Vis in een pannetje

Categories:
none

4 struikjes witlof
250 g champignons
1 prei
25 g boter
600 g visfilets, bijvoorbeeld zalm of sch; ol
zout en versgemalen peper
1/4 l visbouillon (van tabletten)
1/4 l witte wijn
100 g gekookte, gepelde hollandse garnale; n
2 eetl. fijngeknipte bieslook
4 schijfjes citroen

Voorbereiding: Verwijder de lelijke buitenste bladen van de struikjes witlof. Snijd de witlof in de lengte in dunne repen. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de schoongemaakte prei in dunne ringen.

Bereiding: Verhit de boter in een braadpan en bak de lofrepen in enkele minuten zacht. Leg eerst de plakjes champignons op de lof en vervolgens de preiringen. Leg hier de visfilets bovenop. Bestrooi de vis met zout en peper. Giet de bouillon en witte wijn in de pan. Breng het vocht aan de kook en temper de hittebron. Houd het vocht tegen de kook aan en pocheer de vis in ongeveer 15 minuten met het deksel op de pan nét gaar. De juiste gaartijd hangt af van de dikte van de visfilets. Schep de visfilets en de groenten voorzichtig in diepe borden. Breng de visbouillon op smaak met peper en zout. Schep de bouillon op de visfilets. Bestrooi het gerecht met de garnalen en bieslook en garneer met een schijfje citroen.

Suggestie: Geef bij gerecht bijvoorbeeld knapperig gebakken stokbrood of een luchtige aardappelpuree.

Variatie: • Neem in plaats van één soort vis verschillende soorten, bijvoorbeeld scholfilet, zalmforelfilet, tilapia enzovoorts. Het totaalgewicht is 150-200 gram per persoon. • Voeg aan de bouillon enkele saffraandraadjes toe. • Voeg aan de bouillon een scheutje slagroom toe. • Vervang de garnalen door gekookte, gepelde mosselen.

Wijnadvies: Niet op fust gerijpte Chardonnays. Ook een Elzasser Pinot Blanc leent zich perfect bij dit gerecht (9-11°C).

Voedingswaarde per persoon: eiwit: 37 g vet: 12 g koolhydraten: 5 g kcal (kj): 276 (1160)

-

Contributor: Boodschappen november 2004
Yield: 4 personen
Preparation Time: 00:30