Frankrijk 2003

About Me

Onderwerpen Verslagen

Noord-Spanje

Zweden

Lesbos [1999]

Lesbos [2002]

Zwitserland

Polen

Noorwegen

Ebro

Bargerveen

Hongarije

Reisverslag Zuid-Frankrijk van 13 juli tot 1 augustus 2003

Op zondagmorgen vertrokken we met goed weer naar het zuiden. Bij Oosterhout hebben we de familie de Boer ontmoet komende uit Friesland. Wij waren iets eerder op het parkeerterrein en konden al vast een mooi plekje opzoeken. We konden merken dat er waren meer Nederlanders op pad gegaan waren. De Mc ontvangers werden op elkaar afgesteld zodat we onderweg contact met elkaar konden onderhouden. We besloten via Breda => Antwerpen => Brussel => Luxemburg te rijden. Na een aantal stops belanden 75 km voorbij Nancy waar we een Franse camping opzochten met bijna uitsluitend Nederlanders. We waren er mooi op tijd en konden ook nog een stukje van de Tour de France meepikken. Om deze doortrekcamping te bereiken moet je afslag 9 nemen richting Vittel. Alles zag er goed verzorgd uit en ook op de terugweg hebben van deze strategische liggende camping gebruik gemaakt. Hij ligt maar enkele km van de peage af, zodat je snel weer op route zit.


De volgende ochtend omstreeks negen uur weer op pad richting Lyon =>Grenoble en via de Napoléon route naar Gap. Daar zitten een paar venijnige klimmetjes in van 12 - 13%. De remmen werden behoorlijk op de proef gesteld. Bij Gap werden we geconfronteerd met een omleiding. In onze voorbereiding hadden we geen rekening gehouden met de tour die uitgerekend die dag in Gap aan zou komen. Na een alternatieve route gevonden te hebben rond Gap waren we weer op weg. Niet voor lang echter want wederom stootten we op een afsluiting. Wij de auto bij 35 graden Celsius parkeren en naar voren gelopen om te kijken wat er aan de hand. En natuurlijk de tour kruiste ons pad wederom. Helikopters in de lucht kondigden de spoedige komst van de renners aan. We maakten van de nood een deugd en gingen staan wachten. Diverse tourwagens zoefden ons voorbij. We hoefden derhalve ook maar ruim tien minuten te wachten of daar kwamen ze al voorbij. Ook op de televisie konden we de renners volgen. Enkele renners konden we herkennen. Even nadat ze voorbij gekomen waren zou Belokie zijn heup (dijbeen) breken bij een lelijke val. Na ruim een uurtje oponthoud konden we onze weg vervolgen naar het stuwmeer van Serre Ponçon. De eerste camping bleek vol te zijn, maar de municipal, onze tweede keus bleek een voltreffer. Hier zijn we blijven hangen, 17 dagen lang

De camping ligt aan de N 94 gelegen aan de Baie- St. Michel van het stuwmeer.
Voordelen van deze camping:
Prachtig uitzicht op nummer 110, prima zwemwater vlakbij, je kunt er heerlijk fietsen en wandelen. Bovendien is de camping gunstig geprijsd. Het dropje Chorges bevond zich op ruim 4 km en was goed te doen op de fiets. Hier konden we enige boodschappen doen en een krantje halen. Op zondag is er een grote markt. Deze is op zaterdag in Embrun (870 m) een bergdorpje dat wat oostelijker ligt. Het was erg warm weer dus besloten rustig aan te beginnen. Zo nu en dan een wandeling of een fietstocht. Steevast gingen we zwemmen. In de middag was het eigenlijk te warm bij de tent, ook in de schaduw. Het stuwmeer (grootste van Frankrijk) bracht dan de nodige verkoeling. Zo nu en dan gingen Durk en ik de bergen in voor een vermoeiende, maar voldoening brengende fietstocht; zo zijn we richting Réallon gefietst en in de afdaling een stukje tour meegepikt. Met de camper (airco!) hebben we een aantal dagtrips gemaakt. Eerst hebben we Les Orres bezocht. In de winter veel skimogelijkheden. Nu konden we met twee liften omhaag en lopend weer naar beneden. Boven in alpenmarmotten. Je kunt hier ook je ATB mee omhoog nemen en dan de afdaling met de fiets doen. Het schijnt een hachelijk avontuur te zijn. Verder nog de Col de Vars (2109 m) en de Col ‘d Izoard (2361m). Mooie uitzichten vielen ons ten deel en de rijke alpiene flora is een lust voor het oog; daarbij nog de vele vlinders en andere fraaie insecten.
In de laatste week, kwamen Eppo de Droes en Gerard de Boer langs. Op zondag naar de markt geweest in Chorges. Op maandag een flinke fietstocht gemaakt met de jongens. In het voornoemde dorpje een fiets gehuurd en daar gingen we met zijn vieren omhoog. Voldoende water mee en een beetje foerage. Na het eerste klimmetje was al duidelijk wie goede benen had. Gerard pedeleerde als een papillon omhoog, terwijl Eppo dacht aan op(uit)stappen. Hij hing amechtig over het stuur en alleen de peptalk van Durk weerhield hem er van om rechtsomkeert te maken. Ook de oudjes deden het nog goed. We volgden een tijdje de GR 50 die ons uiteindelijk op ruim 1650 meter bracht. Prachtige uitzichten en vergezichten vielen ons ten deel. Van het stuwmeer kregen we steeds meer te zien en dan blijkt ook hoe groot het is. (ruim 3000 ha als ik me niet vergis).Via een zeer steile afdaling konden we het meertje Coste du Lac bereiken waar we ons konden laven aan de (ijs)bron. Hier is ook een camping gevestigd. Eppo kwam weer wat op verhaal en verzekerde ons dat deze tocht in de categorie valt van éénmaal en nooit meer. Zijn conditie bleek niet meer te zijn wat hij geweest was. Hij overweegt nu te stoppen met roken en dan is deze monstertocht toch nog ergens goed voor geweest. In de afdaling ging het razendsnel naar beneden. We, Otte en Gerard, bereikten snelheden van ver boven de 60 km/uur.


Op dinsdag naar Gap (leuk stadje!) geweest voor de winkels. We hebben wat boodscahppen gedaan en de dames konden nog wat goedkope dingen kopen in een zaakje vlak in de buurt van de supermarkt. Fruit en groente haalden we meestal bij een stalletje vlak bij de camping. In de middag weer naar het meer. De jongens wilden wel even op een band achter een speedboot aan (Boyee). De jongens in de band en Durk filmen. Al in de eerste bocht vloog de band van Eppo over de kop en moest de boot weer even terug. Toen was Gerard aan de beurt. Hij ging uiteindelijk vier keer over de kop, tot groot genoegen van de bestuurder van de speedboot. Toen waren de oudjes aan de beurt. Durk in de lichtere band ik in de donkere band die wat dieper lag. Wat de betekenis daarvan was begrepen we na afloop pas. Hij ging weer snelheid maken, maar we konden in de eerste bocht beide de band onder controle houden. Eppo had mij nog even toegefluisterd dat ik tegen moest gaan hangen en dat stelde mijn lancering nog even uit. In de tweede bocht vloog Durk er uit. De zwembroek bijna op de hielen kwam hij proestend weer boven. In die tijd kon ik me weer even herstellen. Durk klom er weer in en moest even later weer zijn meerder herkennen in de centrifugale krachten. De speedboot eigenaar greep in. Ik moest in de band van Durk. Het scheen dat die band wat hoger in het water lag en derhalve eerder over de kop ging. Kennelijk was Durk zijn oriëntatie een beetje kwijt want ook in de ‘makkelijk’ band vloog hij eruit. Weer even terugvaren, Durk er weer inklimmen en weer vaart maken. Het was duidelijk dat ik er ook in moest en jawel ik kon hem niet onder controle houden in de snelle bochten en dan is er geen houden meer aan. Later gingen we nog een keer gezamenlijk onderuit, dit tot groot vermaak van de bestuurder en Gerard & Eppo die mee mochten varen en mooie opnamen konden maken. Ruim een kwartier duurde het feest en dan ben je ook ‘total loss’. De dames hadden vanaf de kant met de kijker kunnen volgen, maar hadden zelf geen behoefte op meer te doen. Daarna naar de tent voor een biertje of wijntje. Eten deden we niet te vroeg; Durk bediende de ‘schotel-braai’. Een echte specialist die Durk. Diverse culinaire hoogstandjes zijn hier op bereid. Op woensdag een tocht gemaakt naar Ailefroide (1510 m) via Argentiére. Daar op een groot parkeerterrein de auto neergezet. Eppo reed deze keer. Vanaf het parkeerterrein begon een route omhoog naar de gletsjers. De tocht duurde 2,5 uur. Ons einddoel was een berghut waar we iets konden nuttigen. Daar heb ik ook nog een alpenkauw op de dia gezet met de 2.8/105 macro nikonlens. Na ruim een half uur pauze begonnen we met de afdaling. Die volbrachten we in anderhalf uur. Onderweg veel dia’s gemaakt van het landschap. Ook een soort wollegras aan het water.


Waargenomen vogels die de moeite waard waren om vermeld te worden:

Slangenarend 3x
Buizerd
Wespendief
Torenvalk
Zwarte Wouw (max. 15 ex.)
Alpengierzwaluw bij Ailefroide
Gierzwaluw
WaterpieperRotszwaluw
Grauwe Klauwier (2x)
Cirlgors (algemeen op camping)
Groene Specht (veel gehoord)
Europese kanarie
Geelgors
Raaf (in de bergen)


Zoogdieren:

Egel, diverse dood op de weg.
Alpenmarmot, tijdens bergwandelingen kom je hem wel tegen.
Vleermuizen, diverse soorten.Relmuis of zevenslaper (Glis glis); kwam elke avond langs over een draad vlak bij onze tent. Een echte acrobaat. Houdt in de winter een winterslaap van 7 maanden. De winterslaap begint in september en eindigt in de eerste helft van mei. Ze zijn dan sterk vermagerd. Ze zoeken een warm plekje op in het molm van holle bomen; meestal echter graven ze een gat en houden op een diepte van 50 cm tot een meter een winterslaap. Vaal liggen er meerdere bij elkaar met de staart over buik en kop om het warmte verlies te beperken. Ze nemen geen voedsel op tijdens de wintermaanden.
Inclusief staart meet hij 30 cm en hij lijkt een beetje op een eekhoorn. Ze hebben een gewicht van 80 - 120 gram dat in de herfst verdubbelt. De Romeinen mestten ze vroeger vet en dan werden ze gegeten. De dieren werden vetgemest in fokkerijen zogenaamde ‘gliaria’. Ze eten noten, eikels en kastanjes. Verder andere vruchten, zaden en onrijp fruit.. Ze kunnen sprongen maken van een meter.

Insecten:
Klein vliegend hert
Rups doodhoofdsvlinder (een dikke van 10 cm lang)
Apollovlinder
Dambordvlinder
Blauwtjes (div. soorten)
Cyphostethus tristatus (wantsachtige dia van)
Groene bergsprinkhaan (dia)
Podisma pedestris sprinkhaan => achterkant dijen rood (dia)
Zygaena fausta vlinder => met lichtrode vlekken.

Planten:
Alpenanemoon (vruchtpluis)
Alpenhoefblad
Blaassilene
Gele monnikskap
Wilgenroosje
Kaardenbol
Wilde cichorei
Herfsttijloos
Akkerwinde
(grootbloemige) Gentiaan
Toorts s.l.
Zuideuropese kogeldistel
Carlina acanthifolia deze plant opent en sluit zijn zilverkleurige en stengelloze bloemen afhankelijk van de luchtvochtigheid. (barometerbloem)

Otte W. Zijlstra
Kostverlorenstraat 38
1733 VH Nw. Niedorp
0226-411749
ow.zijlstra@quicknet.nl
www.natuurinfo.tk <http://www.natuurinfo.tk>

This Page is best viewed at 1024*768. Internet explorer version 5.0.