Verschillende cursussen

About Me

Onderwerpen Cursus natuurfotografie

Noord-Spanje

Zweden

Lesbos [1999]

Lesbos [2002]

Zwitserland

Polen

Noorwegen

Ebro

Bargerveen

Hongarije

Frankrijk [2003]

De Wieden

Zuid-Afrika

Havelland @ Müritz

Pyreneeen

Noordoost-Spanje

Hongarije

Weser

Helgoland

Falsterbo

Spanje

 

 

 

Cursus natuurfotografie => ‘Stap voor stap met de digitale camera op pad’.


De Vogelwerkgroep Niedorp organiseert ook dit jaar weer een herfstcursus natuurfotografie. Al dat moois wat we buiten zien daar kunnen we thuis ook nog een keer van genieten als we er een knappe foto  kunnen maken. Deze gedegen cursus omvat vier theorieavonden en drie excursies naar uitdagende gebieden. Op de eerste avond en aansluitende excursie zullen de paddenstoelen centraal staan. We gaan daarvoor naar een bosgebied. Zo komen er in de loop van de cursus diverse aspecten van natuurfotografie aan de orde, waaronder landschappen en dierfotografie.
Je ziet iets moois thuis, op vakantie of bij een wandeling in de natuur en met een digitale camera is het erg gemakkelijk geworden om dat snel vast te leggen. Het resultaat kun je direct bekijken en thuis kun je er nog een keer van genieten. Vaak echter valt het resultaat tegen. Je zag het op locatie anders en vaak mooier. Een dier, plant of landschap laat zich niet gemakkelijk in een plat plaatje proppen. De stappen die je kunt nemen om tot een beter resultaat te komen kun je aanleren. Dit zijn de zogenaamde basisprincipes. Deze moeten goed getraind worden en als je ze maar vaak genoeg hoort en toepast, doe je ze uiteindelijk vanzelf goed. Daarna kun je je eigen interpretaties op fotografisch gebied er op los laten en een eigen stijl ontwikkelen.
In de cursus zullen een aantal belangrijke fotografische aspecten aan bod komen. Tijdens de eerste theorieles zullen de volgende aan bod komen: beeldopbouw, ISO-waarde, histogram en de instellingen van je camera. De AWB  (witbalans) maakt daar onderdeel van uit. Om de camera instellingen beter te doorgronden zal ook aandacht besteed moeten worden aan de driehoek: sluitertijd, iso-waarde en belichtingstijd. Van de fouten kun je leren als je er op wordt gewezen. Daarom gaan we ook een aantal keren op pad naar uitdagende locaties om daar wat foto’s te nemen. Je leert het pas echt in de praktijk! De resultaten kunnen we dan later met elkaar bespreken. Ook komen er een aantal programma’s aan de orde waarmee we de foto’s kunnen verbeteren en opslaan.
 In de herfst zijn er mooie foto’s te maken  in de bossen en dan met name van paddenstoelen. Ook met een pocket camera kun je prima macro-opnamen maken. Een handzaam statief is in alle gevallen raadzaam. Ook andere hulpmiddelen zullen besproken worden en dan vooral in de praktijk. Op de eerste cursusavond zal ik daar wat meer over vertellen. Van de opnamen die je op de excursie gemaakt hebt, stuur je een viertal naar mij toe. Ik zet ze in een P.P. presentatie en aan de hand daarvan gaan we de resultaten (foto’s) bekijken met een beamer. Ik zal dan proberen aan te geven wat er goed aan is en wat eventueel nog beter kan. Ook van elkaar kunnen we veel leren! En geloof me een wereldplaat maak je niet elke dag! De eerste avond is op 4 oktober de excursie aansluitend in het weekend. In principe één keer in de twee weken zodat er tussendoor ook nog tijd om te oefenen.
Inlichtingen: Otte W. Zijlstra, ow.zijlstra@quicknet.nl of 06-18192606

 

This Page is best viewed at 1024*768. Internet explorer version 5.0.