Kalkoen met sinaasappel en pistachevulling

Categories:
none

25 gm blanke rozijnen
50 ml sinaasappellikeur (gall and gall)
1 ui
1 friszure appel
75 gm pistachenoten
1 zakje verse rozemarijn (15 g)
100 gm boter
75 gm spekreepjes
1 zout
1 (versgemalen) zwarte peper
2 sinaasappels
1 kalkoen (ca 2,3 kg)
1 cocktailprikkers
1 keukentouw
1 braadslede
1 aluminiumfolie

Voorbereiden: Rozijnen ca. 15 minuten in likeur wellen. Ui pellen en snipperen. Appel schillen en in blokjes snijden. Pistachenoten pellen en grof hakken. Helft van rozemarijn achterhouden voor garnering. Naaldjes van rest van rozemarijntakjes rissen en rozemarijn fijnhakken.

In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Spekreepjes en ui ca. 3 minuten al omscheppend bakken. Appelblokjes toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. Pan van vuur nemen en pistachenoten, fijngehakte rozemarijn en rozijnen met weekvocht erdoor mengen. Vulling op smaak brengen met zout en peper.

Sinaasappels goed schoonboenen. Een sinaasappel uitpersen, andere sinaasappel in flinterdunne plakjes snijden. Rond nek van kalkoen met vingers velloshalen. Ruimte tussen vel en vlees vullen met plakjes sinaasappel. Binnenkant van kalkoen schoonvegen met keukenpapier. Vulling in buikholte stoppen, vel rond gat dichtVouwen en met cocktailprikkers vaststeken. Poten en vleugels van kalkoen met keukentouwopbinden. Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

Bereiden: Kalkoen in ca. 30 minuten op kamertemperatuur laten komen. Oven voorverwarmen op 180 ░C. Braadslede met boter invetten en kalkoen erin leggen. In steelpan rest van boter smelten, sinaasappelsap erdoor mengen. Kalkoen royaal met sinaasappelboter bestrijken en bestrooien met zout en peper. Braadslede losjes afdekken met aluminiumfolie. Kalkoen in ca. 2 uur in midden van oven gaar en goudbruin braden. Tussentijds regelmatig bedruipen met bakvet en sinaasappelboter. Halverwege baktijd folie verwijderen, zodat kalkoen bruin kan worden. Gaarheid controleren door met satÚpen in dikste deel ( dij) te prikken: het vleessap moet helder zijn. Kalkoen uit oven nemen en op warme serveerschaalleggen. Geheel inpakken met aluminiumfolie en vlees nog ca. 15 minuten laten rusten. Folie van kalkoen verwijderen, schaal garneren met takjes rozemarijn. Kalkoen aan tafel aansnijden. Karkas eventueel met wildschaar openknippen, zodat vulling er gemakkelijk kan worden uitgeschept. Lekker met sinaasappel-rozemarijnjus (zie blz. 39) en gepofte aardappels.

Voorbereiden ca. 45 minuten Wachttijd ca. 2 uur en 45 minuten Bereiden ca. 15 minuten Prijs p.p. Ç 4.80

Bevat per eenpersoonsportie 855 kilocalorieŰn, eiwit 70 g, vet 54 g, koolhydraten 18 g

wijncategorie 2 Concilio Pinor Grigio

TIP Een kalkoen is gauw te veel voor 4 personen. Maak van de restjes de volgende dag lekkere sandwiches ( met mosterdmayonaise, komkommer en tuinkers bijvoorbeeld) of een smeu´ge ragout.

Contributor: Allerhande 12-2002
Yield: 4 personen
Preparation Time: 03:30