Gereedschap

Voor het bouwen in hout kun je nooit teveel lijmklemmenhebben. Er wordt soms gezegd dat je altijd 1 klem meer nodig hebt dan voorradig. Voor het werken met epoxy zijn echter lijmklemmen met goede zachtplastic vlakken erg handig, deze hechten niet aan het epoxy. Mijn ervaring is dat de zeer goedkope eenhands klemmen van de Action goed genoegzijn

Ik had al een "sargeant" maar een was niet genoeg om de spiegel in elkaar te lijmen. Van een paar hoekeinden en een strip dus zelf wat in elkaar gebakken.

Om de gangen goed op elkaar te lijmen heb ik 14 haakse klemmen gemaakt (voor elke mal een aan weerszijden)

Tijdens de voorbereiding van de eerste latten merkte ik al gauw dat ik handen tekort kwam. Ik heb een soort derde handjes gemaakt van stukken triplex met een gleuf erin die ervoor zorgen dat de lattennetjes op elkaar komen te staan.

Vanuit Amerika kreeg ik van familie een paar handige stukjes gereedschap om electrisch gereedschapals de frees en cirkelzaag steeds op dezelfde diepte af te stellen.

Voor de bouw van de kayak kon ik hetzelfde gereedschap weer gebruiken. Alleen de latjes zijn nu dunner en daardoor werd het lastiger om een mooi holletje en bolletje aan de latjes te maken.

Ik heb nu beide freesmachines onder een plaatje trespa gehangen.

Bij sommige machines is het nodig om eerst de onderplaat te verwijderen omdat je anders geen mogelijkheidhebt om de machine te bevestigen, maar ook omdat anders het freesbitje niet diep genoeg in de schacht gehouden kan worden.

Vervolgens kun je de losgeschroefde onderplaat als mal gebruiken om af te tekenen en de gaten te boren.

Door nu twee latten zo onder de plaat trespa te bevestigen dat de latjes er precies tussen passen kan ik steeds snelen uniform de holletjes en bolletjes eraan frezen.

Versimpelde weergave van de freesopstelling.

Terug naar boven