De workshops worden gegeven op:

dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur / dinsdag- en woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur

Voor groepen zijn andere dagen en tijdstippen mogelijk.

Het begon als een mooi idee naar aanleiding van een krantenartikel over het “social sofa project”. Voor ons is er echter toch één nadeel aan deze betonnen social sofa, namelijk het gewicht. Zo komt het dat wij op zoek zijn gegaan naar een eigen bank ontwerp van lichter materiaal. We beginnen met het formeren van een enthousiaste werkgroep en gaan vervolgens met ons idee aan de slag. We speuren op internet en stuiten op een bedrijf in Noord Limburg “Plastisense” een bedrijf dat gespecialiseerd in het maken van EPS meubels. Wij zien de voordelen van dit materiaal en komen samen met deze onderneming tot het ontwerp van onze Blije Bank en later Mijmerbank. We vragen subsidies aan en ontvangen dit van de gemeente Koggenland, Rabobank, Oranje fonds, uit het plaatselijke bedrijfsleven en van particulieren. Er worden oproepen geplaatst in het plaatselijke dorpsblad / streekkrant om een afbeelding in te leveren voor op de bank. Deze aangeleverde inspiratie door verenigingen en inwoners tekenen wij op de bank en iedereen plakt mee. Dit heeft een prachtig kunstwerk opgeleverd waar met veel inzet op geplakt is, iedere afbeelding heeft zo zijn eigen verhaal gekregen. We kunnen wel zeggen dat het is geslaagd om samen met de inwoners van Ursem een prachtig kunstwerk te realiseren!

Mozaïek banken Ursem

Opnieuw willen wij een bank mozaïeken, een bank die wij "Mijmer Bank" noemen. In samenwerking met de gemeente Koggenland wordt een tweede kunstproject in Ursem gerealiseerd. Een project waar alle inwoners uit Ursem, oud en jong, worden uitgenodigd mee te werken. Een bank die wordt opgedragen aan ieder die jíj nooit wil vergeten. Een bank waarop je in je eigen gedachten kunt wegzinken; De "Mijmer Bank" krijgt een prominente plaats in de Ruijtersstraat en wordt beplakt met symbolen die voor jou belangrijk zijn en je doen herinneren. Symbolen die jijzelf bedenkt en samen met onze hulp, met schitterend gekleurd glas mozaïek, op de bank plakt.

de Blije Bank

de Mijmer Bank

Naast sterren komen er persoonlijke symbolen op de Mijmerbank. Een afbeelding mozaïeken voor iemand die jij nooit wil vergeten! Naast het mozaïek symbool kan je ook kiezen om een aluminium plaatje bij je afbeelding in de bank te verwerken. Dit plaatje kan bedrukt worden met een foto, afbeelding of zelfs met tekst, en dan ook nog in iedere gewenste kleur. Volg ons ook via onze Facebookpagina Blije Bank/ Mijmer Bank Ursem https://www.facebook.com/blijebankursem/.

A sky full of stars

Komst mijmerbank voor overledenen zorgt voor verbinding Ursemmers

URSEM - In het hart van Ursem staat sinds kort een mijmerbank. Op de kleurrijke bank staan tal van mozaïek-

afbeeldingen die symbool staan voor de overledenen van het dorp. "We wilden iets maken wat verbindt",

vertelt initiatiefnemer Erna Carbaat.

Nabestaanden van overledenen hebben zelf de afbeeldingen bedacht en gemaakt van mozaïek. Een week lang werd er gewerkt aan het project in café de Rode Leeuw. "We merkten dat de gesprekken op gang kwamen tijdens het plakken", vertelt Yvon Vlaar, één van de 6 initiatiefnemers. "Het is zeker verbindend geweest."
De afbeeldingen zijn heel verschillend. Van kroon tot een plaatje van een uil en iedere afbeelding staat symbool voor een overleden persoon met een eigen verhaal. Zo maakte Erna zelf een cowboylaars voor haar overleden man. "Je kon 'm uittekenen op cowboylaarzen, die droeg hij altijd. Dus dit staat echt voor hem." Het idee voor de bank is ontstaan, nadat de gemeente geld beschikbaar stelde voor het project 'vitale dorpen'. Ursem heeft ook al een andere bank van mozaïek, de 'blije bank'. Nu wilden de initiatiefnemers iets doen voor de overledenen. Maar het is niet alleen maar een bank die het verdriet van de Ursemmers weergeeft. Erna; "Het is vooral ook een vrolijke bank met allemaal mooie afbeeldingen. En het is een plek om lekker te gaan zitten en de gedachten de vrije loop te laten."

YVON VLAAR

Beeldende kunst & creatieve workshop