Pyreneeën

About Me

Onderwerpen Havelland & Müritz

Noord-Spanje

Zweden

Lesbos [2002]

Lesbos [1999]

Zwitserland

Polen

Noorwegen

Ebro

Bargerveen

 

Reisverslag Pyreneeën zomer 2005

Met een oppervlak van 504.750 km 2 is Spanje is ruim 12,5 keer groter dan Nederland. Een vakantieland bij uitstek met de bekende vakantie-eilanden en de costa's. Het oorspronkelijk door Iberiërs en binnengetrokken Kelten bewoonde Spanje kwam in de eerste eeuw v. C. onder Romeins bestuur. Daarna volgden de Visigoten in de 5 e eeuw die op hun beurt weer verdreven werden door de Arabieren in 711. Na de 11 e eeuw werd het noordelijke deel christelijk en die invloed werd langzaam uitgebreid naar het zuiden. Totdat het gehele land in 1492 onder het gezag stond van het Spaanse koningshuis. Door zijn koloniën in zuid Amerika werd het een wereldmacht. De noordelijke bossen werden gekapt ten behoeve van de Spaanse vloot. In 1936 stortte de coup van Franco het land in een driejarige burgeroorlog. Na Franco's dood (1975) werd Juan Carlos koning. Hij leidde Spanje naar de democratie. Ons bezoek betrof de Spaanse kant van de Pyreneeën op de camping Perineos, 15 km ten westen van Jaca, gelegen aan de Rio Aragón. Eeuwenlang vormde dit gebergte een natuurlijke grens tussen deze twee landen. Omdat Spanje niet vast zit aan Afrika vormde het zo het Iberisch schiereiland. De lengte van het gebergte is 435 km en de breedte varieert tussen de 60 en 130 km. Het gebergte is ontstaan tijdens de Alpiene periode, zo'n vijftig miljoen jaar geleden. De Pyreneeën vormt een bergmassief tussen Frankrijk en Spanje. Het proces, waarbij in stroken van de aardkorst intensieve plooiingen alsmede op- en overschuivingen plaatsvinden, noemt men orogenese (gebergtevorming).

Zondag 17 juli vertrokken we om 16.00 uur vanuit Oudemirdum (Fr) we gingen met zijn drieën: Wisse en Jelle de Jong en ondergetekende. We waren even de weg kwijt in België, maar daarna ging het vlot bij Parijs langs en op naar Bordeaux. Na een afstand van zo'n 1600 km stonden we maandag 18 juli om 12.00 uur op de Col de Somport. Hier was het winderig en koud zodat we er niet lang bleven. Bij Pau waren ze bezig met de Tour de France die de volgende dag over de genoemde col zou gaan en eindigen in Pau. Wij waren deze drukte net een dag voor. Net over de top gingen we vogelend richting Jaca. We hadden al snel de eerste vale Gieren te pakken, maar ook drie Aasgieren en zelfs de Lammergier viel ons ten deel. Nog geen uur op Spaanse bodem en de drie gieren zaten in de knip; dat begon dus veelbelovend. Verder enige Raven en een enkele buizerd. Ook een Dwergarend kwam even overzeilen. Omstreeks 15 uur arriveerden we op de camping, waar we een stoffig plekje onder bomen kregen toegewezen. Avonds, en vervolgens bijna elke avond, even naar de Oehoe gelopen. In de middag even de benen gestrekt langs de rivier de Rio Aragon en begeleidende bosschage. Rode- en Zwarte wouwen altijd wel te zien evenals de Vale Gier. In de rivierbedding zagen we een vos lopen. Toen hij ons in de gaten kreeg was hij snel vertrokken. Op de camping hadden we een “hangplek” van Vleermuizen ontdekt. Mogelijk waren het de Dwergvleermuis en de Laatvlieger (harde knallen in de batdetector bij 27 kHz). Avonds fladderen ze rond de lantaarnpaal op zoek naar insecten.

Na de lange reis vanavond op tijd naar bed.

Reisverslag van dag tot dag

Dinsdag 19 juli, zonnig, droog en warm en wat minder wind.

Eerst naar de bakker (panaderia) om een brood en toen naar St. Engracia doorgereden. Dit is een leuk stukje om even snel wat leuke soorten te zien. De Zwarte Spreeuwen waren hier niet meer; vroeger zaten onder de pannen van het schooltje, maar dat is gerenoveerd.


Huiszwaluw

Boerenzwaluw

Zwarte kraai

Grauwe kiek 2

Bruine kiek vr. 1

Vale gieren >

Slangenarend 1

Torenvalk 3

Vervolgens het Hecho-dal in gegaan. Na ongeveer 17 km kom je in het dorp zelf. Daarna wordt de weg wat smaller, maar is er ook minder verkeer op de weg. Verderop is een flinke verbreding van het dal waar een riviertje door heen stroomt. Mensen zitten hier graag te picknicken. Even verderop begint dan een steenslagpad met een dagrecreatieveld aan de linkerkant. Geschikt om te kamperen met een camper. De rivier heb je dan aan de linkerkant en daar hebben we ook de waterspreeuw gezien.

Van de Rode Wouw meerdere exemplaren onderweg gezien die ook graag op de houten elektriciteitsmasten zitten.

Zwarte wouw >

Slangenarend 2 Huismus >

Roodkop klauwier Rotszwaluw

Grauwe klauwier Koekoek

Bijeneters Groenling

Vale gieren >

Bij het tweede tunneltje voorbij Hecho even gezocht naar de Rotskruiper, te vergeefs; wel:

Zwarte roodstaart

Dwergarend Hagedissen op de stenen langs de rivier.

Grote gele kwikstaart

Geelgors >5 's avond naar de Oehoe

Groene specht (lachend) Nachtzwaluw, gehoord en gezien!

Havik 1 Oehoe, gehoord en gezien!

Aasgier 4

Vink

Europese kanarie

Waterspreeuw

Gierzwaluw

Woendag 20 juli, prachtig weer, strak blauwe lucht en warm, 30 C.

Vanmorgen eerst weer naar de bakker en toen weer naar St. En gracia.

Vervolgens weer naar Hecho en van Hecho naar Ansodal en van Anso bovenlangs naar het dal van Roncal en via dat dal weer terug naar de camping. Onderweg hebben Otte en Wisse lekker in de Rio Esca gezwommen.

Wielewaal

Bijeneters

Rode wouw >

Zwarte wouw >

Buizerd

Vale Gieren > (ook foto)

Torenvalk 2

Kuifleeuwerik 1

Boerenzwaluw

Huiszwaluw

Gierzwaluw

Zwarte kraai

Huismus >

Aasgier 2

Rotszwaluw meerdere

Blauwe Reiger 2

Grote Gele kwikstaart 1

Lammergier 1 ad.

Alpengierzwaluw enkele

Raaf

Putter

Dwergarend 1

Staartmees, groep op de camping

's Avonds opnieuw naar de Oehoe; er kwam nog een Nederlandse vogelaar kijken, met auto.

Nachtzwaluw, gehoord en gezien.

Oehoe, alleen gehoord.

Dwergooruil, vanaf de camping; begint vaak na elf uur te roepen.

Donderdag 21 juli, prachtig weer, strak blauwe lucht en >30 C.

Vanmorgen viel er vlak bij onze tent een Vliegend hert uit de boom.

Vliegend hert (Lucanus cervus).

Grootste ( 25 tot 75 mm) en bekendste kever van Nederland die tevens wettelijke bescherming geniet. Hij wordt ook wel de keizer van de insecten genoemd. Kaken lijken op een gekromd hertengewei en zijn niet meer geschikt op mee te eten. Ze kunnen rivalen ermee van een tak afduwen. De mannetjes worden door het vrouwtje gelokt omdat deze door middel van een beet in de sapstroom van de eikenboom gelokt worden. Het sap wordt door het mannetje opgelikt; komt er een tweede mannetje op dit sap af dan moet er strijd geleverd worden om het vrouwtje. Na de paring legt het vrouwtje de eitjes bij de wortels van een oude eik. De larven ontwikkelen zich gedurende 5 – 8 jaar en kunnen een lengte van 10 cm bereiken.

Oude, zware eiken vormen dus het specifieke leefgebied. Zelfs Amerikaanse eiken zijn vaak niet goed genoeg, alleen zomer – en wintereik. Als men deze grote insecten wil vinden moet je letten op vochtplekken op de stam. Daar waar de boom bloed kunnen ze het vocht oplikken. Het vocht uit de bastvaten (met daarin opgeloste suikers) is het enige voedsel dat de imago's op kunnen nemen.

Deze grote kever hebben we eerst op de plaat gezet en daardoor vertrokken we vanmorgen wat later. De reis ging vandaag naar de rode rotsen van Riglos en in dit geval naar de bovenkant, waar een ruïne en een kijkhut staan. Aan het eind van Ayerbe linksaf en dan via Santmarciello omhoog. Het grindslagpad is niet al te best, maar het uitzicht wordt steeds mooier.

Wielewaal 1, Dwergarend 1, Vale gieren, Aasgieren 2, Raaf 2, Slechtvalk 1 , Bijeneters.

Onderweg naar boven vonden we een voederplaats voor gieren; (een knekelplaats).

Op de weg er naar toe vonden we een dood Wild Zwijn ; deze was nog geheel intact. Enkele uren daarna kwamen we er weer langs en was de gehele achterhand al leeg gegeten. De volgende dag waren er alleen nog een paar botten over. Het blijkt dus dat binnen 24 uur een vrij groot kadaver hier opgeruimd wordt.

“De natuur sterft niet alleen van het leven, maar leeft ook van het sterven.”

Roodborsttapuit, Kuifleeuwerik, Duinpieper 1, Zwarte roodstaart, Blonde tapuit.

De hut bovenop viel enigszins tegen. De gieren kwamen niet vlakbij langs en we vonden ook geen Blauwe of Rode rotslijster, helaas! Ook de Zwarte Tapuit bij de ruïne vonden we deze keer niet!

Wel zagen we hier :

Zomertortel, Turkse tortel, Houtduif, Zwarte spreeuw

Terug op de camping een grote bonte specht; ook horen we elke dag bijeneters.

's Avonds weer naar de Oehoe. De Nederlander was nu samen met zijn vrouw en er kwam nog een man kijken. Dit bleek een Nederlandse fotograaf uit Haarlem.

Hij wilde de Dwergarend dit jaar gaan fotograferen en vertelde eerder al eens een jaar bezig te zijn geweest met de Steenarend en ook de Lammergier had hij beeldvullend gefotografeerd. We zagen en hoorden hier:

Bergfluiter

Nachtzwaluw, gehoord en gezien.

Oehoe gehoord en gezien. Hij/zij zat boven in dode boom en was mooi als silhouet tegen de lucht te zien, weliswaar met de telescoop.

Vrijdag 22 juli, prachtig weer strak blauwe lucht en >30 C.

Voor vandaag stond de Foz de Lumbiers op het programma. Een wat langere rit natuurlijk.

Bij de tent vanmorgen al:

Wielewaal

Goudhaantje

Bergfluiter

Rode wouw

Zwarte wouw

Onderweg naar Lumbiers:

Dwergarend

Kuifleeuwerik

Huismus

Vale gier >

Zwarte kraai

Huismus

Vale gier

Zwarte kraai

Bijeneter

Gierzwaluw

Putter

Aasgier

Buizerd

Tijdens een stop aan het stuwmeer:

Oeverloper

Blauwe reiger

Vlaamse gaai

Ekster

Stormmeeuw

Kokmeeuw

Zilvermeeuw

Kuifleeuwerik

Slangenarend 1

In de Foz de Lumbiers:

Alpengierzwaluw

Alpenkraai 4

Raaf

Grote gele kwik 1

Zwarte roodstaart

Rotsduif

Ooievaar 1

Rotszwaluw >

Merel

Vale gier >

Aasgier 2

's Avonds weer naar de Oehoe:

Nachtzwaluw en Oehoe heel mooi gehoord en gezien!

Zaterdag 23 juli, opnieuw stralend weer, >30 C.

Vandaag een rustige dag in de omgeving, niet te lang in de auto.

We begonnen met een wandeling langs/door de rivier achter de camping. Leuke tocht. We vonden enkele nestingangen van Bijeneters maar deze waren niet meer bewoond.

Voor wat de vogels betreft leverde de tocht weinig anders op dan:

Grote bonte specht

Geelgors

Goudhaantje

Wielewaal

Vuurgoudhaantje

Roodborst

Zwarte kraai

Zwarte wouw

Rode wouw

Pimpelmees

Daarna een stukje richting Jaca en in het eerste dorpje links, daar was een ”vloeiveldje”.

Bijeneters (ook bewoonde nestgangen)

Hop

Gele kwikstaart

Witte kwikstaart

Torenvalk

Grauwe gors

Rotszwaluw

Rode patrijs

Vervolgens naar San Juan de la Peña, het klooster dat in de rotsen is uitgehouwen; dit bleek een geweldige toeristische attractie geworden te zijn, waar we niet zo lang gebleven zijn.

Onderweg:

Zwarte specht

Aasgier

Daarna naar Jaca doorgereden, een stukje gewandeld en een terrasje gepakt en op de terugweg boodschappen gedaan.

's Avonds uit eten geweest in het restaurant bij de camping, ter ere van Jetty's verjaardag.

Zondag 24 juli, opnieuw stralend weer, > 30 C, 's middags erg warm.

Vandaag gingen we naar Castilio de Loarre. We maakten een route, waarbij we eerst naar Jaca reden en vanaf daar naar Riglos. Bij Ayerbe linksaf en dan wordt het aangegeven.

Terug de kortste route via Riglos en Puente de la Reine.

Onderweg er naartoe bleek een voederplaats van gieren. Er zaten er 200 tot 300 Vale- en enkele Aasgieren.

Onderweg zagen we:

Zwarte spreeuw

Zomertortel

Europese kanarie

Putter

Kneu

Groenling

Rotsmus

Slangenarend 3

Dwergarend 2

Huismus

Rode patrijs 5

Merel

Vale gieren

Zwarte kraai

Vlaamse gaai

Raaf

Witte kwik

Cirlgors 1 paar

Geelgors

Bijeneters

Rotszwaluw

Grote bonte specht

Boomkruiper

Gierzwaluw

Rode wouw (dia's)

Zwarte wouw

Wilde eend

Oeverloper

Grote gele kwikstaart 3

Waterspreeuw 1

Boerenzwaluw

Roodkopklauwier 3

Blauwe reiger 1

Huiszwaluw

Aasgier 2

Vale Gier ca. 300

Torenvalk

Vink

's Avonds weer naar de Oehoe en de Nachtzwaluw en ook weer een Bergfluiter gehoord

Maandag 25 juli, mooi weer maar wel wat bewolking vandaag, dus minder heet.

Het is onze laatste dag hier ter plaatse en we kozen ervoor om het Hechodal nog een keer in te gaan en dan helemaal tot het eind; het alpenweitje met koeien en paarden en die mooie meanderende rivier.

Zwarte wouw

Buizerd

Rode wouw

Koolmees

Huismus

Zwarte spreeuw

Vale gieren >

Huiszwaluw

Zwarte kraai

Havik

Aasgier 2 (in een gat in de rots)

Rotszwaluw

Lammergier

Merel

Torenvalk

Slangenarend >7

Alpenkraai 6

Raaf

Zwarte roodstaart

Citroen kanarie

Alpenheggemus

Grote gele kwikstaart

Tapuit

Roodborst

Dwergarend

Waterspreeuw (even voorbij de plek waar je de rivier oversteekt; het pad is onverhard).

Zoogdieren:

Alpenmarmot 4, 3 ad en 1 juv.

Gems >10, 1 redelijk dichtbij!

Wild Zwijn => langs de weg prooi voor de gieren!

Egel

Eekhoorn

Vos

Op de terugweg bij het tweede tunneltje nog even uitgestapt voor de Rotskruiper.

Deze keer hadden we geluk, na een minuut of 5 liet hij zich zien.

Aanvankelijk zagen we een jonge vogel die al foeragerend langs de rots kroop. Even later kwam er een adulte vogel bij die het jong voerde. We hebben zeker een kwartier van de vogels genoten en er dia's van gemaakt. Het jong kwam op zeker moment vlakbij Wisse zitten , <1 meter, op de reling waar wij op leunden. Geweldig natuurlijk!

Vanavond voor de laatste keer naar de Oehoe en er ging een buurjochie van 7 jaar met ons mee, die naast ons stond en heel enthousiast voor (roof)vogels was.

De lucht was dreigend en er stond meer wind dan voorheen.

Gelukkig hoorden we en zagen we Nachtzwaluw maar de Oehoe liet zich vandaag niet horen. Hij vloog over en ging nog even in een boom zitten maar niet mooi vrij, helaas.

Toen begon het te regenen met wat onweer en zijn we snel richting tent gegaan.

Dinsdag 26 juli, toch weer mooi weer.

Gelukkig konden we vanmorgen de tent droog inpakken. De dreigende onweersbui van gisteravond is aan ons voorbij gegaan.

We hadden een mooie route richting Frankrijk bedacht, zodat we al vogelend al een stukje in de goede richting zouden rijden.

Het Ansodal door tot Anso, daarna Roncal aanhouden en dan dat dal richting Frankrijk volgen via Isaba. In dit dorp linksaf richting St. Jean. Althans dat hadden we moeten doen. Echter we gingen bij Isaba rechts aanhouden en dan komt het niet goed. Toch was het een mooie route qua landschap en in het begin van de Ansokloof zaten Vale Gieren op de rotsen, niet al te ver weg. Ook zagen we:

Slangenarend

Grauwe Kiekendief

Torenvalk

Tapuit

Boven op de pas hadden we een mooi uitzicht en zagen we naast Vale Gieren ook

30 wouwen doortrekkend!

Steenarend 1 mogelijke (grote arend schroefde heel snel omhoog en gleed weg.)

Slangenarend

Alpenkauwen ca. 12

Raven.

Uiteindelijk bleken we in Frankrijk niet op het goede punt te zijn uitgekomen en zijn we weer richting Oloron st. Marie gegaan, net zoals we gekomen waren en vervolgens naar Pau.

Een stuk voorbij Pau hebben we een uur pauze gehad, gegeten en een eitje gebakken.

Om 19.30 zijn we aan de terugtocht begonnen.

Woensdagmorgen om 10.00 uur waren we weer in een helaas regenachtige Oudemirdum.

Aantallen uit het boek: Roofvogels, Veldgids KNNV geschreven door Benny Génsbol. Meeste gegevens van 2002; anders aangegeven.

Vale Gier : ca. 18.000 paar, krachtige vooruitgang o.a. door bijvoederen.

Aasgie r: ca. 1300 paar (2000) achteruitgang in Spanje;

Lammergie r: 81 paar, sterke vooruitgang in de Pyreneeën.

Slangenaren d: 2000- 3000 paar (2003) vooruitgang.

Zwarte Wouw : 1900-2700 paar; achteruitgang.

Rode Wouw : 9000 paar; achteruitgang.

Slechtvalk: 2500 paar (2000); stabiel.

Oehoe (Bubo bubo) grootte van het mannetje gemiddeld 61 cm, vr. 67 cm bij een respectievelijke spanwijdte van 157 cm en 168 cm. In Spanje komt de kleinste ondersoort voor: Bubo bubo hispanicus.

Dwergooruil (Otis scops): Deze warmte minnende soort is de kleinste ooruil met een lengte van 20 cm.

Reisgenoten: Jelle de Jong en Wisse de Jong (notulant)

Uitwerking: Otte Zijlstra

Literatuur:

Génsbol, Benny 2005. Veldgids Roofvogels. KNNV uitgave.

Scherzinger, Mebs. 2004 vertaling Nederlandse taal. Vogelbescherming uitgave met Tirion Natuur. Bellmann, H. 2001. Insectengids, Tirion Natuur

owz