Taekwondo Center              

Menno Korver Heerhugowaard   


Start
Lestijden
Vakantie
Contributie
Adres
Trainers
Dangraadhouders
Filmpjes
Foto
Taegeuks
Theorie
Spreekbeurt

Contact

 Delen

het weer in Heerhugowaard

Voor een spreekbeurt over taekwondo:

Taekwondo is zoals je ook uit de boekjes kunt lezen uit de bibliotheek de weg van de vuist en de voet. De sport is afkomstig uit Korea . De sport bestaat al ongeveer 1800 jaar. In Korea waren er allemaal koninkrijken die tegen elkaar vochten en de soldaten werd taekwondo geleerd om zo te kunnen winnen in een gevecht. Taekwondo is een dynamische sport, met veel hoge en gesprongen trappen. Doordat je veel met je handen en voeten werkt is deze sport heel goed voor je evenwicht. Nu wordt Taekwondo gegeven als een verdedigingssport waarin ook wordt geleerd te kunnen aanvallen als dat nodig is.

De sport wordt globaal verdeeld in twee delen:
1. de stijlfiguren:
De stijlfiguren zijn gevechten tegen denkbeeldige tegenstanders. Daar zijn alle mogelijke verdedigingen en aanvallen in een vast patroon vastgelegd die je uit je hoofd moet leren.Deze stijlfiguren worden taegeuks genoemd. In deze stijlfiguren leer je een combinatie van hand en voettechnieken. Het lijkt op een soort dans (misschien kun je in de klas een Taegeuk laten zien).
2. het sparren:
Een ander woord voor sparren is vechten, maar zo noemen we het liever niet. Sparren is een spel van aanval en verdediging en als je vechten zegt dan lijkt het een beetje op het vechten wat ze in de films doen en dat is het beslist niet. Bij het sparren gelden strenge regels en worden er vooral hele mooie en snelle technieken gemaakt !

Bij Taekwondo wordt met banden gewerkt. De band wordt steeds donkerder en dat zegt iets over de geoefendheid van een leerling. Als je pas begint dan draag je de witte band. Daarna kun je via examens een hoger band halen. De volgende band na de witte band is de gele slip -dan de gele band - dan de gele band met de groene slip- de groene band- de groene band met de blauwe slip- de blauwe band- de blauwe band met de rode slip- de rode band en als laatste band voor de zwarte band de rode band met de zwarte slip.

Als je de rode band met de zwarte slip hebt gehaald kun je een examen doen voor de zwarte band. Dat examen is landelijk en niet binnen de sportschool te halen. De zwarte band wordt onderverdeeld in dangraden. Menno heeft bijvoorbeeld de derde dan en dat betekend dus dat hij de derde graad zwarte band heeft.
 

TCR Menno Korver is aangesloten bij de Taekwondobond Nederland. Deze bond geeft ons regels hoe wij de lessen moeten geven zodat je examen kunt doen. Dat betekent ook dat als je bijvoorbeeld zou verhuizen en je verder wilt gaan met Taekwondo dat je je band gewoon kunt meenemen en dat je niet opnieuw hoeft te beginnen. Ook verzorgt de taekwondobond de trainersopleidingen.

Andere onderdelen in het taekwondo zijn:
- het leren verdedigen tegen allerlei aanvallen (zelfverdediging)
- het leren verdedigen tegen stokaanvallen;
- het leren verdedigen tegen mesaanvallen;
- het breken van de plankjes om te kijken of je de techniek van een trap of stoot goed
uitoefent.
Deze laatste drie onderdelen leer je pas als je al een paar jaar hebt getraind.

Eigenlijk duurt het heel lang voordat je Taekwondo echt goed kan. Daar moet je echt wel een paar jaar voor trainen. Het is in ieder geval geen makkelijke sport en vergt veel discipline.


Enkele koreaanse benamingen:

Hoge blok: eolgool makki
Midden blok: momtong makki
Lage blok: area makki

Stoot: jireugi

Voorwaartse trap: ap chagi
Ronde trap: dollyo chagi
Zwaai trap: naeryo chagi
Gesprongen trap: twio chagi

Sportzaal: dojang
Taekwondopak: dobok
Band: ti

TKD Startpagina