Gravad lax met mosterdsaus

Categories:
none

100 g grof zeezout
60 g suiker
800 g zalmfilet (2 langwerpige
stukken van elk 400 gram, met vel)
10 peperkorrels
1 bosje dille
voor de mosterdsaus:
4 eetl. Dijon mosterd
2 eetl. witte wijnazijn
1 eidooier
4 eetl. zonnebloemolie
20 g boter
2 volle eetl. fijngehakte ui
1/2 eetl. bruine suiker
zout en peper
2 theel. fijngehakte dille

Voorbereiding: Meng het zeezout en de suiker door elkaar. Controleer of er graten in de zalmfilets zijn achtergebleven. Trek die er met behulp van een pincet uit. Zet een langwerpige schaal met opstaande rand klaar.

Bereiding: Leg de stukken zalmfilet naast elkaar met de velkant op een snijplank. Verdeel het zout-suiker mengsel en de peperkorrels over beide vishelften en druk goed aan. Leg op één helft de takjes dille. Leg de andere helft van de zalm met de met zout en suiker bestrooide kant bovenop de dille. Leg de zalm in de schaal en dek de schaal af met aluminium- of huishoudfolie. Deze gravad lax moet minstens 36 uur marineren. Zet de schaal in de koelkast. Draai de zalm éénmaal in de 12 uur om. Beide helften van de zalm komen dan om de beurt in het vocht te liggen. Verwijder het folie. Haal de zalm uit de schaal, en verwijder de takjes dille tussen de zalmhelften. Schraap eventueel achtergebleven zoutkorrels van de vis. Snijd met een scherp mes de beide zalmhelften horizontaal of schuin in dunne plakken. Serveer bij de gravad lax een mosterdsaus die als volgt wordt bereid:

Suggestie: Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld een aardappelsalade gemaakt van gekookte nieuwe aardappeltjes. Laat de aardappeltjes afkoelen en schep er crème fraîche en stukjes komkommer door.

Wijnadvies: Muscadet of Sauvignon Blanc van de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé), uit Zuid-Afrika of uit Nieuw-Zeeland. Zowel een Elzasser Riesling als een Riesling Kabinetteaspoon van Rijn of Moezel (9-11ºC).

Voedingswaarde per persoon: eiwit: 42 g vet: 47 g koolhydraten: 19 g kcal (kj): 667 (2802)

-

Contributor: Boodschappen november 2004
Yield: 4 personen
Preparation Time: 00:30