The English telephone box

Mijn Engelse telefooncel

In juni 2010 kon ik via Marktplaats.nl een K6b kopen in Zaandam.
De cel en funderingsplaat heb ik op laten halen door een vrachtwagen met kraan. Door 2 ramen te verwijderen en daar een strop door te hangen kon de cel op de vrachtwagen gebracht worden.
Thuis werden cel en funderingsplaat op 2 pallets met een pompwagen door de steeg naar de achtertuin vervoerd.
Nadat de cel was ontdaan van vuil en losse verflagen, is er een dikke laag ijzermenie op gegaan.
De kleur was een probleem. De Engelse kleurcode is BS538, maar die was in Nederland niet te verkrijgen, dus is het dichtbijzijnde RAL kleur 3001 er op gegaan.
EÚn verflaag was 5,5 uur schilderen.
De volgende dag vond ik de cel meer oranje dan rood zodat ik een nieuwe laag RAL 3002 er op schilderde. Daarna zijn de Tudorkroontjes in een goudkleur geschilderd.
Nadat de plek voor de funderingsplaat uitgegraven was en deze d.m.v. 4 stroppen in elke hoek door 4 sterke mannen op z'n plek was gelegd, was het tijd om de cel te plaatsen.
De pallet met cel is op de plek gereden, een houten balkcontructie zorgde ervoor dat met 2 pompwagens de cel los kwam van de pallet. Die werd er onderuit gehaald en de cel is voorzichtig in fases gezakt.
Daarna zijn hier en daar de ramen vervangen en was het project klaar.
In 2011 is de binnenverlichting gerestaureerd en aangesloten op een bewegingsmelder. Als iemand s'avonds in de buurt van de cel komt gaat het licht aan voor een aantal minuten.
Leuke links

Te koop in UK

Ook te koop in UK

The Telephonebox


Voor de restauratie, juni 2010


Na de restauratie, augustus 2010


De 2e standplaats van mijn telefooncel: Zaandam

De wereldberoemde rode Engelse telefoonel, de K6 Red Telephone Box, werd ontworpen door Sir Giles Gilbert Scott in 1935 i.v.m. het zilveren jubileum van koning George V.
Helaas was de koning overleden toen de eerste exemplaren werden ge´nstalleerd.
In eerste instantie bekend als de Kiosk 'Jubilee', werden zo'n 70.000 telefooncellen ge´nstalleerd in het Verenigd Koninkrijk tussen 1936 tot 1968.

Kiosk nummer 6 of K6, is het zesde Britse telefooncelontwerp en verving zijn voorgangers. (K1, K2, K3, K4 en K5, hoewel de K5 nooit in productie kwam).
De K6 kiosk is wereldwijd bekend, samen met de dubbeldekkers en brievenbussen .... allemaal rood!
K6 kiosken werden geproduceerd in vijf gieterijen:
Carron Foundry
Lion Foundry
McDowall Steven
Macfarlane (ook bekend als Saracen Foundry)
Bratt Colbran

In de jaren '30 was het niet ongewoon dat van een kiosk raampanelen ontbraken! Een schroevendraaier kon gemakkelijk de raampanelen verwijderen zodat het kostbare glas verdween om een plantenkasje van te maken!
K6 kiosken werden enigszins gewijzigd in 1939. Een verbetering van het gietijzeren achterpaneel zorgde ervoor dat de A en B muntbakken niet meer konden worden gestolen van de glanzend houten, bakelieten of chromen montageborden. De nieuwe Mk2 cellen hadden schroefgaten in hun ijzeren rug. Die waren 'geboord en getapt' op de gieterij en met sterke bouten werden de muntbakken door het houten bord aan de achterwand gemonteerd. Messing pluggen werden ook geproduceerd, ter vervanging van schroeven die de aan de binnenkant beglazingsframes vasthielden. Ook dit beperkte diefstal.
Mk2 kiosken zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen, voor gebruik onder verschillende condities:
- No. 6A ; deur gemonteerd tegenover achterkant en scharnieren links
- No. 6B ; deur gemonteerd tegenover achterkant en scharnieren rechts
- No. 6C ; deur gemonteerd op het linker zijpaneel en scharnieren links
- No. 6D ; deur gemonteerd op de rechterkant van het scherm en de scharnieren rechts

Wat de meeste mensen niet weten is dat K6 kiosk deuren gemaakt zijn van teakhout. De zware gietijzeren glaslatten en traag stromende sluitingsmechanisme geven de indruk van een uit ÚÚn stuk massieve eenheid.
K6 kiosken uitgerust met interieurs wegen 750 kg (1653 Lbs), de afmeting is 8 foot en 4 inches hoog en de lengte en breedte is 3 foot (H x L x B = 255 x 91 x 91 cm)
Telefooncellen staan bekend met de rode kleur, maar in de jaren 1940 werden kiosken in gebieden met een 'bijzondere natuurlijke of architectonische schoonheid' vaak Dark Battleship Grey beschilderd met rode glaslatten. Dit was meer 'in combinatie' met de omgeving.
K6 kiosken bestaan uit 18 aparte gietijzeren delen en worden bij elkaar gehouden met exact 200 schroeven. De units zijn ofwel geheel geassembleerd in de gieterij of afgemonteerd op de plek. Geassembleerde kiosken werden ge´nstalleerd met behulp van een kraanwagen of voor dit doel gebouwde kiosktrailers.

In 1952 heeft de nieuwe koningin, Elizabeth II besloten af te wijken van de praktijk van het gebruik van de 'Tudor Crown' als het symbool van haar regering, en in plaats daarvan een weergave van de feitelijke kroon die over het algemeen gebruikt werd voor de Britse kroningen, de St. Edward's Crown. Dit nieuwe symbool begon dan ook te verschijnen op de boeiboorden van de K6 kiosken. In Schotland wilde men dat gekozen werd voor een weergave van de feitelijke Kroon van Schotland. Voorafgaand aan deze veranderingen, was de Tudor Crown gebruikt in alle delen van het Verenigd Koninkrijk, en het Britse Rijk.
Om tegemoet te komen aan de twee verschillende kronen op de K6 kiosken, werden de boeiboorden secties vanaf 1955 voortaan gegoten met een gleuf erin, waar een tussenstukje met de gepaste kroon geplaatst kon worden voordat het dakgedeelte werd gemonteerd. Deze verandering gebeurde vanaf 1955 en is dus handig om te weten wanneer de cel gebouwd is.
Kiosken ge´nstalleerd in Kingston upon Hull waren niet uitgerust met een kroon, omdat die kiosken eigendom waren van de Hull Corporation (later Hull City Council). Alle kiosken in Hull werden dan ook crŔme geschilderd.

Sinds 1980 zijn duizenden vernield en tot schroot verwerkt, tot een vertraging in de jaren negentig.
2500 stuks van de K6 hebben een 2e leven gekregen. Ongeveer 14.000 stuks van de K6 staan nog steeds in de straten van het Verenigd Koninkrijk.Winter, december 2010


De 1e standplaats van mijn telefooncel: Belmont Road in Ironbridge nabij Birmingham
De 3 verschillende kronen: St. Edward's, Tudor, Scottish

Close up van een Schots kroontje; van St. Edward's en Tudor zie Top

2011 - Visser webdesign