VAN HET CALLINGHER OOGHE

home wie zijn wij contact het ras stambomen puppies fotogalerij callinghe links gastenboek

Rasstandaard van de SchapendoesAlgemene verschijning

De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde langharige hond met een schouderhoogte van 40 tot 50 cm. In zijn bewegingen is hij verend en licht. Hij is een opmerkelijke springer.

Gedrag/temperament

De Schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is schrander en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw. Hij is vrolijk, enthousiast, vriendelijk en temperamentvol.

Hoofd

Overvloedige beharing doet het hoofd groter en vooral in de schedel, breder lijken.

Schedel

De schedel is bijna plat, met een matige groef en duidelijk aanwezige wenkbrauwbogen.

Neus

Hoewel het er niet expliciet bij staat, wordt ook bedoeld dat de neuslijn parallel loopt aan de schedellijn. Over de neusgaten staat niets in de standaard, maar die moeten van normale grootte zijn en goed geopend, immers functioneel!

Snuit

Een volle brede voorsnuit is kenmerkend voor de schapendoes.

Gebit

Het gebit is normaal ontwikkeld en scharend

Wangen

Door die sterk uitspringende jukbeenderen krijgen we dat volle typische Schapendoeshoofd.

Ogen

De ogen zijn vrij groot, rond en liggen normaal in de oogkassen. Ze zijn meer voor in het hoofd dan opzij geplaatst. De kleur is bruin, mag niet de indruk wekken zwart te zijn. Het oogwit mag alleen bij sterk opzij kijken zichtbaar zijn. De uitdrukking is vrijmoedig, eerlijk en levendig. Vorm, kleur en uitdrukking zijn karakteristiek voor de Schapendoes.

Oren

De oren zijn vrij hoog aangezet, niet groot, niet vlezig en hangen los langs, maar niet tegen het hoofd. Ze zijn lang behaard en beweeglijk, maar mogen nooit boven de schedellijn uitkomen.

Hals

Het hoofd wordt door een krachtige en droge hals hoog gedragen.

Lichaam

De schapendoes is iets langer dan hoog. Her geraamte is licht, buigzaam en veerkrachtig. De ribbenzijn matig tot goed gewelfd en lopen ver door naar achteren. De borst is diep, de buiklijn niet veropgetrokken. De ruglijn toont een welving in de lendenen, die sterk gespierd zijn.

Staart

De staart is lang, goed behaard en bevederd. De manier waarop de hond zijn staart draagt, is kenmerkend voor dit ras. Bij rust hangt hij neer.Bij draf wordt hij vrij hoog gedragen en beweegt lichtgebogen duidelijk heen en weer. Bij galop strekt hij zich waterpas. Bij het springen dient de staart onmiskenbaar tot roer. Bij aandacht is de staart soms sterk geheven. Hij mag echter nooit stijf over de rug gedragen worden.

Haar

De Schapendoes heeft een dichte vacht met voldoende ondervacht. De beharing is lang, minstens 7 cm op de achterhand. De haren zijn niet streng recht, maar golven iets. Uitgesproken krulhaar (kroeshaar) is niet toegestaan. De haren groeien dicht opeen en zijn dun en droog. De Schapendoes heeft een geduchte kuif, snor en baard.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte

Voor teven: 40 - 47 cm voor reuen: 43 - 50 cm

Bron: internet

midou februari 2012
mysti en midou