PV montage ongeframede modules

Op 10 november 2005 heeft de officiële opening plaats gevonden van een bijzonder gebouw voor onderwijs en kinderopvang ‘Middenwegpolder’, Zonnegloren 1 te Heerhugowaard. Tijdens de officiële opening werd ook de dakkoepel onthuld waarop als primeur een uniek bevestigingssysteem is toegepast.
Dit bevestigingssysteem maakt het voor het eerst mogelijk om verschillende plaatmaterialen in één vlak te monteren. Hierdoor kunnen allerlei combinaties gemaakt worden met bijvoorbeeld gekleurde glasplaten en zonnepanelen. Met naadloos combineren van zonnepanelen en gekleurde glasplaten is een nieuwe architectuur mogelijk geworden voor daken en gevels. Met de nieuwste druktechnieken kunnen ook allerlei afbeeldingen op de glasplaten worden opgenomen.
Architect Jim Lubach heeft voor zijn ontwerp van het gebouw de vorm van een vlinder gebruikt. Voor de kinderen van de basisscholen wordt daarom een tekenwedstrijd gehouden. De mooist getekende vlinder wordt binnenkort uitgekozen en vervolgens in één grote afbeelding op maar liefst 9 glasplaten gedrukt waarmee binnenkort de open ruimte in het dak wordt ingevuld.
Het systeem is universeel omdat het geschikt is voor verschillende hoogte, breedte, dikte en merken zonnepanelen en glasplaten. De verwachting is dat door dit universeel bevestigingssysteem de prijs van de zonnepanelen zal gaan dalen door enerzijds de gerealiseerde materiaalbesparingen en door anderzijds de grotere concurrentie die hiermee zal ontstaan bij de zonnepanelen leveranciers. Dit is een van de succesvolle ontwikkelingen die is voortgekomen uit de leerervaringen van de Stad van de Zon.

Realisatie is tot stand gekomen met medewerking van:
Alcoa Europe, Besseling Installatie, Phoenix, Saint Gobain, SnP-Systems, SolarNed, TNO

Montage:

 

Resultaat: