Blue stilton met vijgencompote en gekonfijte vijgflinters

Categories:
none

1 stilton, blue (200 gram)
200 ml port
1 suiker (100 gram)
14 vijgen, verse
2 vijgen
100 ml water

Benodigde materialen: een pan met een dikke bodem.

Bereidingswijze Neem bij voorkeur vintage port, verse blauwe rijpe vijgen en gekonfijte osmose-vijgen. Verkruimel de blue stilton en besprenkel de kaas met de helft van de port. Laat de kaas minimaal een dag marineren.

Verwarm de suiker in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Roer voortdurend. Laat de suiker goudgeel kleuren. Neem de pan van het vuur en schenk hier geleidelijk het water bij. Let op spatten! Zet de pan terug op het vuur en voeg de rest van de port toe. Laat het geheel op een matig vuur tot een gladde saus worden. Schil de verse vijgen en snijd ze in stukken.

Voeg de verse vijgen toe aan de warme karamelsaus en laat het geheel circa 15 minuten zachtjes koken tot er een compote ontstaat.

Snijd de gekonfijte osmose-vijgen in flinterdunne repen.

Serveer de gemarineerde blue stilton op kamertemperatuur met de gekonfijte vijgen, en de vijgencompote.

Serveer de gemarineerde blue stilton met rozijnen-pijnpittenbrood.

Contributor: receptenweb.nl
Yield: 4 personen
Preparation Time: 24:35