KOLHORN

Zuiderzee dorp in de kop van Noord-Holland

Click here for the English version


Een wonderlijk dorp, dat Kolhorn.
Er is geen Zuiderzee meer;
er legt geen vissersboot meer aan;
de tram kwam er niet;
de postkoets stopt er niet meer;
er wordt niet meer 'overgehaald'.
En toch getuigt - misschien wel daarom - alles nog van wat er eens was.


Kolhorn is een schilderachtig oud dorpje aan de voet van de Westfriese omringdijk en bestaat al tenminste 650 jaar. Tot de drooglegging van de Wieringermeer-polder was Kolhorn een levendig vissersplaatsje aan de Zuiderzee. Sinds die tijd lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan.
In 1988 werd Kolhorn aangewezen als beschermd dorpsgezicht.


Een wandeling

Nu lopen we nog even door het dorp. We beginnen bij de 'Grote' kerk. Ga er vooral naar binnen, als deze open is. Let op de graven, waarin de doden vertikaal werden neergelaten. Loop, de kerk links houdend, eromheen. Dat mooie pandje erachter, op nummer 14, is de oude kosterswoning. Sla rechtsaf tussen de huizen door en u komt op de Nieuwe Streek, volg deze naar links, sla linksaf. U komt nu op de Oude Streek met zijn gerestaureerde voorbruggen en de 'turfschuren'. Ga linksaf tot aan de vaste brug waar voorheen de Wipbrug lag. Ga bij de brug via het pad onderlangs de oude smederij en ga de dijk op.


Daar ziet u links de haven, nu de touristenhaven. Mijmer daar even over al dat land aan de overkant dat vroeger zee was en toen druk bevaren werd door lichters, tjalken, haringbuizen en ook door de 'overgehaalde' binnenschepen. Naar rechts gaand komt u voorbij de 'Keeten' (in een hiervan is het museum gevestigd), langs de herberg 'De Roode Leeuw'.


De huisjes ernaast waren vroeger winkeltjes. Als u verder de dijk afloopt ziet u links in de polder het huisje dat vroeger bij de steenbakkerij behoorde. De dijk vervolgend ziet u een wit kerkje, de Gereformeerde kerk 'Eben Haezer'. Daar gaat u de trap af. Vervolg u weg rechtdoor langs de kleine paadjes. Daar aan het water stond vroeger de meekrapfabriek.


U komt dan - de aanduiding staat op de lantaarnpaal - op 'Het Keern'. Aan het eind van het pad gaat u links omhoog langs het gemaal en komt u weer op de dijk. Naar links lopend komt u bij de voetbrug, ga die over en u loopt rechtdoor De Nieuwe Streek in met de 'overtuinen'. Op nr. 10 is de gedenksteen van de brand in 1789 ingemetseld; nr 54 is de voormalige pastorie; nr 58 een voormalige boerderij met kapberg. Aan het eind van de tocht vindt u het cafe 'Schippers Welvaren'.


Musea:

Historisch Informatiecentrum De Turfschuur in Kolhorn Geschiedenis van Kolhorn vanaf de jaren 1300 en de omringdijk. Geopend juni t/m sept op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.


Evenementen :

Kermis: de derde zondag in september plus bijbehorende zaterdag en maandag. Voor meer informatie en de evenementen agenda kijk op de pagina van de gemeente Niedorp: http://www.niedorp.nl/Informatie:

De heer J Buter heeft een zogenaamde Cache verborgen. Deze kan met behulp van een GPS ontvanger worden gevonden. De route kan echter ook prima zonder worden gelopen. Zie: Historische rondwandeling Zuiderzeedorp