Pasta met pestosaus (pasta al pesto)

Categories:
none

40 verse basilicumblaadjes
1 eetlepel(s) geraspte pecorino
4 eetlepel(s) gemalen verse parmezaanse kaas
1 een handvol pijnboompitten
1 beker extravergine olijfolie
1 knoflook
1 zout

de regio liguriŽ is een waar culinair paradijs. je vindt hier unieke gerechten. het is de bakermat van beroemde lasagnes sinds de tijd van boccaccio, toen rijke handelaren uit florence voor zaken naar de havenstad genua trokken. de ingrediŽnten zijn uniek en geurig. nergens vind je zulke sappige en grasgroene basilicum als in deze bergachtige regio, gelegen aan de blauwe ligurische zee. ligurische basilicum is dan ook het hoofdingrediŽnt van ťťn van de meest bekende gerechten: pasta al pesto (pasta met pestosaus). om de saus klaar te maken, moet je volgens de traditie de basilicumblaadjes stampen in een marmeren mortier. als je deze niet hebt, kun je de pestosaus het beste met behulp van een mixer bereiden. zorg er wel voor dat de ingrediŽnten net uit de ijskast komen - ze laten zich dan gemakkelijker bewerken. als je eenmaal aan het werk bent, maak dan maar een ruime hoeveelheid. omdat deze saus olijfolie bevat, kan je de pesto nog maanden in ijskast bewaren.

bereiding was de basilicumblaadjes en droog ze voorzichtig tussen twee schone theedoeken. mix de basilicumblaadjes, de pijnboompitjes, de olijfolie, de knoflook en een snufje zout goed door elkaar.

voeg dan de pecorino en de parmezaanse kaas toe en meng nogmaals. als de pestosaus wat droog is, kun je - voordat je ze over de pasta doet - wat kookvocht van de pasta toevoegen. kook de pasta in ruim water waaraan je zout hebt toegevoegd. als de pasta gaar is, vermeng je deze met de pestosaus. strooi er wat verse gemalen parmezaanse kaas over en je hebt een heerlijke maaltijd. serveer met de pasta al pesto een witte wijn. intens met een heerlijk bouquet en een droge smaak is de pinot grigio uit santa margherita. een wijn met een sterk karakter, die kan worden gedronken bij vele gerechten: verschillende pasta's en visschotels

Bron: M. Welman :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 22.02.2003 :Fingerprint : 26450887,459711946,Kalorio

Yield: 4 personen serv