ISOzero Meet- en Demonstratiewoning

Zonwering - inleiding:

Het optimaliseren van het geÔnstalleerde systeem in de Meet- en Demonstratiewoning is een continu proces dat wordt aangestuurd door het projectgroepoverleg: Het benodigde koelvermogen kan flink worden gereduceerd door te zorgen dat in de zomer de zon niet rechtstreeks kan binnenstralen. Hierbij kan gedacht worden aan een door de gebruiker te bedienen of automatische geregelde buitenzonwering (rekening houdend met een goede bodembalans). Het aanbrengen van zonwerend glas is wellicht ook een aantrekkelijke optie omdat de gebruiker hier geen omkijken naar heeft en er geen onderhoud nodig is.

Uit de eerste meetresultaten is gebleken dat in de slaapkamer op het Zuidoosten zonder zonwering en zonder koeling de temperatuur in de zomer 2005 opliep tot 38 graden. Objectief gezien is er in de zomer al sprake van discomfort in de slaapkamer wanneer onder andere de temperatuur warmer wordt dan 26 graden. Het vermogen wat dan nodig is om te koelen blijkt vele malen groter te zijn dan het vermogen dat nodig is om in de winter te verwarmen.
Een van de aanbevelingen van TNO is het plaatsen van zonwerend glas. Om inzicht te krijgen wat het effect is van zonwerend glas op het comfort in de meet-demonstratiewoning wordt begin 2006 al het glas aan de zuidzijde vervangen door zonwerend glas ďClimaplus 4sĒ van Saint-Gobain waarna de comfortmetingen doorgaan.
Naar verwachting wordt daarmee ruim 2x zoveel warmte tegengehouden waardoor het gewenste comfort met een geringer koelvermogen kan worden bereikt op een kostenefficiŽnte wijze. De meetresultaten zullen ook meer inzicht geven voor de meest kostenefficiŽnte energiebesparing in de renovatiebouw.