Wat is fretteren?

Fretteren is de meest doeltreffende en humane manier voor het verwijderen van konijnen die overlast geven en / of schade maken aan gewassen, dijken, golfterreinen etc.. Bij de normale jacht met het geweer worden er vaak konijnen aangeschoten die naderhand niet meer kunnen worden teruggevonden. Deze dieren krijgen op deze manier een pijnlijke dood te verwerken. Daarbij is het zo dat je met het geweer hooguit twee konijnen kunt schieten, en dan moet je nog snel zijn ook. Met fretteren jaag je alle konijnen uit de burcht zodat die netjes kunnen worden gevangen. Dus fretteren is erg effectief. Vaak willen ze ook wel fretteren in combinatie met een roofvogel, en in Engeland bijv. met de Lurcher (een hond). Dit is mooi om te zien maar ook weer niet effectief genoeg omdat een roofvogel of een hond maar een vluchtend konijn kan vangen. En daarbij is het zo dat de kans bestaat dat roofvogel in plaats van het konijn de fret kan vangen. Dit is wat we natuurlijk niet moeten hebben. Voor mij persoonlijk zijn mijn fretten op de eerste plaats mijn huisdieren en mijn vrienden. De jacht is voor hun een zeer welkom uitje en een prachtige kans om zich eens in de vrije natuur te kunnen voortbewegen en hun jachtinstinct te kunnen bevredigen. 

 

 

Hoe gaat het fretteren globaal in zijn werk.

De fretteur (jager) gaat als eerste het desbetreffende terrein verkennen. Dan de burcht verkennen om te bepalen hoeveel pijpen (gangen) er zijn. Deze worden allemaal secuur afgenet met speciale netjes. Dan worden er een of twee fretten in een van de pijpen losgelaten. De fret is van nature een nieuwsgierig dier en loopt dus de pijp in tot diep in de burcht. De konijnen horen en ruiken de fretten en slaan vervolgens alarm en gaan op de vlucht. Ze schieten als raketten door de burcht door de vluchtpijpen  en belanden uiteindelijk in een van de netjes die zich vervolgens netjes om de konijnen sluiten. En zo hebben we de burcht geleegd van zijn konijnen. Maar nu is het erg verstandig om het een paar maanden later het nog eens te doen, want tijdens de vlucht trappen de konijnen hun kraamkamer dicht met aarde of zand zodat hun jongen veilig zitten. En als wij dan weg zijn komen die weer te voorschijnt en gaan gewoon door met leven, eten, paren, etc. Dus hebben we weer konijnen. En daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. 

Dit is dus heel globaal hoe het fretteren in zijn werk gaat. Er zitten natuurlijk meer haken en ogen aan maar het is weinig zinvol om hier nu op in te gaan en het past ook niet in het kader van deze pagina.

Maar u weet nu in ieder geval wat fretteren ongeveer inhoud.

Home