Stepteam

Stepteam Bovenkarspel is opgericht begin 2001.
Bij bijna alle wedstrijden en toertochten binnen een straal van 100 km vanaf Bovenkarspel is Stepteam Bovenkarspel aanwezig.
Sinds 2017 trainen wij niet meer samen, maar ieder voor zich.

Op deze website hebben we het over de menselijk voortbewogen autoped en niet over ministepjes, electrisch-, mechanisch- of dierlijk voortbewogen steppen. Hieronder vindt u meer informatie over het steppen:

Autopedsoorten

Sinds de jaren 70 begonnen steeds meer mensen de stepsport te beoefenen. Deze mensen bouwden de autopeds zelf en deze hadden allemaal een wielmaat van 12,5 inch. In 1983 kwamen we de eerste 20 inch wielen tegen in wedstrijden. Bij de autopeds geldt, hoe lichter de autoped en groter de wielen, hoe sneller de autoped kan. In de jaren 90 kwamen de eerste fabrieksteppen op de markt en deze zien we bij wedstrijden nu het meest, maar er zitten ook nog steeds enkele zelfbouwers tussen.
Het populairste stepmerk is Kickbike, maar andere merken zoals Footbike en Mibo zijn in opkomst. Er zijn steppers die high-tech materiaal op hun step monteren om zo nog sneller te zijn. Enkele handige steppers bouwen zelf high-tech steppen, met een frame van aluminium of carbon.

Wedstrijden

Naast de vele toertochten worden er ook wedstrijden georganiseerd. Er zijn 3 soorten:

  • Estafette, waarbij een team op 1 step, binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk ronden moet rijden waarbij na elke ronde een ander teamlid de step over neemt.
  • Tijdritten, waarbij een stepper een bepaalde afstand zo snel mogelijk moet rijden, meestal tussen de 30 en 50 km.
  • Sprintwedstrijden, zo snel mogelijk een afstand van 200, 500 en 1000 meter afleggen.

Tijdens bepaalde wedstrijden kan men punten behalen om zo de NAF-cup te winnen. Ook is het mogelijk Nederlands kampioen te worden. Alle autopedwedstrijden vindt u...hier.
Naast Nederland zijn ook Finland, TjechiŽ en ItaliŽ landen waar de stepsport zeer populair is. Regelmatig reizen steppers uit Nederland naar wedstrijden in deze landen.

Steptechniek

Steppen op een autoped is leuk, eenvoudig en verslavend. Het is een veilige sport met weinig blessures, maar natuurlijk is een helm altijd een aanrader. De plankhoogte beinvloed je energieverlies. Zorg dus dat de plank vrij laag is. Controleer ook de juiste bandenspanning.
Belangrijk is relaxed te steppen. Houd het stuur stevig, maar niet te krampachtig vast. Begin met afzetten: eerst een kniebuiging naar voren, daarna een korte afzet naar achteren is vaak het beste. Als je merkt dat het been dat op de plank staat vermoeit begint te worden, wissel dan regelmatig het been af. Meestal na 5 tot 20 passen. Belangrijk is dat je been niet verzuurt op de plank, want dat been verbruikt de meeste energie en niet het been waarmee je afzet.
Het wisselen zelf zal voor een beginner even wennen zijn, maar na een paar keer steppen wordt het een automatisme. De ervaren stepper zal zo snel wisselen dat een leek bijna niet ziet dat er gewisseld wordt, wedstrijdrijders springen zelfs over. Om te beginnen met wisselen is het het makkelijkst om de voorkant van de voet van het been op de plank naar buiten te draaien van de plank af. Zo creŽer je ruimte voor de het voorste deel van de andere voet. Die zet je er naast en dan haal je je andere voet van de plank en zet je daar mee af. Tijdens de afzet heb je zo de ruimte om je andere voet helemaal op de plank te schuiven.
Step je met de wind in de rug dan kan een langere afzet relaxter zijn. Tegen de wind in steppen voelt eigenlijk een beetje aan als klimmen, dus een korte afzet is vaak het beste. Zet bij het echte klimmen in korte pasjes af en met een hoog tempo.
Bij het afdalen zet je beide voeten achter elkaar op plank, pak het stuur stevig vast en breng je gewicht zo ver mogelijk op het voorwiel. Je armen zo dicht mogelijk tegen het lichaam. Veel plezier en misschien tot ziens!
^^


Wordt voor € 19,- per jaar ook lid ! Klik hier voor aanmelding.