Bestrijden van mollen

Zorg er altijd voor om een mol zo snel mogelijk te vangen, dit om een uitgebreid gangenstelsel te voorkomen. De gemaakte gangen blijven namelijk heel lang intact.
Een mol op zoek naar een nieuw territorium zal sneller een bestaand territorium innemen dan dat het een nieuw moet maken.
Methoden:

 • Het bestrijden van mollen kan chemisch gebeuren met een speciaal doseerapparaat waarbij men ronde pillen op basis van magnesium- of aluminiumfosfide in de diepere mollengangen kan leggen.
  Door invloed van bodemvocht ontstaat het voor mollen dodelijke fosforwaterstofgas (PH3) dat door de gangen drijft.
  Dit gas heeft de reuk van knoflook en is dodelijk voor de mol maar ook voor andere levende wezens.
  Daarom wordt voor deze methode bepaalde eisen gesteld aan de deskundigheid van de gebruiker en moet je een cursus gevolgd hebben.
 • Een andere methode is het vangen met een vangkooi of speciale zwarte kunststof buisjes met aan beide zijden een klepje. Deze wordt stevig geplaatst in een gang. Zodra de mol door de kooi of buis loopt is er geen weg terug en ook niet heen. Regelmatige controle is vereist indien u de mol levend wilt vangen, twee maal per dag controleren is noodzakelijk. Na de vangst kunt u de mol in de vrije natuur uitzetten. De mol zoekt zelf weer een territorium.
 • Ook is het mogelijk om een jachthond op te leiden om mollen te (helpen) vangen.
  Dit gebeurt meestal bij profesionele mollenvangers, de honden moeten immers getraind blijven.
 • Men kan ook een mol uit de gang scheppen als men de mol ziet wroeten. De meeste kans heb je om ongeveer 8, 12 en 18 uur, en als je tegen de wind in gaat wachten. Je moet wel geduld hebben. Een goede aanwijzing is ook het gedrag van merels en lijsters, wanneer je ziet dat ze op 1 plaats bezig zijn en veel wormen pakken dan weet je dat de mol daar actief is want door het lopen van de mol vluchten de wormen naar de oppervlakte.
 • Als een andere bestrijdingsmethoden kan de Rodenator worden genoemd. Bij dit apparaat wordt met behulp van een lans een explosief mengsel van zuurstof en propaangas in de gangen die mollen hebben gemaakt, gespoten. Na 10 seconden wordt door een druk op de knop het mengsel tot ontploffing gebracht. De mol wordt direct gedood en tevens stort het gangenstelsel in. Met één injectie kan een cirkel met een straal van 10 meter worden bewerkt.
 • De Mauki mollenbestrijder is een professionele machine, die de schade van mollen - woelratten- en veldmuizen elimineerd door deze efficiënt te doden. Een mengsel van diesel en benzine (1:50) wordt tot verdamping gebracht. Deze rook, met hoog CO-gehalte, wordt via een flexibele metaalslang in het gangenstelsel van de mollen/woelratten geblazen en verlamt in enkele seconden de ademwegen met een pijnloze dood tot gevolg. De machine is uitgevoerd met een gegalvaniseerd onderstel en wordt aangedreven door een Benzine motor.
 • De meest toegepaste methode is het vangen met een mollenklem.

Het plaatsen van een mollenklem

Er zijn vele soorten klemmen, de op de foto afgebeelde klem is één van de beste.
Goed geplaatst zal de mol vaak binnen een dag gevangen zijn.

 • Druk een dag van tevoren de gangen en de hopen goed in, de volgende dag kan je dan zien of de mol er nog is.
  In droge periodes zitten de mollen dieper omdat daar dan de wormen zitten, dus eventueel nat maken van de grond lokt de mollen weer naar de oppervlakte.
  Zet de klem op een rustige plaats, waar dus geen mensen en dieren lopen, door trillingen wordt de mol verjaagd.
 • Prik met een stokje in de bodem en zoek een gang tussen twee mollenhopen in of zoek een gang die naar water toe gaat, want een mol gaat meerdere keren per dag water drinken.
  Als het stokje ineens wegzakt weet je hoe de gang loopt.
 • Graaf deze gang voorzichtig in het vierkant open zodat de klem ruim in het gat past en controleer of de gang goed doorlopen is, de gang is dan glad.
  Haal de ingevallen grondresten weg en span de klem door uw voet erop te zetten. Scherp afstellen verhoogt de pakkans, oppassen voor uw handen.
 • Plaats de klem voorzichtig in de gang met de 4 poten stevig in de bodem, zo dat het lipje midden in de gang zit, de ruimte tussen het lipje en de onderkant van de gang mag niet groter zijn dan de mol.
 • Maak de gang weer donker door hem te bedekken met bijvoorbeeld een emmer.
  De mol komt aan, wipt het lipje omhoog, de klem klapt dicht en de mol is onmiddellijk dood.
  Overleven doet een mol nooit met een goed geplaatste klem.

Er is ook een cursus "mollen vangen met klemmen" die je kunt volgen.
Alle hier genoemde producten zijn te verkrijgen bij agrarische coöperaties, vakhandel en de meeste tuincentra.
Ziet u op tegen de inspanningen of het mollenleed dan kunt u ook professionele mollenvangers inhuren.
Deze kunt u vinden in de Gouden gids onder Ongediertebestrijding, kleine advertenties in huis-aan-huisbladen of u kunt eens informeren bij een melkveehouder.

 

Leggeweer pillen

Rodenator
Mauki