HET ZENDAMATEURISME

                                ALS HOBBY.

                                          

                                            

                                                                                                                                  

 

Het zendamateurisme is eigenlijk na de tweede wereldoorlog begonnen, met wat experimentenvan mensen die verzot waren op elektronica, dit was allemaal zelfbouw. het heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de watersnoodramp in Zeeland 1953, er was toen niets, en de zendamateurs konden een "goed"" netwerk opbouwen. Het is een hobby die je niet zomaar gaat doen, je moet een beetje gek zijn van elektronica, en de techniek die er achter schuilt, een helderegeest hebben, en wat engels spreken kan ook geen kwaad. Voor de goede orde, dit heeft niets temaken met de 27 MHz band , ook wel de 11 meter genoemd, daar voor de 27 MHz band ook geenexamen hoeft te worden afgelegd, en niet meer dan 4 watt uitgangsvermogen mag worden gebruikt.

 

Het begon bij mij toen ik een jaar of tien oud was, ik ben trouwens van 19??, met een lampje eneen transformator, dat groeide uit tot zelfbouw, van simpele projectjes, zoals het bouwen van een transistorradio, en dan de kast maken van triplex, in die jaren was er nog niet veel aan onderdelen te krijgen (kopen) dus veel van de sloop.Goed, ik ontdekte de amateur-banden, en werd luisteramateur, werd lid van de VERON is (Vereniging van Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) opgericht 2 Oktober 1945.en kreeg een luisternummer,zendamateurs maken verbindingen met elkaar, en dan worden erkaarten uitgewisseld, men noemt dit qsl-kaarten en daar staan de roepletters of luisternummer open het sterkte rapport, dus hoe sterk iemand bij een ander binnenkomt.En als luisteramateur doe je daar driftig aam mee, om rapporten uit te wisselen, in de hoop eenqsl-kaart retour te krijgen, meestal wordt dit wel gehonoreerd.                                                                 

 

                                                                                                                                              

Maar ik vond dit niet voldoende, ik wilde ook een zendmachtiging, maar moest dan wel eenvrij zwaar examen afleggen, dat werd dan afgenomen door de PTT,( dit heet dan nu weer anders)Maar eerst moest er geleerd worden, cursusboek gekocht, en gaan leren, naar het examen geweestin Utrecht (jaarbeurshallen, nu in Nieuwegein) dat wordt nog steeds twee maal per jaar afgenomen in voor en najaar. En een paar maal gezakt, daarna één winter er keihard aan gewerkt, en was geslaagd dit is nu alweer 30 jaar geleden en kreeg de call "PA4WIM"(ex PE1GVQ) van PTT telecom.Ik kon de VHF-banden op d.w.z. 144 MHz, 430 MHz, en heb vele verbindingen gemaakt, onderandere Wubbo Okkels die in het ruimteveer de Challenger zijn rondjes om de aarde vloog,en ook een zendmachtiging heeft, dit is alweer een aantal jaren terug, de Challenger is laterverongelukt. Maar wilde ik op de HF-banden uitkomen zat er nog een morse examen in de weg.

 

                                      

12 woorden per minuut seinen en nemen, ik werd daar moedeloos van, kreeg het niet onder de knie. Maar in September 2003 is dat ouderwetse gedoe afgeschaft, en kan iemand meteen C-licentie op de HF-banden uitkomen deze lopen van 1.8 tot 30 MHz. en daar kun je echt je ei kwijt je werkt de hele wereld, ook met zendamateurs uiteraard die een licentie hebben, daar wissel je ook een sterkterapport mee uit, en ik mag graag weten hoe iemand leeft en werkt, b.v.b. een zendamateur uit Zuid-Afrika, of Nieuw-Zeeland, dan wel uit China, JAPAN, Mexico, Nederlandse Antillen, enz, enz maar dit is dan ook weer conditie-afhankelijk, alles in het engels, maar ook nog veel met CW = morse, punten en strepen ...---...

 

                                                          

Wil je de hobby goed kunnen uitoefenen dan is een goede antenne zeer belangrijk, en de coax-kabel die van de antenne naar de zender moet. De antenne moet goed aanpassen aan de zenderom een goed resultaat te krijgen. Voor de HF-banden (1.8 tot 30 Mhz) heb ik een draad ge-spannen van 12 meter, dit heet een multiband sloper antenne en is eindgevoed, met een speciale omvormer, als ook een FD-4, en een 2 x 20 meter open lijn met een 1 op 1 balun en coaxgevoed, voor de VHF-banden een paar losse antennes die als het kan zo hoog mogelijkmoeten staan, voor een zo ver mogelijk bereik, ik zal u niet verder lastig vallen met de technischekant van dit gebeuren. Daarmee is dit een hobby met vele kanten, je kan alleen CW plegen of infone, dus met microfoon, SSTV, is plaatjes verzenden en ontvangen, zelfbouw, ATV, dit isamateur-televisie, RTTY berichten ontvangen en zenden, dan is er nog APRS, kan je een zendamateur volgen, in combinatie met een GPS-ontvanger, kan je kijken waar de amateurop dat moment rijd met zijn auto, of vaart met zijn boot, software is zo van het internet tedownloaden,enz, enz. Goed, ik kan nog wel een poos doorgaan, het is een fijne hobby, je hoefter de deur niet voor uit, het werken buitenshuis zit erop, dus ik bezit nu veel vrije tijd, en kandaarom dagelijks met dit zendgebeuren bezig zijn, waar ik dan ook met volle teugen van geniet.
                            QSL-KAART die door mij wordt gebruikt.....

  Hier kunt u meer informatie en software vinden, over onze hobby. b.v.b. APRS, SSTV, enz .

                                                   Kijkje in de shack: Klik HIER