Sambal goreng tempé (gebakken tempé)

Categories:
none

10 diepvries petehbonen (stinkbonen)
frituurvet / olie
1/2 blok tempé (200 g)
1 grote ui
1 grote teen knoflook
1 rode lombok (spaanse peper)
2 el olie
1 tl geroosterde trassi
2 salambladeren
zout
1 tl keukentamarinde (asem, potje)
4 el ketjap manis

Petehbonen laten ontdooien. In frituurpan (zonder mandje) ruim vet / olie verhitten tot 175°C. (Vet / olie is heet als erin gelegd stukje brood begint te bruisen.) Intussen tempé in smalle reepjes snijden. Tempé in ± 5 min. bruinfrituren.

Met schuimspaan tempé uit frituurpan scheppen en in kom doen. Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Lombok wassen. Halveren (en zaadjes verwijderen). Fijnsnijden. Petehbonen fijnsnijden. In koekenpan 2 el olie verhitten.

Toevoegen: ui, knoflook, lombok en petehbonen. ± 3 min. zachtjes bakken. Trassi erboven verkruimelen. Erdoor roeren: salambladeren, snufje zout en keukentamarinde. Tempé erdoor scheppen. Ketjap en 3 el water erdoor roeren. Nog ± 3 min. zachtjes verwarmen. Salambladeren verwijderen. Tempémengsel overdoen in schaal.

Contributor: Tip maart 1987
Yield: 4 personen
Preparation Time: 00:25