zon op 27 maart
 

Terug naar overzicht

Nu alweer naar Friesland geweest vanwege een visite in Zeewolde, 11-14 april 2013.
Omdat we zondags op visite zouden gaan in Zeewolde besloten we de dagen ervoor lekker naar Friesland te gaan. Omdat het wat beter weer zou worden kon ik eens kijken of het nodig was het gras te maaien.
Ondanks vrijdag met stevige buien bleek het zaterdag een stuk lekkerder te zijn. Na de boodschappen bij "onze" slager in Bakhuizen en winkelen in Balk, was het weer zodanig goed dat ik besloot de elektrische grasmaaier naar buiten te duwen. De eerste meter op het gras was minder geslaagd want het mes bleek toch een standje te laag te staan. Wielen in de 2e stand en toen ging het voortreffelijk. De machine deed het prima en met de opvangbak er aan vast was er niet veel te na te harken. Een grote vuilniszak met afgemaaid gras was het resultaat.

Overigens hebben we vrijdag nog even een bezoek gebracht aan een oudere tante van mij (Henk) in Balk. De enige overgeblevene van mijn moeders kant.
In de middag kregen we geheel onverwacht bezoek van onze vrienden uit Veenendaal die een weekend in Oranjewoud verbleven en op de gok naar ons toe zijn gereden. Ontzettend leuk en voor hun het 2e bezoek aan ons plekje in Friesland. Het eerste bezoek wat we met elkaar deden was enkele jaren geleden toen de kavels nog onbebouwd waren.

De buurman heeft afgelopen week onze opsluitbanden aan hun tuinkant wat omhoog gehaald (met instemming onzerzijds) zodat het overtollige regenwater via onze bestrating zou wegvloeien naar de tuin en straat in plaats van naar hun tuin.
Over een tijdje zal ik dat toch weer moeten loshalen want als ik ga beginnen met een schutting op onze eigen grond zal er ruimte gemaakt moeten worden tussen de banden voor de schuttingpalen. Maar dat zien we dan wel weer.

Zondag zou een schitterend mooie dag worden met veel zon maar dat viel toch wel erg tegen. In de middag waren we in Zeewolde en nog wat later ging de zon inderdaad wat uitbundiger schijnen. De oude hond van onze vriendin was in de haven gevallen dus dat gaf enige consternatie maar het beest is gered.
                                                                      
                                                                    
     Links gemaaid en rechts nog niet.
 

Terug naar overzicht

Beetje vakantie, mooi weer en de verlichting voor de garage monteren,  5-10 mei 2013.          
Lenie heeft lekker een week vrij, onze trouwdag vieren, TL bakken in de garage monteren en genieten van het mooie weer. Dat is zo'n beetje de trend van deze week.
Onze zwager Peter heeft 6 grote TL bakken geregeld bij de verbouwing van de school en deze hebben we meegenomen om in de garage te monteren. De infrastructuur is al aanwezig maar nu nog een ophangsysteem uitwerken om de bakken op te hangen. Dat is met alle materiaal wat ik nog had liggen prima gelukt.

Het gras lag er goed bij maar had wel een maaibeurt nodig. De grasmat moet nog wel wat bijkomen van de lange winter periode. Tevens hebben we mest gekocht zodat de mat wat versterkt wordt. Woensdag was een heerlijke dag en aan het eind van de middag leek het op regen uit te draaien. Ik was nog geen 2 minuten klaar met mesten en de eerste regendruppels kwamen omlaag. Dat was goed getimed dus.

Op onze trouwdag hebben we heerlijk koffie gedronken in Workum, aangeboden door schoonzus Conja en zwager Arie.
We hebben ook nog even gekeken naar een maai machine maar die was toch een maatje te groot alhoewel het dan wel een leuke maai klus voor Lenie zou zijn geworden.

De gezelligheid bij enkele buren was aangenaam. De 1/2 5 borrel (wijntje dus) bij Age en Henkelien en het middag biertje bij Vronie en Bertus. Spontane gezelligheid en Lenie zorgde voor lekkere hapjes van "onze" slager uit het dorp.
Eindelijk ook gescoord met een "nieuwe" 2e hands oranje knop voor bovenop de vlaggenmast in Bennebroek.
De weeks was alweer snel voorbij maar het gras zal niet zo lang kunnen wachten voor een maaibeurt na het mesten dus misschien een keer tussendoor even terug?


                                                         
                                                                            
Helemaal happy met de maai scooter.          


Terug naar overzicht

We moesten wel weer een keer terug want het gras wordt elke dag langer, 31 mei-9 juni
Lenie een weekje vrij, wat zonnige dagen verwacht dus lekker om in Friesland te zijn. Het eerste wat ik deed is kijken naar het gazon. Nouuuuu, dat was behoorlijk gegroeid en hoopte maar dat de elektrische grasmachine dit nog zou aankunnen. Meteen 's middags aan de gang, wielen in de hoogste stand en het viel niet tegen. Sommige stukjes was het gewoon te dik en wilde de elektromotor niet erg meer vooruit maar met wat kunst en vliegwerk is de grasmat toch gekortwiekt.
Met dompelpomp, tuinslang en sproeier kwam er niet erg veel druk om het gazon te sproeien maar het moest maar even zo. Enkele dagen later maar de beregeningspomp van buurman Bertus geleend. Met die druk ging het sproeien prima.

Het weer werd steeds beter dus hebben we vaak op het terras gezeten, koffie drinken, 's middags iets anders en gekeken wat er zo'n beetje in het haventje afspeelde.
We zijn nog in Sneek geweest en daar een bezoekje gebracht aan "onze" bouwer, lekker de binnenstad doorgewandeld en een mooi wooncentrum van binnen bekeken.
Omdat het de andere dagen ook goed weer is gebleven hebben we de fietsen geleend van buren om naar Balk te fietsen. Na 1 kilometer had ik, Henk, een lekke band en ben terug gelopen. Lenie was vast terug gefietst en toen ik weer bij de buren aankwam stond er een E-bike voor Lenie en mocht ik de trapfiets van Lenie overnemen. Maar dat was ook een prima fiets en het tochtje van 10 kilometer lekker door bos en langs water was prima te doen. Na de boodschappen weer terug en heb de laatste 3 kilometer ook even de E-bike getest. Beviel prima!

We stonden klaar om naar Joure te gaan, belde een andere buurvrouw of we mee wilden gaan varen. Dag Joure .
Natuurlijk hebben het aanbod aangenomen en de koeltas gevuld. Toen we na 50 meter vanaf huis bij de sloep aankwamen was er een start probleem maar dat werd door een bootbedrijf uit het dorp binnen 5 minuten verholpen.
We hebben een heerlijke tocht van 4 uur gemaakt en ondanks de stevige wind was het op de kleine kanaaltjes heerlijk varen. De route ging vanaf huis naar de Morra, Warns, Stavoren, Molkwerum, Koudum en weer naar huis.

Ons bezoekje aan Joure hebben we lekker op zaterdag gedaan. In de 1000 soorten bier winkel vertelden ze ons dat rond het middaguur het Vroem festival zou beginnen. Allemaal nostalgische, met name Amerikaanse auto's in de sfeer van de bekende film Flodder.
Het was in de Midstraat een heel spektakel, ook veel oude bromfietsen en enkele gezellige rock bands welke het goed deden met al dit mooie Amerikaanse spul.
We zijn ook nog even in de jachthaven geweest waar het ook een gezellige drukte was. Herinneringen blijven voor ons bestaan aan onze vaar jaren waarbij deze jachthaven een leuke tussenstop is gebleken.
                                             
                                                                                 
Even poseren in de sloep

Terug naar overzicht

 

18 JUNI 2013

Ik ben ook tussendoor nog even met de motor geweest om het gras te maaien. Het was dinsdag 18 juni schitterend (lees: heet) weer. Heb uiteraard ook genoten op het terras en op de verjaardag van buurman Bertus. Daardoor was het pas tegen 20.30 voordat ik op de motor sprong om nog op tijd de Ketelbrug te kunnen passeren. De snelweg zou om 22.00 uur zijn afgesloten.
Ook afgelopen weekend zijn we geweest om alweer het gras te maaien. Natuurlijk heel erg genoten van het mooie weer en een lekkere fietstocht gemaakt.

En toen........

 

 

Wij kunnen jullie mededelen dat er inmiddels een definitieve verkoop gaat plaatsvinden. Het "voorlopige" koopcontract dateert van begin juni. Het is een spannende tijd, gaat het nu wel of niet door. Maar gezien de aanhef van dit hoofdstuk is de verkoop definitief.
Voor zowel Lenie als mijzelf een periode waarbij er een behoorlijke spanning aanwezig is, alles flits door je heen, konden het nog niet kenbaar maken alhoewel wij dat natuurlijk graag hadden gewild, wat moeten we allemaal gaan doen, wanneer en hoe, het wereldkundig maken wanneer, hoe en ga zo maar even door.

Wat we natuurlijk ook al wisten was de datum van overdracht. Door de kopers gekozen op 30 augustus 2013. Dus voor die tijd moeten we alles hebben ingepakt, liefst ook nog even de bovenverdieping in Friesland voorzien van behang en laminaat. Dat hadden we al die tijd uitgesteld.
Verhuizen doen we op vrijdag 23 augustus. Een aparte dag omdat dan mijn vader jarig is maar omdat wij hulp van vrienden inroepen is voor sommigen een vrijdag het meest geschikt. Zeker voor diegene die een vrije dag daarvoor wil opofferen. Hè Bert . De ander is al jaren met pensioen en kon deze dag wel missen. Hè Ronald .

Ik zal proberen updates te maken en op de server te zetten maar op een gegeven moment zal ook deze PC in een grote doos verdwijnen en onze internet aansluiting worden afgesloten. Tegelijkertijd zal dit weer moeten worden aangesloten in Friesland . Ik hoop dat we daar zo snel mogelijk tijdelijke voorzieningen kunnen treffen om weer voor de wereld bereikbaar te zijn.
Dus......tot over een tijdje.
                                                                 

                                                                             
Terug naar overzicht

18 juli 2013
Lenie had een uitje voor haar verjaardag gekregen van zus Conja op Urk. Daarom zijn Lenie en ik donderdagmiddag naar Friesland gegaan maar ook omdat de timmerman 's avonds een maatkast kwam opmeten en wij op de heenreis ons bestelde laminaat en alle bijbehorende spullen gingen afrekenen in Lemmer.
Vrijdagochtend kwam een vrachtwagen deze spullen brengen en sjouwden wij 27 pakken loodzwaar laminaat naar boven.
Daarna lekker buiten koffie drinken en uitpuffen.

's Middags Lenie naar de P+R gebracht bij de afslag A6 naar Urk waar Conja reeds stond te wachten.
Ik ben bij terugkomst begonnen met het behangen van de kamers en overloop op de verdieping. Banen van 106 cm breed is weer even wennen om goed op de muren te krijgen. Resultaat niet onbevredigend. Maar door de warmte was er niet veel tijd om met het behang in je handen na te denken want de lijm droogde wel erg snel.
Ik vond dat ik 's avonds buiten wel een biertje mocht gaan drinken.

Zaterdagochtend de behangklus boven afgemaakt en toen was het alweer tijd om Lenie op te halen. Even heen en weer Urk dus. Daarna nog even verder met behang in onze garderobe ruimte beneden. Als de kast eenmaal gemaakt is zal deze worden geplaatst en dan is dit behang op de muur wel een mooie afwerking.

Uiteraard hebben we tussendoor heerlijk buiten kunnen genieten van het schitterende weer. Heel wat bootjes vertrokken uit "ons" haventje aan de tuin. Nog heel even en onze tuin meubels kunnen op het terras een plaats vinden.
Toch tussendoor nog 1 kamer op de verdieping voorzien van een ondervloer zodat Bert en ik a.s. zaterdag metertjes laminaat kunnen gaan leggen.
Jammer genoeg moesten we maandag avond wel weer terug naar Bennebroek waar we bij thuiskomst een vleermuis aantroffen die aan de zijmuur hing pal naast de garage deur. Hoop dat het beestje gaat overleven.
                                                                    
                                                                                                       
Mooie weerspiegeling in het water.

                                                                 
 
 
Terug naar overzicht

Vandaag, 27 juli 2013, zijn we naar Friesland gereden, samen met Bert en Carolinda. Bert zou mij helpen met het leggen van laminaat op de bovenverdieping. Bij elkaar is dat 65m2, een behoorlijk oppervlak dus.
Om 08.00 uur weg gereden en 09.45 in Bakhuizen. Nog even bij de slager wat inkopen gedaan en om 10.00 koffietijd. Heerlijk buiten kunnen zitten.
Bert en ik aan de slag en het was niet bepaald een koude klus, goed te zien aan onze T-shirts. Tot aan de verwarmingsaansluiting was het leggen redelijk snel te doen. Toen was het even aftekenen, uitmeten, speedboor van 25mm en zagen. Laminaat zit nu mooi om de aan/afvoer van de radiator.
Het laatste stuk bij de muur en de deur was veel meet- en zaagwerk. De trap hebben we vandaag misschien wel 50x op en neer gelopen om in de garage te kunnen zagen.

De lunch zijn we buiten gestart maar toch kwamen de dreigende donderwolken ook bij ons te liggen en konden we tafels en stoelen nog net op tijd binnen zetten. Een behoorlijke bui maar niet overdreven erg.
Bert en ik zijn weer boven aan de gang gegaan en de dames gingen winkelen in Balk.
Later in de middag hebben Bert en ik toch even een kleine bierpauze ingelast en konden we ook weer lekker buiten zitten. Daarna nog tot 19.15 verder gegaan met laminaat op de overloop. Wederom diverse stukken met veel meet- en zaagwerk.
De dames hadden de tuintafel en stoelen op het terras aan het water gezet en hebben we daar heerlijk in windstil weer kunnen genieten van de Chinese maaltijd en de omgeving.
Toch zijn Bert en ik daarna nog even verder gegaan op de overloop want ook daar was het laatste deel nogal veel meet- en zaagwerk.

Na deze lange werkdag met veel plezierige momenten en voldoening van het werk wat we geleverd hebben, zijn we rond 21.30 weer terug naar Bennebroek gereden.
De spieren hebben nu heel even de tijd om bij te komen want na deze laminaat sportdag voel je ze best.
Over enkele dagen gaan Lenie en ik met de motor weer naar Friesland en gaan we op de verjaardag van Lenie proberen om de laatste kamer boven te voorzien van laminaat. de laatste 26 m2 dus.
                                               
                                                           
Eén van de kamers boven nu voorzien van laminaat

                                       

 
Terug naar overzicht

Lenie en ik zijn met de motor 2 dagen naar Friesland geweest maar met enkele ommetjes, 29 juli-1 augustus 2013.
Dinsdagochtend 08.00 op de motor voor een bak koffie aan de haven in Lemmer, echter, dat was vanwege de feestweek afgesloten, terras nog dicht dus zijn we even doorgereden naar Wijckel. Ik werd toevallig geïnformeerd dat een ex-collega daar een B&B begonnen was. Ligt toch op onze route dus naar de Gaasterlandhoeve gereden. Bas herkende mij van de motor en we werden gastvrij ontvangen en onthaald op een bak koffie die we dus in Lemmer waren misgelopen.

In Bakhuizen de boel uitgeladen en een start gemaakt met het laminaat leggen in de laatste kamer boven. Mooie verjaardag dus voor Lenie, klussen in de warmte. Maar toch zijn we er samen in geslaagd om 's avonds de klus als "gedaan" te kunnen beschouwen. Wel even een visite pauze gehouden. Buren kwamen met een fles drinkbaar spul aan voor Lenie. De postbode had die dag last van vertraging want er gingen zeker een 20 tal enveloppen voor de jarige naar binnen, nagenoeg allemaal van de collega's. Blij verrast was Lenie zeker!

Woensdag zijn we met een route in de GPS naar een tante gereden in Eelde. Het was prima motor weer en de omgevingen waren zeer fraai. Onderweg even een stop voor een broodje en chocootje. Bij de tante een paar uurtjes op het terrasje gezeten en de terugweg route ingezet die uiteraard via andere wegen ging.. Het weer was wel bewolkter maar het bleef droog. Even een foutje gemaakt met een afslag en toen zaten we op de snelweg. Paar kilometer terug rijden bij de volgende afslag. Ook de terugweg bood veel mooie gebieden. Onderweg enkele spetters gehad maar bij Wijckel werd het opeens heel erg nat. Daar staan gelukkig op een pleintje grote bomen met een dicht bladerdak dus konden we mooi even schuilen en ook de benen strekken. Na enkele minuten weer op weg en verderop was de weg droog. Plaatselijke bui dus.
Kortom, lekker dagje toeren met de motor.

Vandaag, 1 augustus om 10.30 weer op de motor terug naar huis omdat Lenie met enkele collega's ergens pannenkoeken gaat eten. Alvast een beginnetje met het afscheid nemen na ruim 34 jaar.
                                                                       
                                                                                               
Kort buitje, schuilen in Wijckel.

 Terug naar overzicht

Op vrijdagmiddag 2 augustus ben ik alleen met de motor terug gegaan naar Bakhuizen, Lenie het weekend naar haar moeder en kijken naar het varend corso.
Meteen maar begonnen met het ophangen van een plafonniere die we al hadden mee genomen. Was wel prutswerkje want de bevestigingsboutjes zijn niet lang genoeg. Daarom even anders vastgezet en de dag erna wat langere boutjes gehaald. Toen ging montage een stuk beter.
Het was nog vroeg dus maar een begin gemaakt met de plakplintjes. Hier en daar wat uitsparingen maken maar langs de behangen wanden wacht ik nog met de plintjes in verband met het nog willen sausen van deze muren.
Nadat de eerste kamer klaar was meteen maar de zaagtafel in de garage klaar gezet om de 3 toegangsluiken 1,5 cm in te korten, te plaatsen en het resultaat is prima.

De avond rond 21.00 uur met een biertje lekker buiten gezeten want dat was prima te doen. Klus weer genoeg geweest voor vandaag.

Zaterdagochtend na het ontbijt even met de motor naar Balk om de op maat te maken kasten door te nemen, langere boutjes voor de plafonnieres gehaald en in Rijs even op bezoek geweest bij het bedrijf wat bij ons huis alle grondwerkzaamheden heeft uitgevoerd.
Daarna weer aan de gang met de plakplinten op de overloop en de andere kamer. Tevens weer 3 toegangsluiken ingekort en terug geplaatst.

Omdat er nog latex in de kleur ijswit over was heb ik de muren in de stookruimte daarmee gewit. Staat ook weer netjes en kan het droogrek er mooi tegenaan staan.
Tja, wat blijft er nog over? Nouuuuu, de garage uitruimen bijvoorbeeld. Alles wat nog naar de gemeenteloods gebracht moet worden maar lekker buiten neergelegd, kleine stukken afval straks voor de rolcontainer klaargelegd en het papier en karton voor de papierronde aankomende zaterdag.
Deze week met Ronald weer terug om de elektrakabels onder het huis aan te brengen naar de meterkast en kunnen we de werktafel vanuit de garage ook tijdelijk even buiten neer zetten. Aan die hele wand moet de extra koel/vriescombinatie, werkkast/bank, droger en wasmachine komen te staan.

Met een tuinstoeltje op zondag in de garage gezeten om wat te kunnen mijmeren waar de lange ladder moet komen te hangen, de keukentrap, de slanghaspel, de tuinkussens etc.etc.
Omdat het nu nog goed weer is ook maar het gras gemaaid en enkele uren de sproeier aangezet.
De tijd gaat snel dus even wat eten in de oven geschoven, vaat met de hand weg werken, alles afsluiten, motorpak aan en rijden maar weer.
Rond  21.00 uur 's avonds weer in Bennebroek. Op naar komende woensdag.
 

Terug naar overzicht

Het is wat hectisch maar dat is niet zo verwonderlijk. Vandaag één dag heen en weer met Ronald, woensdag 7 augustus 2013.
Ronald kan het en wilde het: spelonken.
Hiermee bedoel ik dan dat Ronald de elektricteitskabels onder het huis zou leggen. Om 08.00 uur uit Bennebroek vertrokken, 09.30 in Lemmer om 50 mtr kabel op te halen en in Bakhuizen eerst maar een bak koffie.
Daarna kleedde Ronald zich om in oud tenue en daaroverheen een oud regenpak. Laarzen aan, aftapen, kruipluik open en gaan......totdat.
De ruimte was kennelijk zodanig beperkt dat Ronald eigenlijk niet onder de riolering door kon maar na alle hoeken en gaten tijgerend bekeken te hebben was er aan één kant van het huis net voldoende ruimte om, met ingehouden adem, onder de buizen door te kunnen kruipen. Bedenk wel dat dit kruipen gelezen moet worden als op de rug liggend met de hakken jezelf achteruit duwen...in de blubber. Want nat was het onder het huis.

Dat Ronald eronder door kon was mazzeltje 1. Omdat het te nat was en de looplamp daarom vatbaar is voor ongewenste kortsluiting en, het te nat en te klein was om de lasdozen onder de vloer te monteren hadden we mazzeltje 2.
Dat bleek het gat in de woonkamer waardoor de beluchting van de houtkachel wordt gerealiseerd. De afdichting in de huiskamer eruit geprutst en ziedaar...een man onder de vloer.
Het gat bleek net groot genoeg om de looplamp doorheen te kunnen laten zakken zodat deze beneden genoeg licht gaf maar niet in de nattigheid terecht kwam.


                                                          
                                                                               
Luchtgat precies groot genoeg

Ook de lasdozen konden precies door dit gat, dus heb ik de kabels in de huiskamer in de lasdozen gemonteerd en dat hele spul kon net aan door dit luchtgat. Geen gepruts onderin de kruipruimte met al die nattigheid.
Ronald heeft de kabels al terugkruipend goed kunnen vastzetten aan de vloer. Na het op maat inkorten van deze kabels konden we ze heel mooi door de geboorde gaten in de meterkast het huis in krijgen. MISSIE GESLAAGD.
Hoe Ronald weer uit het kruipluik kwam? Zie maar op de foto pagina.

Het was inmiddels 14.30 nadat Ronald zich had gedoucht en omgekleed en waren we wel toe aan een lunchpauze.
Jammer genoeg was het inmiddels wel gaan regenen en konden we niet buiten zitten.
De andere klussen waren overwegend binnenshuis zoals het ophangen van 2 plafonnières. Een op zich makkelijke klus die door omstandigheden die wij niet konden voorzien wel wat meer tijd in beslag nam. Maar ze hangen goed en doen het prima.
Een buiten nachtlamp voor aan de garage hebben we deels binnen gedemonteerd en in de regen hebben we de bevestigingsgaten geboord, leidinggat was er al, kabel er doorheen en aangesloten. Ronald op de trap en ik met de paraplu erboven. Zo kon deze klus toch nog droog worden afgemaakt.

Al met al een lang dagje met hilarische lach momenten maar wel beiden met een voldaan gevoel dat alles prima is gelukt.
Bedankt Ronald!!

Terug naar overzicht

                                                                                                             Het aftellen is begonnen

                                                           
                                           

                                                                                                                                           
Inmiddels zijn we bijna aan 40 volle verhuisdozen gekomen en een stuk of 15 bananen dozen voor garage/schuur en andere grote spullen. De muren en plafonds zijn kaal en dinsdag gaat het waterbed ter ziele. Woensdag 21 augustus gaat alle communicatie eraf en dan heb ik zeker een week geen gelegenheid deze website aan te passen. De foto's van de verhuizing zal ik dan ook pas daarna kunnen uploaden.
Zoals het er nu uitziet wordt het een schitterend zomerse verhuisdag. Ik zal zelf de motor verhuizen, maar dat is duidelijk. Dat wordt een lekker ritje aanstaande vrijdag.

De dagen daarna kunnen we aan de slag met het uitpakken van de belangrijkste dozen van de keuken. Hopelijk wordt dan ook de op maat gemaakte garderobekast bezorgd en gemonteerd. Want de kleding in dozen te moeten terugvinden is niet erg comfortabel. Gelukkig heeft de keuken meer dan genoeg kastruimte dus kan er wel een deel voorlopig  worden weg gezet.

Precies een week na de verhuizing komen we nog even terug naar Bennebroek voor de laatste schouw met de nieuwe eigenaren en gaan we op voor de notariële overdracht.
We hebben ons daarna verwend (uit praktische overweging) met een diner met hotel overnachting in Haarlem omdat we zaterdags met de jaarlijkse BBQ op de Harp, afscheid kunnen nemen van de aanwezige buren/bewoners. De nieuwe eigenaren komen dan ook en kunnen zich mooi introduceren.

Tot ziens eind augustus met een nieuwe update.
Henk en Lenie.

Terug naar overzicht

Daar zijn we dan weer, terug in de wereld met internet en telefoon, verhuist!!
Afgelopen donderdagmiddag hebben Ronald en ik de verhuiswagen opgehaald en met enige keren naar voren- en achteren rijden heb ik dan toch de trailer op de oprit gekregen.
Ronald en ik zijn nagenoeg direct begonnen met het inladen van alles hetgeen door mij in de garage was gezet. Maar eerst de eettafel ondersteboven voorin de trailer gelegd zodat daar mooi een aardig aantal dozen kon worden opgestapeld.
Na een lekker broodje kroket kwam ook zwager Ton helpen. Met vereende krachten hebben we de wasmachine van zolder gekregen. De droger was een stukje makkelijker. Pffff, blij dat dit in Friesland lekker op de begane grond blijft.
Rond de klok van 21.00 uur bleek dat we eigenlijk alles al hadden ingeladen, inclusief de scooter van Lenie als sluitstuk.
Nog even een lekker koud biertje, laatste nachtje Bennebroek!
                                                     
                                                                        
Het eerste begin vroeg in de avond.

De volgende ochtend om 08.00 uur stonden Ronald en oud collega Bert weer voor de deur. Tot verbazing van Bert was alles dus al ingeladen. Alleen nog wat klein spul her en der in de trailer proppen. Dus even na 09.00 uur ging chauffeur Ronald en Bert met de trailer richting Friesland en ik nam de motor. Vlakbij de afslag Lelystad Noord kwam ik hun achterop rijden. Ze waren dus al een best eind gevorderd.
Kort na 12.00 uur stond de trailer in Bakhuizen. Eerst maar koffie en dan alle spullen uitladen maar weer. Alles voor de tuin kon meteen naar achteren en dan maar dozen en meubilair sjouwen. Zoveel mogelijk direct op de juiste plek zetten. Tussendoor in de zon broodjes gegeten en nadat de trailer leeg was, is de wasmachine, droger en extra koelkast aangesloten. Deze staan op HKC vlonderplanken zodat eventuele nattigheid op de garagevloer de stelpoten van de apparaten niet kan bereiken.

Rond 15.30 hebben we gedrieën de terugweg naar Aalsmeer ingezet, gezellig naast elkaar in de cabine. Lenie stond precies op tijd klaar met onze auto en reed ik het hele spul naar het koude bier....een wokrestaurant in Hoofddorp. Overigens was het bier daar ook erg lekker en goed koud. De bordjes werden door ons regelmatig gevuld met allerlei lekkers, dat prima werd gewokt en daarna met heel veel smaak opgegeten. Heerlijk.
Rond de klok van 21.00 uur terug naar Bennebroek gereden en namen we afscheid van de geweldige helpers! Jongens, bier staat hier in Friesland alvast koud.

Zaterdag hebben Lenie en ik de rest van het overgebleven kleine spul in onze auto geladen en die was dan toch nog tot aan het dak afgeladen. 's Avonds met mijn vader de kinderen en kleinkinderen uit eten geweest in Badhoevedorp. Pa is vrijdag 88 jaar geworden.
Het was toch alweer 22.00 uur voordat Lenie en ik naar Friesland vertrokken maar de avond was gezellig en het eten heerlijk.

Inmiddels zijn we enkele dagen verder en hebben we bijna de helft van alle dozen uitgepakt. Oké, de garage is nog net een pakhuis maar wat wel heel erg prettig en praktisch is, dat de wasmachine, droger, de extra koel/vriescombinatie en ons oude keuken buffet met bovenblad, de gehele apparatenwand achterin de garage vult. De wasmachine en droger hebben reeds diverse wassen verwerkt en de koelkast is lekker gevuld met sap en ander drinkbaar spul.
Heel handig alles binnen handbereik. Slapen gaat erg slecht want nu zijn beide luchtmatrassen lek en 2x per nacht extra lucht inpompen komt de nachtrust niet ten goede. Dus vanmorgen toen we voor de xxste keer bijna op de grond lagen hebben we die luchtmatrassen ingepakt voor de vuilstort en bij buren enkele matrassen geleend. Dit zal ongetwijfeld een stuk rustiger slapen en nu maar wachten op de levering van onze nieuwe boxspring een feit is, hopelijk binnen 2 weken vanaf vandaag.


                                                        
                                                                                          
Kan best veel in.

 

Terug naar overzicht


Zo, daar zijn we dan weer met een update, 18 september 2013.
Uiteraard hebben we eind augustus de notariële overdracht gehad, een nachtje in Hotel Haarlem omdat we de volgende dag de jaarlijkse HPQ (BBQ) zouden hebben, afscheid genomen van de aanwezige Harp bewoners en 's avonds de rit naar huis, nu ons thuis in Friesland.
Ondanks onze late aankomst zijn we zondag begonnen met uitpakken van dozen. Je moet toch een keer beginnen.
Inmiddels staan er 25 lege verhuisdozen te wachten op een nieuwe gebruiker/eigenaar en zijn er zomaar 10 of 15 bananendozen naar de stort gebracht, inclusief veel verpakkingsmateriaal en andere restanten.
In ieder geval werden we dinsdags aangesloten door de kabelaar voor TV/radio-internet en telefonie.
De vitrage uit de zaak van Ton hangt keurig aan de rails, het nieuwe karpet ligt mooi te wezen op de plavuizen, de stoelen zitten weer heerlijk en af en toe ben je even kwijt waar iets gebleven is.

Vrijdag 6 september kwamen Hans en Rita onze nieuwe boxspring brengen. Heel fijn dat Hans dit heeft willen regelen en ook nog eens te brengen. Overigens hadden we het die middag en avond heel gezellig met elkaar. Hans en ik 's middags bed in elkaar gezet, buiten een biertje gedronken en ook nog even onverwacht bezoek van een motorrijder, ditmaal met de trapfiets. Rita en Lenie winkelen in Balk.
Die nacht even wennen in het mooie bed. Veel tijd om er van te genieten was er niet want we staan op het punt om rond de klok van 12.00 uur af te reizen naar Enschede voor één nachtje bij een motor echtpaar om dan zondags om 09.30 in stromende regen af te reizen naar Sauerland, Willingen om precies te zijn. Op een rustpunt onderweg nog een 10 tal motoren aangehaakt en op naar Willingen. Ondanks een regenachtige week met lage temperaturen hebben we mooie ritten gereden, heel veel lol gehad en waren we vrijdags 13 september weer thuis. Ruim 1500 kilometer afgelegd.

Afgelopen dagen steeds meer zaken een plekje gegeven en ook de garage verder ingeruimd dus opgeruimd. Planken aan de muur, ladder opgehangen, 2 platen onder de balken voor de tuinkussens, werkblad boven de wasmachine/droger etc. etc.
Van diverse buren kregen we een kaartje met welkom in de bus, de buurtvereniging bracht een mooi bakje met plantje en zo komen we de dagen wel door, zonder moeite.

We hebben nog heel wat te doen, we willen nog heel wat doen maar niets overhaast. Morgen weer een dag en zoeken naar wat je denkt nodig te hebben kost best veel tijd.


                                                          
                                                                                          
Boxspring montage gereed.

Terug naar overzicht

Opeens zaten we in herfstachtig weer, 31 oktober 2013, na een lekker na-zomertje met veel buiten koffie drinken, slaat dan toch het weer om. Dan spreken we natuurlijk al van half oktober. Buitenwerk wordt dus een heel stuk minder, als er al wat te doen zou zijn. Toch knapt het weer behoorlijk op, met zomerse temperaturen, dus het gras is eind oktober nog een keer gemaaid.

Maar, de muren op de boven verdieping waren dan wel in juli van fleece behang voorzien, een kleurtje moest er nog op. We hadden al 5 liter latex laten aanmaken met dezelfde kleur als beneden, ijswit.
Mooi een dagje met de roller en platte kwast aan de gang. Toch is 5 liter snel op want één kant van de overloop moet nog en straks nog de trap opgang als daar ook fleece behang op zit.
Maar het verschil is goed te zien en het staat mooi strak.
De plakplintjes konden nu ook op het laminaat worden gezet en zo is er weer een deel klus gedaan. De muurplinten moeten nog even wachten want de moeder van Lenie logeert hier nu enkele dagen.

We hebben nog steeds een storing met een elektragroep want de aardlek springt er regelmatig uit. Enorme service van onze bouwer want een monteur van het installatie bedrijf is inmiddels 2 keer geweest en er is veel onderzocht. Nu lijkt het erop dat een brandmelder de verstoorder is, althans, als ik dit schrijf is de melder gedemonteerd en voorlopig wachten we maar een weekje om te testen wat er gebeurt. Daarna komt er een nieuwe brandmelder.

Aan de waterkant hebben we enkele struiken geplaatst. Deze kregen we van buren verderop en ze staan aan de waterkant prima. Ook in de voortuin staan wat stekken van weer ander buren. Nog even en de tuin raakt overvol.
Van mijn vader hadden we 2 Amsterdammertjes vanuit zijn voortuintje gekregen. Deze zijn nu geschuurd en 3 keer in de metaallak gezet en hebben hier inmiddels een plekje gekregen in de voortuin, aan weerszijden van het pad naar de voordeur. Staat ook weer grappig.

Tevens is de inloop garderobekast door de timmerman verder afgemaakt. Met de nu geplaatste planken, de zijschotten en het door mijzelf gemonteerde ladenkastje beschouwen wij deze klus als geklaard. Oké, goede en vooral mooie kastverlichting gaan we nog ontdekken.

Op zondag 20 oktober was er een herfstmarkt bij hotel Galamadammen. Gezellige drukte en....we hebben een uur meegevaren met het skutsje Galamadammen. Onze eerste ervaring met een dergelijk zeilschip. Ik heb achterop zittend steeds mee geholpen met het aanhalen/vieren van de grootschoot. Overstag gaan was dan echt wel werken geblazen. Een erg leuke ervaring en we hadden prachtig weer op de Fluessen.

Inmiddels hebben we een mooi logeerbed gekregen van Hans en Rita, is de led verlichting binnen en geïnstalleerd boven de eettafel en de eetbar welke draadloos geschakeld en gedimd kunnen worden, zijn er 3 buiten sunscreens gemonteerd op de dakramen, een lamp voor boven de badkamer spiegel en zijn we ook nog een dag met de motor naar Teteringen geweest voor een motor techniekdag.
Het Wouda gemaal in Lemmer, het oudste nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld, was in de herfstvakantie 3 dagen in bedrijf en we zijn daar op bezoek geweest. We waren er voor 10.00 uur en we hebben er ruim 2 uur doorgebracht. Het bezoek met rondleiding binnenin het stoomgemaal zelf was een hele belevenis. Machtig zoals dat allemaal nog steeds draait.

Kortom, de maand oktober zat weer vol met mooie dingen, behalve de zware storm dan aan het eind van de maand. Gelukkig hadden we geen schade ondanks dat de storm schuin maar wel volop het huis stond.


                                                                 
                                                                               
Wouda gemaal in Lemmer op de achtergrond

Terug naar overzicht

De maand november was nog maar net begonnen toen we een bezoek brachten aan een kantoormeubelen bedrijf in Sneek. We vonden daar twee ruime hoek bureaus en een roldeurkast. Beiden zijn bestemd voor onze computer/werk kamer. Twee dagen later werd het hele spul afgeleverd tot in de werk kamer boven en ook nog geïnstalleerd. We hebben nu tenminste twee zeer stevige en ruime werkplekken en een plek voor de computers en administratie.

Kwamen we op internet toch een mooi design kapstok tegen van stevig staal. Kunnen we eindelijk van het tijdelijke kledingrek op wieltjes af en is de hal meteen een stuk overzichtelijker. Was een weekje wachten op de levering maar inmiddels hangt het hele spul.
Van dezelfde leverancier kochten we ook enkele mooie deurstoppers voor de buitendeuren achter.

Inmiddels heb ik een begin gemaakt met het op maat zagen en schilderen van de plinten op de boven verdieping. Gelukkig waren er best wel wat dagen met goed weer zodat het zagen en schilderen lekker buiten kon gebeuren.
Ik heb ook wat moed verzamelt om de 2 muren van de trapopgang te schuren voordat het fleece behang erop kan. Na het ruimen van een laag stof en het afnemen van de muren heb ik deze meteen voorzien van een voorstrijk laag.
Waarom moed verzamelen? Nu, met 2 delen van de lange ladder had ik ooit een kleine constructie bedacht zodat de ladder veilig vast kwam te staan op de traptreden. Dat is dus prima gelukt en is de volgende stap lijmen en behangen. Even een wat zonnigere dag afwachten.

Buiten de werkzaamheden in en rondom het huis hebben we ook enkele dorpsactiviteiten achter de rug.
Een muzikale avond in de sportzaal van het dorpshuis met muziekkorps, koren, een bekend Fries zang en muziek duo die een geweldig repertoire ten gehore bracht en een jongeman die mee gedaan heeft met Voicekids.
Een andere avond was een lezing georganiseerd over de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Doderer. De lezing werd gedaan door iemand die in Amsterdam destijds ook de zogenaamde "Heineken ontvoering tour" organiseerde. Een leuke lezing en daarna gezellig napraten.
Sinterklaas is ook in Bakhuizen met de boot aangekomen en wij konden mooi vanuit de achtertuin gedag zeggen tegen de goed heiligman en z'n pieten toen ze door het haventje binnen kwamen.
Een wijn proefavond met 12 wijnen en diverse soorten binnen- en buitenlandse kaas was interessant, lekker en vooral heeeeel gezellig. De volgende ochtend herinnerde ons aan de vele wijnen waarvan toch niet alles bij het proeven is uitgespuwd.
Dus waar een (MFC) dorpshûs al niet voor gebruikt kan worden.

Ik heb buurman Bertus wat geholpen met het binnenhalen van zijn boot. Ook zijn zoon had de boot in de zijhaven gelegd. Met de tractor en de kraan (beiden van hun boerderij) werden de boten uit het water getakeld en op de trailers gelegd. Een leuk klusje om mee te helpen. Het wordt stil op het water.
Op onderstaande foto is er al iets van te zien; de ijsbaan loopt al vol met water. Op 30 november was dit bijna gereed en nu maar wachten op de ijskou. Zet de schaatsen maar vast klaar.


                                           
                                                                        
Plantenbakken gevuld

Terug naar overzicht

De maand waar onder andere de langste nacht ofwel de kortste dag in valt, december 2013.
Vorige maand hebben we de trapopgang voorbewerkt voor fleece behang. Ook dit keer is het behang op deze wat moeilijker bereikbare plek er toch behoorlijk goed opgekomen. De trapleuning hadden we maar een tijdje in de logeerkamer gelegd.
De kleur die op dit behang komt is hetzelfde als alle ruimtes boven, ijswit. Er waren nog wel wat dagen met helder en zonniger weer dus toen kon ook de latex er tegenaan en is de overloop op het monteren van enkele plintjes na, helemaal klaar.

Het gasten toilet is nu eindelijk voorzien van de accessoires welke een toilet nodig heeft, dus zeep dispencer, rolhouder en haakje voor de handdoek.

De storm van begin december heeft merkbaar gemaakt dat er achter het knieschot op de verdieping hier en daar wel wat extra purschuim verwerkt kan worden. Je voelt met zo'n storm dat er toch kiertjes zijn waardoor de wind zich naar binnen perst.

Het installatiebedrijf is nog een dag aan het werk geweest om te proberen te ontdekken waar de lekstoring in de bedrading zit. Het schijnt een moeilijk te achterhalen probleem te zijn. Toch heeft deze monteur met volhardendheid en inzicht gevonden waar het probleem zat. Met behulp van foto's welke Ronald tijdens de bouw heeft gemaakt vermoedde de monteur dat het probleem in een doorboorde leiding zit en wel bij de ophanging van het expansievat van de cv ketel.
Helaas moest er een heel klein stukje muur worden opengebroken en kon de, met recht, rode draad worden losgehaald en daarin zaten inderdaad 2 beschadigingen van de bouten. De rode draad is een doorverbinding van de 3 brandmelders in huis en omdat die op 230 volt werken was de rode draad de aarding tussen metaal en het net.
Nieuwe draad getrokken, alles wat losgehaald was weer vastgezet en na ongeveer 5 uur vertrok de monteur naar de volgende klus.

Ook heb ik een nieuwe PC gekocht want de "oude" was toch alweer 9 jaar oud en met het XP besturingssysteem is het afgelopen aankomend april. Dus enkele dagen gewerkt om alle bestanden over te zetten, het programma opnieuw te installeren waar deze website mee wordt gemaakt en nog vele andere programma's.

Erg veel klussen hebben we niet gedaan maar er waren diverse gelegenheden waar we naar toe zijn geweest. We hebben ook weer een december storm achter de rug waarbij geen problemen zijn geweest aan en rondom het huis, gelukkig maar.
In Makkum was in het begin van de maand een kerstmarkt met aansluitend een vuurwerkshow in de haven. We stonden wat op de wind boven aan de dijk maar het vuurwerk was mooi en de rook ging over het water de andere kant op.
In Bakhuizen was een gezellige avond op het pleintje voor de Spar, rondom de grote Kerstboom. Live muziek, een kleine stal met 2 kalfjes, enkele houtkacheltjes, gezellige stands en lekkers om te proeven.
Als laatste dag van 2013 begon de jeugd met het traditionele carbid schieten. 10 melkbussen op een rij en reken maar dat de knallen hard zijn. Maar het kan nog groter en harder. Volgens mij zijn het enigszins omgebouwde oude olietanks en als die schietklaar zijn gemaakt dan duurt het ongeveer 10 minuten voordat kan worden afgevuurd. Dit gaat op afstand met een electronische ontsteking. En de knal......ooooeeeerend hard!!


                                                                   
                                                                         
Een goed en gezond 2014

Terug naar overzicht

Het is alweer even geleden dat we een update hebben gemaakt maar hopen dat jullie goed begonnen zijn in januari 2014
Onze eerste jaarwisseling in Bakhuizen is voor ons en het dorp rustig verlopen. Gezellige begin uurtjes bij onze overburen.

Op 8 januari stond de service afdeling van ons bouwbedrijf al vroeg voor de deur. Ik had gevraagd of het ze eens wilde kijken naar een boeideel van de dakkapel. Bij hun inspectie bleek dat de kopse kant was ge-delamineerd. Dit werd een week later keurig onder garantie weer vervangen.

Een buitenlamp uitzoeken is niet zo gemakkelijk. We hebben toch één mooie gevonden en die hangt nu keurig naast de voordeur. Als het naambordje en/of huisnummer klaar is komt dat er onder te hangen. Zijn we in het donker ook weer te vinden.
Ook is onze garage wat groter geworden...... De fotopagina geeft wel aan waar het verschil door is ontstaan.
In de garderobekast is nu een in 4 delen richtbare en dimbare lamparmatuur gemonteerd zodat alles goed is terug te vinden.
Eind januari werden dan eindelijk de door ons bestelde fauteuils bezorgd. De huiskamer ziet er daarom ook weer anders uit. De relax tuinstoelen staan dus nu waar ze thuis horen...buiten op het terras.
De werkkamer is nu voor mij ook voorzien van een heel goede en ergonomisch verstelbare bureaustoel.

Februari 2014 was een maand met maar enkele kleine, meestal onzichtbare klusjes.
Alvast een bevestiging gemaakt voor een buiten elektrapaal met 4 aansluitingen. Nu nog een kwestie van de bedrading aansluiten en testen.
De tuin heeft kalk en bemesting gehad dus nu maar hopen dat het gras er weer wat groener komt uit te zien.
Het mes van de grasmachine geslepen zodat de eerste maaibeurt netjes verloopt over enige weken.

Maart 2014
De bestelling voor enkele rolgordijnen is nog steeds niet de deur uit omdat we er nog niet helemaal uit zijn.
Met het bestellen van ons huisnummer ook meteen een vlaggenstokhouder, vlaggenstok en vlag gekocht en gemonteerd.
Wat later is ook ons huisnummer in RVS binnengekomen en heeft zoals eerder gezegd een mooie plek onder de buitenlamp naast de voordeur.

De afgelopen 3 maanden hebben we gezellige visites gehad of andere leuke dingen gedaan.
Al op 3 januari waren onze vroegere buurtjes Paul en Patricia een dag op bezoek. De omgeving wat bekeken, bij gekletst en het was al snel weer laat. Zeer gezellige dag.
Enkele weken later kwam een ex collegaatje van Lenie met haar man op bezoek. Die waren hier in juli 2011 ook een keer een dagje maar toen was er rondom het huis nog blubber.
We hadden in februari een lezing van een officier van justitie in het dorpshuis. Gezellig druk, mooi verteld en na afloop nog een tijd met een groepje mensen een biertje gedronken.
Schoonzus Conja was er een dag en heeft met Lenie gezellig gewinkeld in Workum en Balk.
De vogelwacht hield een informatieve avond met een prachtige presentatie van hetgeen in de natuur in Zuidwest Friesland is te zien.
Zwager Leo en schoonzus Janine zijn ook een dag geweest.

De volgende update zal waarschijnlijk ook weer over 3 maanden zijn. Tot dan.
                                                                  
                                                                                
RVS huisnummer mooi zichtbaar

Terug naar overzicht

En zo zitten we eigenlijk midden in de kalender zomer, juli 2014 alweer. We hebben in Nederland een best voorjaar achter de rug met lekkere temperaturen.
Afgelopen maanden een aantal feestjes van familie en vrienden gehad. Was allemaal reuze gezellig. De nieuwe auto heeft er dus wat kilometers bij gekregen.

April 2014

De bestelling voor de rolgordijnen is de deur uit en een week later kwam het hele pakket binnen. De zon heeft nu in de keuken, zijraam en garage geen vrij spel meer.
De dakkapellen hebben identieke verduisteringsrolgordijnen wat met name prettig is op de logeerkamer natuurlijk.
Ook het bestelde hout voor de schutting is gebracht en dus een pittige klus om de hardhouten palen voor te bewerken, gaten te boren, palen te slaan, hoogte en waterpas in de gaten houden.
De schuttingdelen zelf moeten allemaal stuk voor stuk op maat worden gezaagd met een schuin verloop aan de onderzijde. Per plank gaan er 6 schroeven in en ik heb er 1000 liggen wat net aan voldoende zal zijn.
Afijn, de klus is te volgen op de foto pagina.
De hele opbouw heeft ongeveer 3 weken geduurd, met een slecht weer pauze van enkele dagen, maar nu staat er een mooie schutting van 16 meter lang en variërend in diverse hoogtes, aflopend richting de waterkant.
We kunnen nu ook heerlijk vrij zitten op ons terras maar ook geeft de schutting enige windbeschutting als de wind uit noord/noordwest komt.

Mei 2014

Een maand waarin we voorbereidingen treffen voor onze vakantie naar......Canada. De oom van Lenie is nu nog in staat om ons over de vloer te hebben voor een tijdje want de leeftijd van 91 jaar gaat absoluut een rol spelen. Misschien is het onze laatste keer dat we gaan.
Dus de kleine klusjes gaan wel gewoon door maar alles klaar zetten en denken aan....wat we nodig hebben heeft wel voorrang.
Op 3 juni hopen we weer voet op Nederlandse bodem te zetten.

Juni 2014

En inderdaad stonden we op 3 juni weer op Schiphol, opgewacht door zus/schoonzus Conja en nicht(je) Kristine. Ons verblijf bij de oom van Lenie was prima en ik (Henk) heb enkele klussen gedaan aan en rondom het huis.

In en rondom ons huis is verder niet veel meer verandert. Natuurlijk zijn er allerhande klusjes maar dat hoort bij elk huishouden. Dus veel nieuwe foto's zijn er ook niet gemaakt.
Tja, en dan wordt het ook wel wat moeilijker om nieuwe updates te maken.
Daarom zullen wij vanaf deze juni 2014 update de aanvullingen minder frequent gaan geven maar wel zodra er een goede aanleiding voor is.
Wel hebben we een paar mooie tuinlampen op Marktplaats gevonden en er staan inmiddels 2 aan het water.

Vanaf onze fantastische locatie in het mooie Gaasterland wensen wij jullie allemaal een heel mooie en warme zomer.
Tot een volgende keer.

                                                           

Terug naar overzicht

Juli 2014 

Wij hopen dat iedereen heeft kunnen genieten van de mooie juli maand, Wat een fantastisch weer hadden we.Voor ons was het vooral genieten op het terras maar natuurlijk waren er weer leuke dingen te beleven in Friesland.
Inmiddels hebben we al meer dan 10.000 bezoekers op onze website gehad, een heel leuk feit!

In Laaksum (het kleinste vissershaventje van Europa) hier vlakbij, was de jaarlijkse nacht van Laaksum. Diverse antieke visserschepen uit Urk komen naar Laaksum. Het shantikoor uit Bakhuizen zong vele zeemansliedjes, met humor, en de Urkers bakten verse schol.
Gewoon gezellig dus.

Lenie vierde haar verjaardag op de dag zelf en haar zussen en zwagers waren toevallig vrij.
Die kwamen dus en Lenie’s moeder kon daarom mooi meerijden. We hebben een gezellige middag en avond gehad met redelijk weer.
Dezelfde week werd het feestje ‘s avonds nog eens over gedaan voor de buren en als verrassing voor Lenie was ook Ronald aanwezig, maar dan wel al ’s morgens met koffietijd.

Augustus 2014

Deze maand wonen Lenie en ik nu precies één jaar in Friesland. Nog steeds een heerlijk gevoel en ook voor Lenie begint het nu meer en meer te wennen.
Er is wat water gevallen deze maand en sommige dagen waren gewoon zeer koel te noemen. Dat valt dan wel weer wat tegen.
Maar we hebben toch weer diverse dingen gedaan zoals een duo plisse verduisteringsgordijn/hor voor de logeerkamer monteren. Logés hebben nu ook voor het dakraam een verduistering maar kunnen ook kiezen voor bijvoorbeeld 80% verduistering en 20% hor.

Omdat we al een tijd op zoek waren naar een mooie en massieve blanken eikenhouten tafel kwam ik er opeens één tegen in een winkel in Leeuwarden. Het bleek een schot in de roos, donderdags bekeken en besteld en zaterdags geleverd.
We gingen nog naar een andere woonboulevard en vonden bij “onze” keukenleverancier de led verlichting voor onder de keukenkastjes. Lang gezocht en daar hingen ze zomaar. Meteen besteld en 2 dagen later werd het pakketje keurig afgeleverd.
De armaturen zijn ongeveer 2 centimeter dik en zijn dimbaar. Leuk klusje en het effect is zowel praktisch als gezellig.

Een gezellige happening was weer de visserijdagen van Stavoren.
Die zaterdag dat wij gingen was het nu net stormachtig weer en een beetje fris. Toch was het gezellig druk en….zijn we mee wezen varen met een Lemsteraak, een zogenaamde vissersaak.
Net buiten de haven op vol zeil en met een straffe windkracht 6 was het best rumoerig en door het buiswater wat nat. Maar wat hebben we genoten van die tocht. Het schip heeft de naam “de brandende liefde”.

Een oom en tante van Lenie met 2 van hun dochters waren op vakantie in Drente en Friesland en hebben ons met een bezoek vereerd. In het echt is het altijd anders dan het zien van foto’s op een website.
We hadden een gezellige middag en omdat ik de nieuwe voorband van de motor wat moest inrijden, heb ik hun begeleid met een route tussendoor tot aan Jirnsum.

Omdat we hier heel goed zicht hebben op weersveranderingen heb ik enkele foto’s gemaakt van naderend slecht weer en heel toevallig kon ik op het IJsselmeer een waterhoos vastleggen.

September 2014 

Wij hadden voor de raampartijen van de openslaande deuren rolgordijnen besteld. Deze werden op 2 september bezorgd en dus meteen maar bevestigen.
Nu heeft de zon geen vrij spel meer en straks met lager staande zon kunnen we de rolgordijnen genoeg laten zakken en toch vrij naar de horizon kunnen kijken.

Enkele dagen later vertrokken Lenie en ik op de motor naar Sauerland om met onze motorvriendengroep daar een week lang te kunnen genieten van de mooi natuur tijdens de dagelijkse ritten. Met 20 personen, 11 motoren en prima weer was het een zeer gezellige week. Met heen- en terugreis schreef ik 1330 kilometer bij op de teller. Het hadden er eigenlijk 500 meer kunnen zijn maar we hebben 2 dagen met enkele anderen besteed om bijvoorbeeld met een kabelbaan naar een bergtop te gaan en een dagje met de trein naar een stadje Korbach.

Ronald is een dag op werkbezoek geweest om te helpen met het aansluiten en schakelen van de stroomvoorziening in de tuin. De stopcontacten worden nu geschakeld middels schakelaars in de meterkast en de tuinlampen worden nu geregeld met ons domotica systeem. Uiteindelijk was het nog een heel klusje maar is alles prima voor elkaar gekomen.

De nationale burendag werd door onze buurtvereniging actief georganiseerd. Vanaf 09.30 ’s morgens tot 22.00 uur ’s avonds zijn we bezig geweest. Als eerste met enkele mensen de partytent opgezet, daarna gezellig met een groep buren koffie drinken en daarna aan de slag met 4 grote plantenbakken. De 107 meter steigerplanken waren al door een buurtbewoner op maat gezaagd en hebben we er met z’n allen 4 mooie en grote plantenbakken van gemaakt. Deze sieren nu de toegang tot onze kleine nieuwbouw wijk. Het Oranjefonds heeft onze plannen en activiteiten goedgekeurd en betaalde al het materiaal voor deze plantenbakken.
De middag en avond werd afgesloten met een heerlijke BBQ met uiteraard de BBQ en vlees van onze “eigen” dorps slager.

Oktober 2014

Het is alweer herfst ofschoon het weer nog nazomers aandoet.
Na levering van onze eettafel hebben we in Wolvega 6 eettafel fauteuils uitgezocht en besteld.
Jammer genoeg is de levering vertraagd tot in week 45 maar nu staan ze er dan toch eindelijk.

We hebben in het dorpshuis een lezing gevolgd over Friese Hindes (Friese Paarden) en een uitgebreide uitleg over vroegere kleding.
Daarna werd het weer erg gezellig in de bar van het dorpshuis.

De bonte avond waarin bijna alle buurtverenigingen aan mee deden was een gezellige boel. Na de competitieachtige spel elementen waarmee onze buurtvereniging een 7e plaats behaalde, werd het met leuke muziek van een beroemd Fries duo nog gezelliger.

November 2014

Van nazomer is geen sprake meer. Het is een flink stuk kouder geworden en met de wintertijd alweer een uurtje vroeger donker.
Ik ben afgelopen maanden veel aan het helpen geweest met het opbouwen van een nieuwe kleinvee stal bij de zoon van één van de buren.
Is geheel vrijwillig en voel me soms net een bouwvakker. Ook een lelijke val met een ladder maakte duidelijk dat het beroep van bouwvakker niet ongevaarlijk is. Gelukkig kon ik een week later weer “aan het werk”.

In Oudemirdum was een “schurentocht” georganiseerd. Een weg van ongeveer 2,5 kilometer met diverse boerderijen waarbij duizenden theelichtjes in potjes, de route markeerde.
De boerderijen waren mooi uitgelicht en in alle schuren was wel wat te doen, te zien en te proeven. Een geweldig leuke en gezellige route in het stikke donker.
De 2,5 km route kon je lopend doen maar je kon ook met een huifkar of treintje een stukje meerijden.
Jammer genoeg is dit niet een jaarlijks weerkerend evenement dus waren we blij het meegemaakt te hebben.

Ook hadden we weer een wijn en kaas proefavond in ons dorpshuis. Net als vorig jaar vele wijnen en diverse soorten binnen- en buitenlandse kazen. Het was een gezellige avond.

Sinterklaas en enkele Pieten kwamen ook dit jaar weer met de boot langs de tuin, de haven in. Ze werden opgewacht door vele kinderen, ouders en het muziek korps.
De maand november sluiten we af met een stuk kouder weertype dan voorheen en begint het water de ijsbaan langzaam te vullen. We wachten af ….

December 2014

Deze maand brengt weinig verandering in en rondom het huis. Het enige wat ik heb gemaakt is een vlondertje achter het knieschot aan de voorkant. Dan kunnen we makkelijk wat plastic opbergcontainers verbergen en verrijden.
Tevens is er een extra schuifdeurkast bij gekomen op de overloop. Hebben we wat meer capaciteit voor hangende kledingstukken.

Op 9 december stond er een vliesdun laagje ijs op de haven en de ijsbaan.  Wie weet wat de komende maanden nog aan vrieskou gaat brengen. 

Dit was dan de laatste update van het jaar 2014. De foto pagina is natuurlijk ook aangepast.

Wij wensen jullie allemaal fijne feestdagen, een leuk en veilig uiteinde en natuurlijk een gezond en goed 2015.

 

                                                                           

 Terug naar overzicht

Januari 2015

Een nieuw jaar, nieuwe uitdagingen, nieuwe kansen en veranderingen.
We zijn met goed weer en een aantal carbidbussen het jaar 2014 uitgeknald.
Het nieuwe jaar begon alweer gezellig bij Bertus en Vroni en een hoop familie. Om 03.30 liepen we naar ons huis aan de overkant, het feestje was mooi afgelopen.

Het vriesweer wil niet echt komen, de ijsbaan ligt er nat bij. Met de stormweek kon daar eigenlijk best gesurfd worden.
De haven werd door de storm weer aardig leeg gezogen en hingen sommige bootjes strak in de touwen, aan het begin van Beurtskipper was er een meter bodem zichtbaar.
Enkele kleine klusjes hebben we gedaan, onzichtbaar voor anderen, zelfs voor een fotocamera.
Maar goed grieperig zijn we wel geweest en ruim twee weken weinig fut gehad om wat te doen.
We hebben 2 uplighters/leeslampen gekocht, led verlichting, welke gedimd kan worden. Nu kunnen we heel wat beter lezen.

Februari 2015 

Deze maand begon met een crematie plechtigheid in Nieuw Vennep van een oud collegaatje van Lenie. We hebben die dag tevens familie- en vrienden bezoekjes in de buurt gedaan.
Ik heb onder het huis een groot blok “piepschuim” gelegd en daarop liggen nu de reserve dakpannen. Lekker uit het zicht en droog. Naast de garage is de doorgang daarmee ook (eindelijk) opgeruimd.

Maart 2015

Voor je het weet is het voorjaar in volle gang. Ik ben daarom kortgeleden begonnen met het opsporen van de elektrakabel in de voortuin. Na 2 onfortuinlijke gaten graven dan toch eindelijk de kabel terug gevonden, liep mooi onder één van de Amsterdammertjes door.
Je kunt wat kwijt zijn.
Inmiddels een waterdichte gietmof gemonteerd met een aftakking voor een dubbel stopcontact in de voortuin. Een grondpaal met spatwaterdichte lasdoos en het dubbele stopcontact heb ik lekker binnen in de warme garage in elkaar gezet en daarna naast het tuinpad geplaatst.
In de meterkast de spaghetti van draden verdeeld in 2 lasdozen en het enige wat overblijft is een officiële aansluiting vanuit de groepenkast met een extra zekering/aardlekschakelaar.
Ook heb ik een dikwandige kunststof buis de grond ingeboord naast de elektra. In deze buis past precies de paal met verlichting van buurt- en dorpsfeest.

Onze voortuin(en) zijn nog behoorlijk kaal en daar hebben we enige verandering in aangebracht. Enkele vaste planten/struiken aan de voorkant van de tuin is het begin.

Een los gelaten afdekking onder de nokvorsten is door de service afdeling van onze bouwer weer goed vastgezet.
Daarna met een bak koffie heerlijk in het zonnetje gezeten met de mannen.
De laatste dag van maart hadden we een beste storm, windkracht 9 hier in Gaasterland, dus was deze klus precies op tijd geklaard. 

April 2015 

We hebben Douglas hout opgehaald om daar 3 mooie plantenbakken van te maken. Deze komen ergens op de oprit te staan. Het hout is te zwaar om een dergelijke plantenbak te versjouwen dus heb ik de bakken in delen opgebouwd en kan ik ze op de plek van bestemming verder afmonteren.
De binnenkant voorzien van een impregnerende laag en 1 bak voorzien van elektra. Daar zal nog eens een lampje op gemonteerd worden.
Inmiddels zijn de plantenbakken leuk gevuld en zijn het echte eye catchers geworden. 

In de slaapkamer hebben we plissé raambedekking gemonteerd en kan het rolluik overdag lekker omhoog. Staat binnen en buiten stukken leuker.
Toevallig kwam van de week de plissé hordeur voor de huiskamer ook binnen en deze heb ik maar meteen gemonteerd.

Laat het warme weer maar komen, beestjes blijven dan wel buiten.

Mei 2015

De BBQ is alweer diverse keren gebruikt en we hebben regelmatig heerlijk buiten gezeten.
Wat staat er deze maand te gebeuren? Ik ga er wat anders uit zien, de badkamer gaat er anders uit zien maar de uitleg komt even verderop wel weer.
We hebben met Ina en Peter een dagje getoerd door Zuidwest Friesland dus de motor is weer in de running geweest.

Inmiddels is onze bestelling binnengekomen en hebben we dat met een geleende aanhanger opgehaald. Tja, het zal wel te groot zijn geweest voor de kofferbak?
Inderdaad, een wastafel meubel, spiegelkast en hoge kast en divers accessoires.
De klus begint met het demonteren van wastafel, planchet en spiegel. Extra draad gemonteerd vanuit de wanddoos voor een eventueel stopcontact in de spiegelkast.
Tot zover een redelijk makkelijke klus.

Het uitmeten met laserwaterpas en 4x na meten is ook om te doen. Toen ik bepaald had waar de gaten moesten komen de nieuwe boormachine en gloednieuwe betonboortje ter hand genomen en gaan……dus niet.
De tegels zijn zo verschrikkelijk hard dat ik er niet doorheen kwam. Een speciale glasboor opgehaald maar met het 3e gat  brak mooi de kop af in de muur. Dus toen dat probleem was opgelost eindelijk beugels monteren en wastafel meubel ophangen.
Afijn, uitdagingen voor afvoer en aansluiten van de nieuwe kraan waren volop aanwezig.
Nu nog maar 8 gaten te gaan…dus toch een lastigere klus dan gedacht.
Met weer een nieuwe scherpe betonboor gingen de volgende 4 gaten een stukje makkelijker.
De spiegelkast hangt. Een stopcontact bevestigd net erboven en extra draden alvast achter de kast voor een extra stopcontact.
De led verlichting uitgemeten, geplaatst en aangesloten.
De laatste klus is de lange hangkast, dus moesten er weer 4 gaten worden geboord. Dit ging weer wat minder makkelijk maar uiteindelijk hangt ook deze kast naar tevredenheid.
Een leuke uitmeetklus is het precies op maat bevestigen van de handgrepen. Laserwaterpas, stukjes schilderstape en 4x nameten. Dan de gaten in de mooi gelakte fronten geboord waarna de handgrepen konden worden bevestigd.
De klus is af, enkele dagen werk waarvan het boren nog wel veel tijd genomen heeft.

De volgende klus is het waterproject in de voor- en achtertuin, onderdelen zijn besteld maar de uitvoering zal begin juni zijn.
Nu is het ook beginnen met klussen aan de feestwagen voor het dorpsfeest in juni. 

Juni 2015

Met het aanleggen van de tuin is er een Tyleen waterleiding slang onder de grond gelegd. Deze begint aan de waterkant en eindigt in de voortuin.
Ik had een sproeier plan al klaar liggen dus het is een kwestie van de Tyleen slang opgraven en verbindingen maken.
De 2 sproeiers en een waterslot in de voortuin waren redelijk snel aangelegd.
In de achtertuin wel veel meer graafwerk omdat er een aftakking moest worden gemaakt langs de schutting. Is toch even 10 meter graven. Ook daar zijn nu de sproeiers aangesloten en was aan het eind van de dag de 10 meter lange geul weer dicht.
Daarna in het andere tuindeel nog een geultje van 2 meter en was de boel aangesloten en weer dicht in 2 uurtjes.

De laatste fase is het definitief aansluiten van de pomp. Daarvoor moet nog wel weer een stukje leiding ingegraven worden en moet de elektra leiding worden bloot gelegd voor een aftakking naar een te monteren stopcontact.
Mooi klusje in de dagen na de tropische hitte van 5 juni.

De elektra is met een gietmof waterdicht aangesloten en een kast voor de pomp is klaar.
Voorlopig kan de pomp aan en uit gezet worden met een schakelaar in de meterkast. Met een speciale aansluiting zal dit binnen niet al te lange tijd met een afstandbediening gedaan worden, al of niet ingesteld met een timer. Mogelijk dat nog enkele sproeikopjes worden aangepast aan een grotere reikwijdte. Voorlopig is het achterover leunen en de voor- en achtertuin worden rijkelijk voorzien van water. 

Het dorpsfeest gaat deze week beginnen, de feestkar is nagenoeg klaar, de feestpalen van onze buurt geplaatst, vlaggetjes en versiering zitten er in, de optocht is vrijdagavond en zaterdagochtend en tussendoor zijn er allerhande leuke dingen te doen.

De langste dag…..zou het nog een beetje zomer worden?
Nog geen echte zomer maar de feestweek is weer afgesloten, de optocht in een beste regenbui, alles weer opgeruimd en de eigen klusjes zijn nu weer aan de beurt. 

We hebben 3 leuke lampen besteld waarvan er 1 op een plantenbak op de oprit komt en 2 aan de muur boven de grote garage deur.
De bedrading in de garage is niet al te moeilijk en die van de plantenbak lag al helemaal bedrijfsklaar.
De domotica voor huis en tuin begint hier grotere vormen aan te nemen. Met 1 afstandsbediening worden bijna alle verlichting binnen en buiten automatisch geregeld.
De lampjes boven de garage en aan de plantenbak zijn gemonteerd en in bedrijf. Het geeft een mooie uitstraling, temeer de armaturen niet dikker zijn dan 3 centimeter! 

De eerste week van juli tropische temperaturen. Een heel fijne zomer allemaal!

                                      

 Terug naar overzicht

 

Juli 2015

Wat hadden we een tropische start van deze maand. Pfoeee 30 graden en hoger.
Ik heb op een online veiling een mooie BBQ gescoord. Nadat deze werd thuis bezorgd was het enkele uurtjes knutselen om alles op de juiste manier en goed in elkaar te zetten.
Moest nog wel een nieuwe slang, druk regelaar en aansluiting hebben maar dat kocht ik hier in de Nauticshop.
Dus ’s avonds de nieuwe BBQ getest en dat ging prima. De oude BBQ was inmiddels 13 jaar oud en werd inwendig steeds slechter. Alles zoveel mogelijk gedemonteerd en de volgende dag ingeleverd bij de oud ijzer handel. Leverde die oude BBQ toch nog wat op.

Op dezelfde veiling kocht ik ook een tuinhaardje. Deze werd een weekje later afgeleverd en ’s avonds, ondanks het goede weer, toch lekker aangestoken. Onder de parasol en met haardje scheelde dat toch zeker 3 graden. Ouderwets genieten dus weer.
De BBQ verder getest met low en slow cooking. Enkele spareribs op het rek links en de branders rechts heel laag aan. Wat rookhout erbij en 3 ½ uur later hadden we heerlijk sappige en malse ribs. Een heel leuke ervaring waar ik nog wel een keer verder mee ga.

Voor de verjaardag van Lenie hebben we als cadeau een nieuwe foto camera gekocht want de oude had het na vele jaren begeven.
Dus komen de foto’s weer in mooiere helderheid op de website. Maar natuurlijk ook mooier foto’s maken met andere leuke dingen.
Mooie test tijdens een vaartochtje met onze buren verderop. Heerlijk weer, hapje, drankje, wat willen we nog meer.

Aan het eind van de maand hadden we een ongekende zomerstorm. Gelukkig hadden we van alles goed vast gezet en is er niets weggewaaid. De schutting had het wel moeilijk met die enorme rukwinden maar uiteindelijk is dat toch goed afgelopen.

Augustus 2015

De eerste augustusdag waarop we Lenie haar verjaardag hebben gevierd. Het leek erop dat het prima weer zou worden. De familieleden die zouden komen wisten niet dat we een sloep hadden gehuurd voor die dag, dus na aankomst van de laatste gasten zijn we aan boord gegaan en hebben een kleine 4 uur gevaren. Een van de neven is onderweg bewust van boord gesprongen en liet zich aan een meertouw lekker in het water voortslepen.
Terug bij huis met een smakelijke bbq en gezelligheid hebben we dit feestje afgesloten.

Om 21.15 hebben Lenie, haar moeder en ik de sloep terug gevaren, een stukje van een half uur. Heerlijk rustig weer, spiegelglad water.
We hebben van 2 buren aangeboden gekregen dat we hun boot mogen gebruiken als we willen gaan varen. Geweldig om te horen!
Inmiddels hebben we al enkele keren de boot van Bertus en Vroni gebruikt. Geweldige buren hebben we hier echt wel!!

Echte klussen hebben we voorlopig niet in het agenda staan en gaan ons dus voorbereiden op de motor vakantie naar zuid Duitsland.

September 2015

We hebben een geweldige motorweek gehad in het Zwarte woud, gezellige groep mensen, mooie ritten in de verre omgeving en 2115 km op de teller bij thuiskomst.
Wij hebben in Stavoren een bezoek gebracht aan de afsluiting van het Friese Meren project.
Diverse schepen waarop je kon meevaren, bezoek aan het gemaal en een kijkje in het meld en regelcentrum voor de sluis en bruggen van Stavoren en Warns.
Spectaculair was een vaartochtje met een supersnelle boot van de provincie, 175 PK en dan een stuk(je) op volle snelheid over het Johan Frisokanaal.

Oktober 2015

Oktober is best wel koud gestart; zou er voor de komende winter nog echt winterweer aan komen?
In en rondom het huis is er niet veel verandert. Een paar planten in de achtertuin en een weerstation bevestigd aan de garage.
We hebben wel enige oriëntatie bezoeken gebracht aan grote outdoor bedrijven om ideeën op te doen voor een blokhut met overkapping en een aluminium veranda.
Misschien dat we daar volgend jaar iets mee kunnen gaan doen.

De laatste dag van deze maand hadden we een techniekdag van onze motor groep. Gelukkig heel goed weer voor een rit van 440 km. vice versa.
Een paar liter verse olie en een nieuw filter is het enige wat ik wilde doen. Met een heerlijke BBQ rond het middaguur en een grote groep deelnemers werd oktober gezellig uitgeluid.

November 2015

Ik wilde al lange tijd heel graag een weerstation buiten waarvan je o.a. binnen kunt aflezen hoeveel het heeft geregend, hoe hard het waait en uit welke windrichting.
De buiten unit heeft een plek aan de achtermuur van de garage. 

Een rustige maand zonder klussen. De beregeningspomp losgehaald en schoon gemaakt en met perslucht het resterende water uit de ondergrondse leidingen geblazen. Ik denk dat ik de compressor even verkeerd heb opgetild want daarna was het over en uit met mijn rug.

December 2015

Na het opruimen van de beregeningspomp heb ik dus een beste blessure opgelopen in mijn rug.
Door de blessure heb ik eigenlijk niets meer kunnen doen aan leuke klusjes.
Hopelijk is dit niet van al te lange duur en zien we in 2016 wel weer verder. Plannen zijn er wel.
Wanneer ik dit schrijf is de maand december bijna voorbij. De ijsbaan ligt vanwege de voorspellingen nog maar deels onder water. Warmte records zijn gebroken maar de schijnwerpers van de ijsbaan zijn getest en zijn gereed voor het echte winterweer.

           

                     Vanuit een nog steeds groen en warm Gaasterland wensen wij iedereen een goed en gezond 2016.

 Terug naar overzicht

Januari 2016

Het nieuwe jaar is heel gezellig begonnen. Een rustige avond thuis en na 00.00 uur naar Vroni en Bertus waar het huis al vol zat met familieleden. Om 03.30 zijn we weer naar de overkant, ons eigen huis, gelopen.De dag erna ontzettend rustig aan gedaan, buiten in het zonnetje gezeten met koffie en een kruidenbitter, haardje aan en pas de volgende dag de familie en vrienden in het westen bezocht met de nieuwjaarswensen.
Deze week voor een MRI scan naar het ziekenhuis geweest.Wel met een pilletje want dat apparaat is veel te benauwd voor mij.
Afijn, alles is goed gegaan en de uitslag was duidelijk maar niet ernstig. Gelukkig is het winter en kan ik me rustig houden.

Februari 2016

We hebben een grote zgn. zweef parasol gekocht met een granieten voet van 90 kg en verrijdbaar.Deze werd gelukkig bezorgd want behalve het totaal gewicht is het ook aan de maat en dat past echt niet in onze auto.Na het bestellen van de parasol reden we even door naar Voorthuizen waar Ronald en Yvonne een chalet gaan laten bouwen. Het plekje ligt klaar en wordt binnenkort bouwrijp gemaakt.
We hebben ook een bezoek gebracht aan de nieuwe vakantiewoning van Hans en Rita in Otterlo. Dat is erg mooi geworden en we hebben een gezellige middag gehad met afsluitend een heerlijk etentje in de buurt.

 Maart 2016

Maart roert zijn staart is een gezegde en dat klopte wel. Veel winterse buien in het eerste deel van de maand.
Onze bouwer kwam op ons verzoek enkele service punten oplossen. De tuindeuren zijn afgesteld en voorzien van extra tochtafdichting, wat extra afdichting achter het knieschot, enkele dakpannen checken en onder de vloer, in de natte kruipruimte dus, controleren van de rioolpijp van onze badkamer. Daar is in de vloerdoorvoer wat extra purschuim gespoten.
Kortom, een geweldige service weer van Selekthuis.

Ook het gras voor de eerste keer gemaaid en het gazon met de nieuwe verticuteermachine behandeld. Wat kwam daar een dooie boel naar boven. Het was dus hard nodig. Gelukkig kon ik in de container van buren een berg kwijt en van een andere buur de hele container gevuld...ze zijn een tijdje op vakantie. Enkele dagen daarna een beste zuidwesterstorm. Gelukkig geen problemen ondervonden. 

En het is er toch van gekomen….een mooie nieuwe fiets gekocht. Een Batavus met lage instap, verende voorvork, verende zadelpen etc.
Nu nog wat mooi fietsweer erbij.

 April 2016

Met de nieuwe verticuteermachine het 2e  deel van het gazon gedaan en na het harken was mijn rug weer van slag. Heb bijna 2 weken last gehad. Het prikken van dit gedeelte van het gazon heb ik met de opvangbak gedaan want harken laat ik maar even achterwege. Het was een goede oplossing.

We hebben al enkele mooie dagen gehad en heerlijk in de zon kunnen zitten. Nog even en we gaan echt de nieuwe parasol plaatsen op de zware voet.
April deed echt wel wat “ie” wil. Tjonge, wat hadden we een koud einde van deze maand.
De parasol is wel gemonteerd maar het gebruik ervan laat nog even op zich wachten.

 Mei 2016

We hebben diverse keren de nieuwe fiets uitgeprobeerd en dat ging prima.De mooie dagen hebben we heerlijk in de zon gezeten en uiteraard de nieuwe parasol op diverse manieren uitgetest. We zijn er zeer happy mee.
Lenie heeft enkele zaterdagen diverse oud-collega’s op bezoek gehad. Voor Lenie weer een gezellig weerzien maar ze waren er van overtuigd dat Lenie beter af is met het huidige vrije leven.
Jammer genoeg zijn de laatste 2 weken van mei nogal koud verlopen. De Elfstedentocht voor motoren hebben we met een dikke jas gadegeslagen. De route ging dit jaar weer door ons dorp. Gezellig onder het partydak van de boerderij gezeten met koffie en later kwam er toch koud bier. Lekker maar het had 15 graden warmer mogen zijn.

We zijn een weekend op bezoek geweest bij motorvrienden in België. Die gaven een tuinfeest voor onze groep motorrijders. Gelukkig was het die dag warm en droog. In de avond kwamen wel wat buien opzetten maar toen waren alle gasten weer huiswaarts, behalve wij want wij bleven heerlijk logeren. 

De maand weer voorbij, op naar de langste dag en hopelijk op echt zomerweer.
Veel klussen hebben we niet gedaan maar in juni wil ik toch de dakkapellen gaan schilderen. Verf is besteld.

Juni 2016

Ik ben zeker begonnen met schilderen maar dan alle raam- en deurkozijnen van de begane grond.Deze waren 5 jaar geleden voor het eerst geschilderd en waren bijna weer toe aan een nieuwe verflaag. Schilderwerk op een keukentrapje en het resultaat is weer prachtig. De boeidelen van de goten zijn inmiddels ook klaar.
Maar nu de dakkapellen nog. Dat wordt weer ladderwerk maar het moet gewoon gebeuren. Dus met een week goed weer in het vooruitzicht is dat de grote klus.

De langste dag is voorbij geslopen met binnen zitten want het was echt geen langste zomerdag.
De dakkapellen moeten nog even wachten.

Terug naar overzicht

Juli 2016

Het echte zomergevoel wil nog niet beginnen.
Vanwege de gezondheidstoestand van Lenie’s moeder rijden we veel richting het hospice in Naaldwijk.
Tussendoor blijven we bezig met de dagelijkse dingen.
Zo ook het schilderwerk aan de dakkapellen. De ladder in uiterste stand uitgeschoven tegen de dakpannen gelegd en de klus kan beginnen.
Lastig werken als je met een verfbakje en roller aan de gang gaat en je jezelf ook nog wel vast wil houden.
Dus dat bakje naast het blik verf bovenop de dakkapel en dan maar een keer of wat treedje op en treedje af. 

De ladder is een tijdje opgeborgen omdat Lenie’s moeder na een relatief kort ziekbed is overleden en er nu natuurlijk andere dingen spelen.
De uitvaart is een emotionele dag geweest. Kerkdienst en een lange rit naar de begraafplaats in Hardenberg en de condoleances van heel veel belangstellenden. 

Tja, toch weer mooi weer en inmiddels de ladder wederom tegen de dakpannen. Tijd om het laatste stuk toch nog af te maken.
Ik ben best tevreden met het resultaat. Lenie’s moeder was trots op ons huis en mooie stek.
Het schilderwerk maakt het net weer even wat mooier maar daar heeft ze niets meer van kunnen zien. Jammer.

Augustus 2016

We hebben nog wel wat gevaren. Een keer met z’n 4en met de sloep van Arnold en Marjan, meegevaren met de zeilboot van Gert en Janny maar dat was het dan wel op de spaarzame betere zomerdagen.

De verjaardag van Lenie is wel gevierd met de zussen van Lenie, echtgenotes en diverse neven en nichten met of zonder aanhang.
De dag erna kwamen Ronald en Yvonne, dag later varen met de zeilboot dus, dag erna bezoek van Gert en Janny ivm het mindere weer voor een oversteek van het IJsselmeer, zaterdags enkele buren op visite dus die verjaardag heeft vele hoogtepunten gekend. 

Nu kijken we maar weer uit naar het echte zomerweer en dat kwam.
Temperaturen van 30 graden en verbleven we erg veel buiten maar natuurlijk diverse keren met de boot weg geweest. Heeeeeerlijk.
 

September 2016

Zo, dat was wel even een afsluiting van het zomertje 2016. Werden we uiteindelijk op heel mooi weer getrakteerd.
Het laatste deel van de schilderklus is ook gedaan. De onderkant van de goten rondom.
Ik denk dat we de komende 5 jaar weer klaar zijn. De lege verfblikken, gebruikte kwasten, restanten kwastenreiniger etc naar de KCA gebracht dus dat ruimt ook meten weer op.
Ook de boot is weer diverse keren gebruikt maar het mooiste weer zullen we nu wel hebben gehad. Terugkijkend hebben we in uren bekeken toch mooi enkele dagen op het water doorgebracht.

De burendag van onze buurt is met heel mooi weer een gezellig evenement geweest en een mooie afsluiting van de zomer.

Oktober 2016

Het is een mooi herfst begin, volop zon en gunstige wind voor ons. Terrasweer is dat dus.
Zo langzamerhand een beetje voorbereiden op echt herfstweer dus de tuin bemest en misschien nog een keer maaien. Wat onkruid schoffelen, parasol maar om de hoek geparkeerd en de reserve tuintafel met stoelen tegen de schutting gezet.
Met de auto een rondje achterhoek gedaan maar dat was meer om wat boodschappen te doen over de grens in Duitsland.
Mooie rit binnendoor en leuk geshopt bij de Oosterburen. 

Inmiddels is de tuin wel weer winterklaar en is de beregeningspomp afgekoppeld en binnen gezet. De bosachtige omgeving verandert wel heel mooi van kleur en de mooie zonsondergangen en mistvelden achter het huis worden vaak op de foto gezet. Te mooi om niet naar te kijken. 

November 2016

Deze maand is voorbij gegleden zonder noemenswaardigheden. Oké, ik heb nog wat Kerstfiguren geschilderd en klaar gemaakt voor de buurtverlichting. 

December 2016

Voor je het weet is het jaar weer voorbij. Ook deze maand is een maand zonder werkzaamheden aan huis en tuin. Genoten van de dagen met prachtige avondluchten in allerlei kleuren en wachten op de echte vorst. Dan kan de schaatsbaan achter ons weer volop ingezet worden.  

Wij wensen alle lezers/lezeressen een goed en gezond 2017!

                                                       

Terug naar overzicht

Januari 2017

Deze maand bracht wel enig winter weer. Hier geen sneeuw van betekenis maar we hebben wel een tijdje vorst gehad.
Dat resulteerde in een haven met ijslaag maar belangrijker: de ijsbaan kreeg steeds dikker ijs.
Helaas een dag voordat de dooi inviel was de ijslaag dik genoeg voor schaatspret.
Gezellige drukte en de schijnwerpers aan. Een mooi gezicht weer. Van heel klein naar groot werden de rondjes gemaakt. 

Februari 2017

We hebben vanwege de behoorlijke kalkafzetting op o.a. kranen en apparaten een waterontharder gekocht. Deze is geplaatst in de meterkast en het resultaat na enkele weken is geweldig te noemen.
Vanaf  de 21e maken we pas op de plaats. Lenie heeft een operatie ondergaan vanwege een dubbele hernia. Dat zijn minstens 6 weken van een strak georganiseerd herstel.

 Maart 2017

De operatie van Lenie is goed geslaagd en de revalidatie gaat ook goed. Komende tijd nog rustig aan.
De “oude” TV heeft tijdens de revalidatie een mooi plekje aan de muur in de slaapkamer gekregen.
Het water op de “ijsbaan” wordt inmiddels (8 maart) weer afgevoerd naar de vaart dus kijken we binnenkort weer tegen het groene land aan. Voorjaar komt eraan.

April 2017

Lenie heeft geen pijn meer zoals ze dat voorheen heeft gehad. Wel duurt het nog een tijdje voor ze alles weer mag doen.
Omdat het voorjaar lijkt te worden maar eens met de verticuteer machine aan de gang gegaan.
Helaas braken alle pennen af maar vanwege garantie werd er een geheel nieuwe rol opgestuurd. 

Mei 2017

Niet veel geklust maar genieten van het voorjaar. Een neef is een dag op bezoek geweest.
Een mooie boot gespot in de haven. Hmmmmm zou hier aan de kant niet misstaan. 

Juni 2017

Onze overbuurman laat van de stal het gehele dak verwijderen en daardoor gaan de pinken voor een groot deel naar buiten toe. Dus zien we nu op de ijsbaan steeds beweging van rustig grazende dieren.

Juli 2017

Ik pas de schutting aan de noordkant aan omdat daar een overkapping gaat komen. Als de overkapping er staat kan ik niet meer bij de schutting komen. Daarom heb ik alle planken aan buurmans kant omgezet zodat de schroeven aan zijn kant zitten en mochten er een keer nieuwe delen op moeten dan kan ik dat vanuit buurmans tuin aanpakken.
Buren wilde destijds geen schutting en staat dat ding dus op onze grond en bepalen wij min of meer hoe we dat aanpakken.

De verjaardag van Lenie is rustig verlopen. De enige visite waren Conja, Arie en Jamie.
Gezellig weekend van gemaakt met z’n vijven.

 Augustus 2017

Inmiddels zijn er diverse bestellingen de deur uit voor de bouw van de overkapping.
Ik heb 6 grote tuintegels met een diamantzaag ingezaagd en uit het terras gelicht.

Op die lege plekken alvast gaten gegraven tot op ongeveer 50 centimeter.
Nadat de betonpoeren waren geleverd deze in de gaten laten glijden want tillen is met die 35 kilo toch weer even te.

’s Avonds met de laser alles uitgelijnd en de dag erna de poeren onderin het gat met snel beton vastgezet.
Daarna konden de tegels weer op hun plek maar toch moesten 3 tegels verder worden uitgezaagd. Het was een beste klus, 6 betonpoeren van 35 kilo, 6 tegels van 40 kilo en 6 zakken cement van 25 kilo. Sommige dingen heb je ook nog eens 2 of 3 keer in handen.
Nu wachten op de vrachtwagen met hout.

Van buren een straat verderop mogen we nu de sloep lenen wanneer we maar willen.
Daar hebben we met Lenie's verjaardag vanwege het weer helaas geen gebruik van kunnen maken maar in het weekend dat mijn zus Els en man Kees er waren was het schitterend voor een beste vaartocht. Een verrassing voor de visite dus.

We hebben in deze week ongeveer 14 vaaruren gemaakt in 3 tochten. Heerlijk weer zo op het water.

  

Terug naar overzicht

September 2017

Eind augustus was er dan de vrachtwagen met een berg hout. Met een vorkheftruck werd dit tot op de oprit afgeleverd. De middag maar besteed aan het verplaatsen van al dat hout naar de achtertuin.
Vrijdagochtend meteen begonnen met het maken van een grote tuintafel. De bovenkant eerst en de 2e laag daar bovenop. Dus de onderkant werd mijn werktafel tijdens de bouw van de overkapping. Mooi op 2 grote en zeer stevige schragen van de overbuurman.
Elke dag verder opbouwen nadat de grote palen op diverse plekken waren ingezaagd. Pffff, een lekker klusje door 15 cm dik hout.
Maar na veel meet en zaagwerk (na 2 weken dus) kon ik op maandag 4 september de dakbedekking verlijmen. Mooi op tijd want de dag erna was het regenachtig.

Nu de afwatering graven naar de waterkant en door de beschoeiing heen boren.
De geul van 10 meter is gereed en de afvoer pijp kon erin, door de damwand heen. Ook dit was een beste klus maar de moeite waard. De nieuwe afvoergoot langs het terras is er nu ook op aangesloten en kan de regen vanaf het terras mooi afgevoerd worden.

Oktober 2017

De verlichting aan de voorkant van de overkapping heb ik nu ook ingebouwd en aangesloten wat ’s avonds een erg leuk effect heeft.
De BBQ wordt nu natuurlijk heel wat keren meer gebruikt want in principe sta je droog en heel vaak ook uit de wind.
Maar ook hebben we regelmatig beschut gezeten met de koffie ’s morgens. Het zonnetje (als dat er is) schijnt dan in de koudere maanden lekker naar binnen.

Ook het nieuwe besturingssysteem voor de verwarming is door mij geïnstalleerd en ingeregeld. Nu kunnen alle kamers inclusief de garage individueel worden geregeld.
Behalve dat dit natuurlijk best comfortabel is heeft dat ook een gas besparing tot gevolg. Dat blijkt uit de metingen die ik daarna heb gedaan.

November en december 2017

In huis is er niet veel aan te pakken als is het dan het verder tunen van het nieuwe verwarming besturing systeem. Buitenwerk beperkt zich tot soms ramen lappen maar heel spannend is het niet.
December verloopt wat winters en er waren nogal wat feestelijkheden. Een rondje feesten van bijna 1500 kilometer, moet genoeg zijn voor deze laatste maand van 2017.

 

Deze website of door sommigen een blog genoemd, is begonnen in met de start van onze plannen in 2009 en het verloop vanaf de bouw van ons huis in de eerste maanden van 2011.
Inmiddels hebben we toch heel veel gedaan met name rondom ons huis.
We hebben ruim 13.000 bezoekers gehad wat een heel erg mooi aantal is.
Maar er verandert wel wat…..besturing systemen van de computers bijvoorbeeld en het wegvallen van het systeem waar deze website mee werd gemaakt. Met kunst en vliegwerk heb ik de site tot en met 2017 kunnen onderhouden en aanvullen.
Tevens is er natuurlijk steeds minder te vertellen over bouwwerken, uitbreidingen en andere nieuwtjes.
Ik heb daarom besloten de website niet verder meer uit te breiden maar deze blijft wel op deze plek bereikbaar zolang onze provider deze web ruimte beschikbaar blijft stellen.
Ik heb het ontzettend leuk gevonden alle belangstellenden op deze manier op de hoogte te houden, vooral oom Cor in Canada was een regelmatige bezoeker.
Iedereen bedankt voor alle jaren belangstelling en de vele reacties die er zijn geweest.

Wij wensen allen een goed en gezond 2018 en nog vele jaren daarna.


Henk en Lenie

                                   

                                                                                         Oan't Sjen !!!

 

                              Fotopagina                Video 1             Video 2                  verhuizing 2013                   
                                                                                                                                                                                                        

                              834 stuks                                                                                                                                                       
                   
Laatst toegevoegde foto's                                                                                                                                                                                                                      
                      
18 december 2017     
       

                                                       

                                                                                    De pagina is laatst aangepast op 18 december 2017

                                                 De website zal niet meer worden voorzien van een update.

 

Aantal bezoekers vanaf de start van deze site en.... Als je wil kun je hier een reactie achterlaten in het gastenboek