Mollennieuws

Grappig filmpje? DownloadSTAPHORST - Hendrik Mussche (76) uit Staphorst ving in zijn leven honderden mollen, maar gistermiddag zat er een bijzonder exemplaar in zijn klem: een witte mol. Een albino exemplaar van de grondwroeter. Mussche wreef een paar keer in zijn ogen en ja, het was toch echt een witte mol. Niet al te groot en morsdood, want de albino bleek niet opgewassen tegen de klem. Witte exemplaren van de mol zijn uiterst zeldzaam. Ze worden zelden gezien, laat staan gevangen. Mussche ving het diertje op een perceel van zijn broer aan de Schotsdwarsweg in Staphorst. "Hij heeft last van mollen en ik zette wat klemmen", zegt Mussche. De witte mol van Staphorst is een bijzonder exemplaar. Hij is spierwit, met ook nog eens een oranje kop 'alsof hij zijn feestmuts opzette om Oranje aan te moedigen'.
Bron: RTV Oost

OOSTERLAND - Mollenvanger Aart Koppert moest woensdag even in zijn ogen wrijven. Zag hij het nu goed of niet? Wel dus. Een witte mol in één van zijn vele klemmen. De 44-jarige Oosterlander, die zeker in de wintermaanden een dagtaak heeft aan het mollenvangen, had de klem, waarin de witte mol geketend was, dinsdag uitgezet bij het Veerse Meer. Een dag later, woensdag dus, nam hij een kijkje en zag de zeldzaamheid in de klem. ,,Achttien jaar geleden heb ik er ook eens eentje gevangen bij Oudelande, maar die was minder wit. In vijfentwintig jaar mollenvangen is ‘de witte van het Veerse Meer’ zijn eerste. Witte mollen worden ook wel albino’s genoemd en zijn wit omdat er geen pigment in hun haar zit. Koppert (foto) vangt, net als zijn tweelingbroer, vooral zwarte mollen. In groten getale. In 2017 vond hij er 1527 in zijn klemmen.
Bron: Wereldregio

ONNEN - Wie altijd gedacht heeft dat mollen zwart zijn heeft het mis. Vorig jaar ving Klaas Berends uit Onnen al een witte mol (albino) in een perceel grasland aan de Essen in Haren. Onlangs ving hij er weer twee. Klaas Berends die voor zijn werk o.a. mollen vangt, heeft een aantal vaste adressen waar hij periodiek zijn klemmen zet. Nu moest hij vorig jaar wel twee keer kijken toen hij een klem uit de grond haalde, een witte mol is toch wel heel bijzonder. Maar schijnbaar leeft er een witte mollenfamilie onder het grasland van een boer aan de Essen in Haren. In de afgelopen maand ving hij daar nog twee witte mollen.
Bron: Harener weekblad

BAARLE-NASSAU - De meest zeldzame mol en tegelijkertijd misschien wel de meest Hollandse mol die je in Nederland kunt vinden, werd woensdagmiddag aangetroffen op het gazon van zorgboerderij de Mekkerbek in Baarle-Nassau. Het hartje van het beestje moet wel voor Nederland kloppen, want de mol is helemaal wit-oranje. De hond van de eigenaresse van de zorgboerderij, Rachel van Beek, was woensdag wild met iets aan het spelen op het gazon. De aanwezige kinderen op de boerderij pakten het af en kwamen gillend aanrennen. In hun handen lag het wit-oranje diertje. Volgens boswachter Frans Kapteijns is de vondst uiterst zeldzaam en komt het hooguit één keer per jaar voor dat iemand zo'n diertje vindt. Het is een albino-mol die bijzonder gekleurd is door een foutje in het pigment. Helaas zit er een droevig staartje aan het verhaal. De mol is niet meer. De hond had het beestje ernstig toegetakeld. Ondanks goede zorgen van de kinderen overleed het diertje de volgende ochtend.
Bron: Omroep Brabant

NOORDIJK - Een inwoner van Noordijk in de gemeente Berkelland heeft een bijzondere, witte mol (albino) gevangen. De Noordijker heeft de afgelopen jaren al tientallen zwartfluwelen mollen gevangen, maar voor het eerst een wit exemplaar. Een albino-mol is bijzonder. In het Natuurmuseum in Nijmegen kunnen bezoekers een opgezet exemplaar bekijken. "Uit evolutionair perspectief heeft het voor een mol geen nadeel om een witte vacht te hebben omdat het dier onder de grond leeft en dus niet zichtbaar is", stellen biologen. De mol heeft de mollenklem niet overleefd en is ingevroren verhuisd naar scholengemeenschap Het Marianum in Groenlo. Een biologiedocent wil hem daar gaan conserveren en gebruiken voor lesdoeleinden.
Bron: de Gelderlander

SPEULD - In het gehucht Speuld is een Albino-mol gevonden. Het witte diertje werd ontdekt door Wim Bakker die op het erf van zijn dochter mollenklemmen had geplaatst. Het gebeurt zelden dat zo'n gangengravertje zonder huidpigmenten wordt gevonden. Bakker zegt al duizenden mollen gevangen te hebben, maar nooit eerder zat er een albino-mol tussen. Het diertje heeft een witte vacht, zijn buik is oranje gekleurd. De bijzondere mol heeft de klap van de mollenklem niet overleefd.
Bron: Omroep Gelderland

KAULILLE - In de tuin achter zijn woning aan de Bosschelweg in Kaulille heeft Etienne Baeten een witte mol, een albino, gevangen. De voorbije veertien dagen ving Etienne al drie zwarte mollen en nog een andere witte mol. “Dat er witte mollen bestaan, wist ik. Maar ik had er nooit een gezien.” Etienne Baetens gazon had al langer last van mollen. “Ze hebben me ooit gezegd dat je de val in de hoofdgang moet plaatsen. Daar heb je het meeste kans op succes.” “De Bocholtse mollenvanger, Leon Truyen, vertelde me dat hij al honderden mollen heeft gevangen, maar nog nooit een witte. En ik, een amateur, vang er twee in een week tijd.”
Bron: Het belang van Limburg

STUIFZAND - Willem Hoekstra uit het Drentse Stuifzand trof dinsdag een wel heel vreemde oranjefan aan. In een mollenklem zat een oranje mol. Zo'n exemplaar is bijzonder maar niet uniek. De 61-jarige Drent vangt per jaar ongeveer twintig mollen met zijn klemmen. "Mollen zijn donker van kleur. Dit had ik nog nooit gezien", zegt Hoekstra. Het lijkje werd in de diepvries gelegd.
Bron: Foknieuws

SINT JANSKLOOSTER - Een unieke vangst is het niet, maar de oranje mol die de broertjes Jan Willem en Rick Mather in Sint Jansklooster vingen mag natuurlijk best gezien worden. Volgens kenner Hein van Grouw van museum Naturalis werd het Kloosterse molletje als albino geboren. ‘Twee op de duizend komen wit ter wereld, een erfelijke kwestie. Zwart met witte of oranje vlekken komt ook voor, maar helemaal oranje is vrij bijzonder. Een albino krijgt die kleur door de grondsoort. In Sint Jansklooster zit kennelijk veel ijzer in de grond’, legt Van Grouw uit.
Bron: de Stentor

WIERINGERWAARD - Wit is de kleur van de onschuld. Maar daar hebben mollenvangers zoals P. Blekendaal, werkzaam bij het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, geen boodschap aan. De Pettenaar maakt al zo'n 20 jaar jacht op mollen. Ze staan te boek als schadelijk. Hij vangt er honderden per seizoen. Altijd zwarten, nooit een 'blonde'. Gisteren was het dan toch zover. In één van zijn klemmen zat een witte. Dood, dat wel. Blekendaal gaat in juni aanstaande met pensioen. Op de valreep treedt hij toe tot het selecte groepje mollenvangers dat een albino klemde.
Bron: NHD

OOSTERBLOKKER - Piet Pelt (82) is al 70 jaar actief als mollenvanger. Maar in al die jaren heeft hij nog nooit gezien wat hij deze week in de klem had: een bruin-wit exemplaar. Meestal zijn ze zwart. Soms zit er een albino tussen, een witte. Maar deze 'lapjesmol' is toch wel bijzonder. Hij zal het beestje villen en de huid bewaren. Villen deed hij vroeger ook, maar toen gingen de huidjes naar de handel om in mantels te worden verwerkt. Een paar trucs wil hij wel prijsgeven. De klemmen worden gezet in de gangen, die ritten worden genoemd. Daar zijn er veel van, maar je moet ze wel weten te vinden. Het vee helpt daar een handje, vertelt Pelt. ,,Als dat over de akker loopt zakt het op de plek waar een gang is een klein stukje weg. Als meer koeien dat doen, zie je als je goed kijkt een geultje in het weiland. Daar zit een rit, zoals we dat noemen.'' Een mol zul je niet gauw zien wroeten, want daar stopt hij mee zodra hij onraad bespeurt. En dat gebeurt snel, zegt de mollenvanger. ,,Hij ziet niks, maar hij voelt, ruikt of hoort het wel. Je moet dus in elk geval altijd tegen de wind in naar zo'n molshoop lopen.'' Wie een mol ziet of hoort wroeten in de molshoop kan met een schop steken om hem te vangen, maar dat moet hij dan wel in de goede richting doen: ,,Anders vliegt-ie zó terug de gang in.'' Heeft Pelt een rit gevonden, dan graaft hij een gat en zet zowel links als rechts een klem, om vervolgens de uiteinden weer met aarde af te dekken. Niet te ruim, want dan kan de mol er omheen, en meestal meer dan een, zodat een mol die de zaak niet vertrouwt en onder een klem door graaft verderop alsnog het haasje is. Blijkt er later een mol in de klem te zitten, dan haalt hij deze er met klem en al uit en stampt het gat dicht. Op die plek kijkt hij dan de volgende dag met een speciaal instrumentje of de gang weer open is, want dan is er weer een mol doorheen gegaan en kan de klem weer worden gezet. Zo heeft hij laatst langs de Zwaagdijk in totaal zeventien mollen gevangen op dezelfde plek. Steeds was die gang waar de klem was gezet weer gegraven. ,,Wij noemen dat dan een voorrangsweg.'' Soms gaat het erg snel. Pelt heeft het meegemaakt dat hij en zijn broer ieder vijftig klemmen hadden gezet en bij het teruglopen al in een aantal daarvan mollen aantroffen.
Bron: NHD


SCHELLINKHOUT - De albinomol is in Nederland een zeldzame diersoort. Het lage aantal van deze beesten is deze week nog verder verlaagd. Albert Vis trof donderdag de witte insecteneter en sporentrekker in een valletje aan. Hij had deze een dag eerder uitgezet. De familie Vis heeft een manege aan de Dorpsweg in Schellinkhout. Er lopen daar ook koeien in het land. ,,Mollen zijn slecht voor het vee in de wei'', stelt Albert. ,,Ze ploegen het gras om, waardoor de paarden en koeien zich kunnen verwonden.'' Volgens de Schellinkhouter is de albinomol na de moord nog bijna ongeschonden. ,,Hij heeft door de val wel een deukkie opgelopen, vanzelf.'' Albert bewaart 'Heino' in een koelcel. ,,Dit is toch wel heel bijzonder, komt bijna nooit voor. Ik heb niet eerder een albinomol in een val gehad. Het is zo zeldzaam dat ik er aan denk om hem te laten opzetten.'' Marcel Inpijn, medewerker van dierenopvangcentrum De Bonte Piet, bevestigt het verhaal van Albert. ,,Ik heb nog nooit zo'n blonde mol gezien. Wel hebben we hier ooit een albino-egel gehad. Die hebben we laten opzetten. Die albinodieren zijn kwetsbaarder dan andere beesten. Ze hebben een zwak gestel. Bovendien vallen ze meer op. Zo'n albinomol is natuurlijk door zijn kleur een gemakkelijke prooi voor roofvogels en egels.''
Bron: NHD


SCHERPENHEUVEL - Een unieke oranje mol heeft het in het Belgische Scherpenheuvel niet overleefd.
Het beestje kwam in een klem terecht. "Mijn grasveld wordt volledig ondersteboven gehaald", vertelt bewoner Michel.
"Ik heb klemmen gezet, waarin de oranje mol is beland.
Omdat hij nog niet dood was, heb ik hem uit zijn lijden verlost." Normaliter zijn mollen zwartgrijs.
De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht is bekend met witte mollen.
"Maar we horen voor het eerst over een oranje exemplaar", aldus een zegsman.
Hij houdt het op een speling der natuur.
Bron: Telegraaf

 


StaphorstOosterlandHaren


Baarle-NassauNoordijkSleuldKaulilleStuifzandSint JanskloosterWieringerwaard


BlokkerSchellinkhoutScherpenheuvel