< HOME

MENNO VEENENDAAL MUSICUS / BEELDHOUWER

 


Creatieve duizendpoot Menno Veenendaal:
'Een beeld is voor mij ook jazz' 

HAARLEM - Door sommigen ‘Venomenendaal’ genoemd, maar ‘Crea Myriapoda’ [creative dui∙ zend∙ poot m ]  zou ook kunnen.
Van de Haarlemse beeldend kunstenaar en musicus Menno Veenendaal kan je inderdaad vaststellen dat hij een creatieve duizendpoot is. Zowel als beeldhouwer, als jazz-drummer is hij al vele jaren niet onverdienstelijk actief.

door Michiel Rehwinkel, Red. Buijze Pers

Zo tourde hij als drummer in het buitenland voor o.a. Unicefgala’s, speelde in Nederlandse theatershows met Clous van Mechelen en maakte diverse CD’s met o.a. Harry Verbeke. Maar niet in de laatste plaats als programmeur van diverse festivals (waaronder Jazz Behind the Beach in Zandvoort en het weer opgestarte Loosdrecht JazzFestival) en andere podia, waaronder al meer dan 20 jaar beroemde wekelijkse jazzpodia in Loosdrecht, waar de groten van de Nederlandse jazzscene  te vinden zijn.
Als programmeur/coordinator heeft Menno Veenendaal een serie bijzondere concerten onder de naam 'Stand Up Jazz & Visuals' georganiseerd samen met Stichting MuzieKunst, die zich ten doel stelt een podium te bieden aan jong getalenteerde musici en kunstenaars. Artiesten die het in zich hebben de groten van de toekomst te worden. Het met steun van de provincie Noord Holland tot stand gekomen project was een samenspel van live jazz, visuals door Vj’s en filmmakers , Dj’s en MC's. Het initiatief heeft tot navolging geleid en werd zo tot voorbeeld van diverse mooie projecten van derden.

Beeldende kunst
Naast het musiceren en het organiseren van muziek is Veenendaal druk bezig met zijn beelden en beeldhouwcursussen. In galeries en beeldentuinen in Nederland, waar hij regelmatig exposeert  is hij een graag geziene exposant. Hoewel jarenlang het accent heeft gelegen op het portret, waarmee hij talloze opdrachten heeft verwezenlijkt, richt Menno Veenendaal zich ook op vrij werk. ‘Ik vind het heerlijk om beide disciplines met een vrije geest te kunnen combineren. Alleen het zoeken naar een juiste balans is wel eens moeilijk. Als ik weer veel gespeeld heb en de daarbij behorende drukte om me heen heb gehad vind ik het weer heerlijk om mij op te sluiten in mijn atelier, maar als ik dan een week niet heb gespeeld kriebelt de muziek weer. Een heerlijke combinatie. Muziek en kunst gaan trouwens vaak over hetzelfde: wat en hoe wil je iets uitdrukken, zonder overigens gelijk alles te willen vertellen. Beide kan je een heerlijk gevoel geven. Als ik lekker heb gemusiceerd of een beeld heb geboetseerd voel ik me opgeladen: krijg ik energie. Steekwoorden als emotie, passie, ritme, herhaling, oprechtheid, omkeringen, maar vooral… stilte gelden voor beide disciplines. Stilte is ook muziek. Neem de kracht van het weglaten. Verhoog daarmee de spanning. In drummen, maar ook in beeldhouwen. Spelen met die elementen, ook in de wekelijkse beeldhouwcursussen die ik geef, is ontzettend kicken. Ik beeldhouw eigenlijk zoals ik drum. Los,  dynamisch, soms onverwacht, maar wel oprecht. Communicatief en vaak intuitief, met gevoel.  Een beeld is welbeschouwd ook muziek. Een beeld is voor mij ook jazz, het moet voor mij zeggingskracht hebben, moet raken, levendig zijn en  swingen. Afgezien van het medium zit het verschil in musiceren en beeldhouwen verder in het vluchtige en het blijvende. Als muziek ophoudt dan is het er na een tijdje ook niet meer. Na een paar uur voorbij, weg, opgelost.  Een beeld daarentegen blijft tastbaar, prikkelend en voelbaar.  Maar verder zijn er voornamelijk overeenkomsten. Het gaat om innerlijke beleving. Ik kan mij geen leven zonder muziek en kunst voorstellen. Ze staan voor mij voor passie, liefde, gevoel, leven, verdriet, geluk en energie!’
Met zijn liefde voor vormentaal heeft Veenendaal zich ook als ontwerper gemanifesteerd van een bijzonder bouwwerk dat nu een groot deel van zijn woning in Aerdenhout vormt. Het interieur wordt tevens gebruikt als kantoor voor zijn muziekbemiddeling.nl en expositieruimte voor diverse tentoonstellingen. Zoals gezegd: een duizendpoot.
  


Menno Veenendaal
Free-lance drummer

Afgelopen 25 jaar gewerkt met ontelbare musici. Meegewerkt aan diverse CD's (o.a. Tim Welvaars, Jean-Louis van Dam, Clous van Mechelen, Harry Verbeke, Colette Wickenhagen, Meta de Vries en Anke Angel), Radio- en TV-programma's, Unicefgala's Duitsland en slagwerker bij theater-produkties w.o.  'Dolf Brouwers, ben ik dat?'.

Geregeld gespeeld op diverse jazz-festivals in binnen- en buitenland (Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België,  Zweden, Maleisie, Singapore, Hong Kong, Brunai). Tevens programmeur en coördinator diverse jazzpodia.

       

CONTACT:

 

Atelier: Voorhelmstraat 23.001 Haarlem

Postadres: Overste den Oudenlaan 4
2111 WE  Aerdenhout - NL

T (023) 5 444 000

M  06 25 288 904

e-mail: mennoveenendaal@quicknet.nl     

 

                              
 Clous van Mechelen                                      Saskia Laroo                                             Babette van Veen        Pheadra Kwant         Jean Louis van Dam

 

Menno Veenendaal en Rinus Groeneveld in Otter Loosdrecht

 

Lils Mackintosh en Menno Veenendaal in Felix Meritus Amsterdam 2011

 

Jazz op zondag Alphen 2013 met o.a. Machteld Cambridge, Anton Drukker en Warren Byrd